Kapros zöldbableves pulykával
HOZZÁVALÓK:
20 dkg felkockázott pulykahús
10 dkg felkockázott füstölt sonka
25 dkg zöldbab
2 sárgarépa
1 fehérrépa
10 dkg zöldborsó
1 vöröshagyma
1 húsleveskocka
1 csokor kapor
2 dl tejföl
só, bors, olaj, fél citrom
A húst és a sonkát kevés olajon körbepirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, darabokra vágott zöldségeket. Pár percig dinszteljük őket. Felöntjük annyi vízzel, hogy a ragut bőven ellepje. Beletesszük a leveskockát.
Lefedve főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Hozzákeverjük a tejfölt és a felaprított kaprot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlevet facsarunk hozzá. Főtt tojással díszíthetjük.
Rozmaringos sertéscomb tormaöntettel
Hozzávalók:
1,5 kg körüli sertéscomb
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 paradicsom, őrölt pirospaprika
4 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor friss rozmaring
70 dkg sárgarépa
70 dkg sütni való burgonya
2 evőkanál reszelt torma
1 dl főzőtejszín, 1 dl húslé
0,5 dl száraz fehérbor
só, frissen őrölt bors
A húst megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és tepsibe helyezzük. Köré rakjuk a meghámozott, felnegyedelt vöröshagymát, a megpucolt fokhagymagerezdeket, a rozmaring ágakat. Aláöntünk 1 dl vizet, a fehérbort, lefedjük alufóliával, és 180 fokos sütőben 2,5 óráig sütjük. Közben meghámozzuk a répát és a krumplit, és azonos méretűre felkockázzuk. Serpenyőben, olívaolajon elkezdjük pirítani, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaringlevélkéket.
2,5 óra után levesszük a fóliát, és a keletkezett pecsenyelével folyamatosan felöntjük a köretet, így pároljuk puhára a krumplit és a répát. A sütő hőfokát maximumra növeljük, és pirosra sütjük a húst. A húslevet összeforraljuk a tejszínnel, hozzáadjuk a tormát, sóval, borssal ízesítjük. Az öntetet hidegen is kínálhatjuk.
Stefánia medvehagymás krumplipürével
HOZZÁVALÓK a vagdalthoz:
40 dkg füstölt, főtt sonka darálva
40 dkg darált csirkehús
4 főtt tojás, 2 zsemle, 1 tojás
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott teáskanál pirospaprika
1 csokor aprított petrezselyem
a püréhez:
1 kg krumpli
5 dkg margarin, 1,5 dl tej
só, bors
1 csokor medvehagyma
A vagdalt hozzávalóit, a darált főtt füstölt sonkát, a darált csirkehúst, 4 főtt tojást, 2 zsemlét, 1 tojást, a pirospaprikát összekeverjük, sóval, borssal, aprított fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezzük.
A húsmasszát őzgerincformába tesszük, belehelyezzük a megtisztított főtt tojásokat, és 220 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Félretesszük hűlni.
A meghámozott, kockákra vágott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, margarinnal és tejjel összetörjük. A medvehagymát felaprítjuk, és belekeverjük a pürébe. Két kanállal megformázzuk, tányérra tesszük, mellé helyezzük a szeletekre vágott vagdaltat. Medvehagymalevéllel díszíthetjük.
Sonkás-uborkás töltött tojás
Hozzávalók:
8 tojás
10 dkg főtt sonka
10 dkg csemegeuborka
1 dl tejföl
1 teáskanál reszelt torma
só, bors
1 evőkanál majonéz
1 kis csokor friss bazsalikom
A tojásokat megfőzzük, ha kihűltek, megpucoljuk, kettévágjuk, kiszedjük a főtt sárgájukat. Villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel, a majonézzel, a tormával, megsózzuk, megborsozzuk, és habosra keverjük. A sonkát és az uborkát egészen apróra kockázzuk, a bazsalikomot felaprítjuk. A tojáskrémhez keverjük, és beletöltjük a fél tojásokba.
Mogyorókrémes tortácska
Hozzávalók 8 tortácskához:
30 dkg finomliszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 csapott evőkanál porcukor
2 evőkanál hideg víz
csipetnyi só
10 dkg étcsokoládé
15-20 dkg mogyorókrém
1 dl tejszín
15 dkg mascarpone
színes gumicukor a díszítéshez
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, elmorzsoljuk vele, beletesszük a tojást, és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Gömböt formázunk, folpackba csomagoljuk, és minimum 30 percre hűtőbe tesszük. 200 fokra előmelegítjük a sütőt, a tésztát enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, és 10 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, majd 9 cm-es mini tortaformákba (vagy egy nagy, 28-cm-es piteformába) helyezzük.
Villával megszurkáljuk, nehezéknek szárazbabot vagy lencsét szórunk bele, és 15 perc alatt készre sütjük a tortákat. Az apróra tört csokoládét alacsony hőfokon a tejszínnel együtt megolvasztjuk, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a mogyoró-krémet és a mascarponét. A krémet a kisült tortácskákba kanalazzuk, gumicukorral díszítjük, és szilárdulásig hűtőbe tesszük.
Epres-túrós rétesfészek
Hozzávalók
8 fészekhez:
1 csomag 8 lapos réteslap
50 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 egész tojás
25 dkg eper
5 dkg vaj
3 evőkanál kristálycukor
A túrót villával áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tejföllel és a tojásokkal. A megmosott epret felkockázzuk, és belekeverjük a túróba. A réteslapokat (egyben hagyva) kitekerjük, az így kapott téglalapot 4 részre vágjuk, így lesz 4 kisebb, 8 lapos téglalapunk. Kivajazunk 8 muffinformát, mindegyikbe 4-4 bevajazott réteslapot helyezzünk. Megtöltjük a túrókrémmel, és 200 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta