Görög lepény (400 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 tekercs (hűtött) leveles tészta
- 1,5 dl paradicsompüré
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 10 dkg olívabogyó
- 15 dkg feta sajt
- 1 közepes fej vörös- vagy lila hagyma
- egy kis csokor bazsalikom
- pár szem koktélparadicsom
- olívaolaj
- só
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A tésztát kitekerjük, a sütőpapírral együtt a tepsire helyezzük. Vékonyan megkenjük a paradicsomszósszal, megsózzuk, megszórjuk az oregánóval.
- Rákockázzuk a hagyma felét és rámorzsoljuk a fetát. Szétosztjuk a lepényen a magozott, darabolt olívabogyót is. Olívaolajjal lecsepegtetjük, és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- Tálaláskor bazsalikomot szórunk rá. Vékonyan felszeljük a maradék hagymát, és a darabolt paradicsommal együtt ezt is a lepényre helyezzük. Kínálhatunk mellé tzatzikit és vegyes salátát is.

Mexikói húsos töltött batyuk (163 Ft egy darab)
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 50 dkg leveles tészta
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 25 dkg darált sertés- és marhahús, vegyesen
- 1 db kápia paprika
- 15 dkg szemezett, főtt kukorica
- 15 dkg főtt bab (konzerv)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsompüré
- 1 kávéskanál csili
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál őrölt piros-paprika (ha van, füstölt)
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- A töltelékhez (készíthetjük korábban, nagyobb mennyiségben is) a finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával és a kockákra vágott paprikával együtt olívaolajon puhára dinszteljük.
- Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, felöntjük a paradicsompürével, és 1 dl vízzel. Sóval, borssal, csilivel, római köménnyel, pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett kukoricát és babot. Takaréklángon 30 percig főzzük a ragut, sűrűre főzve a szaftot.
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A kész leveles tésztát 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. Egy nagy karimájú pohárral köröket szaggatunk belőle. 1-1 körre 1-1 kiskanálnyi tölteléket teszünk, majd kettéhajtjuk őket, és a batyuk széleit alaposan összenyomkodjuk kézzel vagy villával.
- A töltött batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a felvert tojással, és 25 perc alatt készre sütjük. Tejföllel, uborkával, salátával kínáljuk.

Tésztában sült camembert hagymalekvárral (500 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg camembert sajt (lehet 1 nagy vagy 2 kisebb korong)
- 1 tekercs (hűtött) leveles tészta
- 1 db tojás
A hagymalekvárhoz:
- 60 dkg lila hagyma
- 1 db nagyobb alma
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- A lila hagymát megpucoljuk és felszeleteljük. Az almát egy kis lyukú reszelőn héjastól lereszeljük.
- Egy nagyobb serpenyőt kikenünk olajjal, felmelegítjük. Beletesszük a hagymát és az almát, ráöntjük a cukrot, és takaréklángon elkezdjük fonnyasztani. Megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a balzsamecettel, és nagyon lassan, kb. 30 perc alatt, hogy az ecet is és a hagyma is karamellizálódjon, folyamatosan kevergetve készre főzzük.
- A sajtkorongot vagy -korongokat becsomagoljuk a kitekert leveles tésztába. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, megkenjük az elkevert tojással, és a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Melegen, a hagymalekvárral tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Hó végi kényeztetés a gyomornak: olcsó főételek leveles tésztából
Fotó: Vrábel Kriszta