Konyha

Anyák napi puncsos sütik: 4 recept képpel, amit a gyerekek is el tudnak készíteni

Ünnepeljük az édesanyákat egy örök klasszikussal, a puncstortával, amiből egyszerre négyet is mutatunk, hogy mindenki ki tudja választani a kedvencét.

Tálban sült puncstorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg piskótamorzsa
  • 5 dkg cukor
  • ételszínezék

a krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 6 dkg kristálycukor
  • rumaroma
  • ételfesték
  • 6 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • piros ételfesték, víz

Az alaphoz a vajat megolvasztjuk, a dióval, a piskótamorzsával, a cukorral és az ételszínezékkel elkeverjük, és egy kerámiatál aljába nyomkodjuk. 180 fokon 10 perc alatt elősütjük. A sütő hőfokát 150 fokra mérsékeljük. A krémhez a tejszínt a kristálycukor felével, a rumaromával, az ételfestékkel majdnem felforraljuk.

A tojássárgákat a cukor másik felével alaposan elkeverjük, majd a forró tejszínt folyamatos keverés közben lassan hozzáöntjük. Annyi forró vizet öntünk egy tepsibe, hogy a tál feléig érjen. Beletesszük a tálat, és a tortát 60-80 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha „remegősre” szilárdult a krém. Kihűtjük, és 12 órára hűtőbe tesszük.

Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei

Vaníliás puncstorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg piskótamorzsa
  •  5 dkg cukor
  • ételszínezék

a krémhez:

  • 1 dl hideg víz
  • 10 g zselatin
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 5 dl tejszín
  • ételfesték, rumaroma

a tetejére:

  • 2 tojás fehérje
  • 14 dkg cukor
  • 0,5 dl víz

Az alaphoz a vajat megolvasztjuk, a darált dióval, a piskótamorzsával, a cukorral, az ételszínezékkel elkeverjük, és csatos tortaforma aljába nyomkodjuk. 180 fokon 10 perc alatt elősütjük. Hideg vízbe tesszük a zselatint, pár perc múlva megmelegítjük, hogy felolvadjon. A mascarponét a porcukorral, a rumaromával, a kikapargatott vaníliamagokkal és az ételfestékkel elkeverjük.

Habbá verjük a tejszínt, és a mascarponés krémbe forgatjuk. A meleg zselatinos vizet is hozzákeverjük, a kész habot a tortaformába öntjük és 4-5 órára hűtőbe tesszük.

A tetejéhez a vizet a cukorral sűrű sziruppá főzzük, a tojást félig felverjük, és fokozatosan belecsurgatjuk a szirupot. Ha már kemény, rákenjük a tortára, és kicsit rápirítjuk.

Klasszikus puncstorta

Hozzávalók
a piskótához:

  • 6 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 22 dkg liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 0,5 dl olaj, csipetnyi só
  • a sziruphoz:
  • 10 dkg cukor
  • kevés rumaroma
  • 2 dl víz, piros ételfesték
  • 20 dkg gyümölcslekvár
  • 10 dkg darált dió

a mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • piros ételfesték, víz

A tojásokat a cukorral sűrű habbá verjük, majd a sütőporos sót, lisztet óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortakarikában 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A sziruphoz a cukrot a vízzel, a rumaromával, az ételfestékkel együtt átforraljuk, majd a lekvárt és darált diót belekeverjük. A piskótát 4 lapba vágjuk, a két legszebbet félretesszük.

A maradék kettőt feldaraboljuk, és a meleg szirupba keverjük. A tortaforma aljára illesztünk egy lapot, a kész tölteléket erre kanalazzuk, majd a másik lappal lezárjuk. Fóliát teszünk a tetejére, és egy pontosan ráillő nehezékkel lesúlyozzuk. 6 órára a hűtőbe tesszük.

A kész tortát kivesszük a formából, majd a mázhoz a porcukrot annyi festékkel és vízzel keverjük el, hogy sűrűn folyós legyen. Ezzel öntjük le a tortát.

Puncsos baracktorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 0,3 dl olaj

a krémhez:

  • felezett barackbefőtt
  • piros ételfesték
  • 1 dl hideg víz
  • 10 g zselatin
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • rumaroma
  • 5 dl tejszín

Az egész tojásokat a cukorral sűrű habbá verjük, majd a cukrot és a lisztet óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítva 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A barackbefőttbe kevés festéket teszünk, hogy rózsaszínűek legyenek a barackok.

A hideg vízbe tesszük a zselatint, és pár perc múlva megmelegítjük, hogy felolvadjon. A mascarponét elkeverjük a porcukorral, a rumaromával, a tejszínt habbá verjük, és mascarponés krémbe forgatjuk. A meleg zselatinos vizet szintén hozzákeverjük.

A kész habot szilikonformákba kanalazzuk, 1-1 barackot teszünk a közepébe. A hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni. A szilikonforma aljával megegyező méretűre vágjuk a piskótát, és a kész desszertre illesztjük. A formából kifordítva tálaljuk.

Fotó: archív