Konyha

Sonka és fürjtojás: 3 könnyen elkészíthető gazdag recept húsvétra

Ha idén valami extrára vágyunk, próbáljuk ki a fürjtojást húsvétkor. A fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterinszintje, mint a tyúktojásnak.
sonka fürjtojás húsvét recept

Fürjtojásos-sonkás kenyér

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
fél csomag szárított élesztő (5,5 g)
1 mokkáskanál só
frissen őrölt bors
20 dkg füstölt-főtt, húsos sonka (nem túl sós)
3 szál zöldhagyma
1 kis csokor petrezselyem
fél dl olaj
14 főtt fürjtojás
1 tojás a kenéshez

A liszthez adjuk a szárított élesztőt, a sót, a frissen őrölt borsot, és annyi langyos vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Belerakjuk az apróra vagdalt főtt sonkát, a karikákra szelt zöldhagymát, az aprított petrezselymet, meglocsoljuk az olajjal, és hólyagosra dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vágjuk, és 30 centis rudakká sodorjuk.

Kicsit megnyújtjuk, a közepére fektetjük a fél tojásokat, ráhajtjuk a tésztaszéleket, és összesodorjuk. A két rúd végét összefogjuk, és lazán befonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkelesztjük, megkenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt pirosra sütjük. 20 percig pihentetjük, és petrezselyemmel díszítjük.

Töltött csirkemell

Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
12 főtt fürjtojás
4 szelet sonka
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem, zsálya, rozmaring
olívaolaj, só, őrölt bors
a mártáshoz: 4 dkg vaj
1 evőkanál liszt, forró tej
10 centis friss torma
1 csipet őrölt sáfrány
1 dl tejszín, só, cukor, ecet

Minden csirkemellbe 6-6 sonkába göngyölt fél fürjtojást töltünk. Hústűvel összetűzzük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és aprított petrezselyem, zsálya és rozmaring keverékébe forgatjuk. Forró olívaolajon megsütjük. Olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, annyi forró tejet öntünk hozzá, hogy tejszín sűrűségű mártást kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, a sáfrányt, a tejszínt, ha felforrt, sóval, cukorral, ecettel ízesítjük.

sonka fürjtojás húsvét recept

Fürjtojásos sertéskaraj

Hozzávalók:
4 szelet ujjnyi vastag sertéskaraj
só, bors, 2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 dl olaj, 8 dkg liszt
a raguhoz:
4 dkg vaj, só, őrölt bors
1 fej vöröshagyma
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
20 dkg sonka, 20 főtt fürjtojás
1 csokor petrezselyem
1,5 dl zöldségleves

A klopfolt karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk zúzott fokhagymával, paprikás lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük. Az olvasztott vajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott paprikát, a sonkát és a félbevágott tojásokat. Rázogatva összepirítjuk, sózzuk, meghintjük petrezselyemmel, és meglocsoljuk zöldséglevessel. Ha kicsit összepárolódott, elkészült. A rizst tányérra formázzuk, melléfektetjük a karajt, és ráhalmozzuk a ragut.

Fotó: archív