Konyha

Villámgyors vacsorák leveles tésztából 500 forint alatt: 3 tökéletes recept képpel

Jó, ha mindig van a hűtőben belőle egy tekercs, mert akkor nem kell aggódni a vacsora miatt. Sajttal, hússal vagy mediterrán stílusban is tálalhatjuk.
Görög lepény

Görög lepény (400 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:  

  • 1 tekercs (hűtött) leveles tészta
  • 1,5 dl paradicsompüré
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • 10 dkg olívabogyó
  • 15 dkg feta sajt
  • 1 közepes fej vörös- vagy lila hagyma
  • egy kis csokor bazsalikom
  • pár szem koktélparadicsom
  • olívaolaj
  1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A tésztát kitekerjük, a sütőpapírral együtt a tepsire helyezzük. Vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal, megsózzuk, megszórjuk az oregánóval.
  2. Rákockázzuk a hagyma felét és rámorzsoljuk a fetát. Szétosztjuk a lepényen a magozott, darabolt olívabogyót is. Olívaolajjal lecsepegtetjük, és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  3. Tálaláskor bazsalikomot szórunk rá. Vékonyan felszeljük a maradék hagymát, és a darabolt paradicsommal együtt ezt is a lepényre helyezzük. Kínálhatunk mellé tzatzikit és vegyes salátát is.
Mexikói húsos töltött batyuk
Mexikói húsos töltött batyuk (163 Ft egy darab)

Mexikói húsos töltött batyuk (163 Ft egy darab)

Hozzávalók 16 darabhoz:  

  • 50 dkg leveles tészta
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált sertés- és marhahús, vegyesen
  • 1 db kápia paprika
  • 15 dkg szemezett, főtt kukorica
  • 15 dkg főtt bab (konzerv)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl paradicsompüré
  • 1 kávéskanál csili
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál őrölt piros-paprika (ha van, füstölt)
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A töltelékhez (készíthetjük korábban, nagyobb mennyiségben is) a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával és a kockákra vágott paprikával együtt olívaolajon puhára dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, felöntjük a paradicsompürével, és 1 dl vízzel. Sóval, borssal, csilivel, római köménnyel, pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát és babot. Takaréklángon 30 percig főzzük a ragut, sűrűre főzve a szaftot.
  3. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A kész leveles tésztát 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. Egy nagy karimájú pohárral köröket szaggatunk belőle. 1-1 körre 1-1 kiskanálnyi tölteléket teszünk, majd kettéhajtjuk őket, és a batyuk széleit alaposan összenyomkodjuk kézzel vagy villával.
  4. A töltött batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a felvert tojással, és 25 perc alatt készre sütjük. Tejföllel, uborkával, salátával kínáljuk.
Tésztában sült camembert hagymalekvárral
Tésztában sült camembert hagymalekvárral (500 Ft egy adag)

Tésztában sült camembert hagymalekvárral (500 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:  

  • 30 dkg camembert sajt (lehet 1 nagy vagy 2 kisebb korong)
  • 1 tekercs (hűtött) leveles tészta
  • 1 db tojás

A hagymalekvárhoz:

  • 60 dkg lila hagyma
  • 1 db nagyobb alma
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl balzsamecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  1. A lila hagymát megpucoljuk és felszeleteljük. Az almát egy kis lyukú reszelőn héjastól lereszeljük.
  2. Egy nagyobb serpenyőt kikenünk olajjal, felmelegítjük. Beletesszük a hagymát és az almát, ráöntjük a cukrot, és takaréklángon elkezdjük fonnyasztani. Megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a balzsamecettel, és nagyon lassan, kb. 30 perc alatt, hogy az ecet is és a hagyma is karamellizálódjon, folyamatosan kevergetve készre főzzük.
  3. A sajtkorongot vagy -korongokat becsomagoljuk a kitekert leveles tésztába. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, megkenjük az elkevert tojással, és a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Melegen, a hagymalekvárral tálaljuk.

Ez is érdekelhet: Hó végi kényeztetés a gyomornak: olcsó főételek leveles tésztából

Fotó: Vrábel Kriszta