Tálban sült puncstorta
Hozzávalók a tésztához:
- 7 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 20 dkg piskótamorzsa
- 5 dkg cukor
- ételszínezék
a krémhez:
- 5 dl tejszín
- 6 dkg kristálycukor
- rumaroma
- ételfesték
- 6 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- piros ételfesték, víz
Az alaphoz a vajat megolvasztjuk, a dióval, a piskótamorzsával, a cukorral és az ételszínezékkel elkeverjük, és egy kerámiatál aljába nyomkodjuk. 180 fokon 10 perc alatt elősütjük. A sütő hőfokát 150 fokra mérsékeljük. A krémhez a tejszínt a kristálycukor felével, a rumaromával, az ételfestékkel majdnem felforraljuk.
A tojássárgákat a cukor másik felével alaposan elkeverjük, majd a forró tejszínt folyamatos keverés közben lassan hozzáöntjük. Annyi forró vizet öntünk egy tepsibe, hogy a tál feléig érjen. Beletesszük a tálat, és a tortát 60-80 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha „remegősre” szilárdult a krém. Kihűtjük, és 12 órára hűtőbe tesszük.
Ez is érdekelhet: Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
Vaníliás puncstorta
Hozzávalók a tésztához:
- 7 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 20 dkg piskótamorzsa
- 5 dkg cukor
- ételszínezék
a krémhez:
- 1 dl hideg víz
- 10 g zselatin
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 rúd vanília
- 5 dl tejszín
- ételfesték, rumaroma
a tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 14 dkg cukor
- 0,5 dl víz
Az alaphoz a vajat megolvasztjuk, a darált dióval, a piskótamorzsával, a cukorral, az ételszínezékkel elkeverjük, és csatos tortaforma aljába nyomkodjuk. 180 fokon 10 perc alatt elősütjük. Hideg vízbe tesszük a zselatint, pár perc múlva megmelegítjük, hogy felolvadjon. A mascarponét a porcukorral, a rumaromával, a kikapargatott vaníliamagokkal és az ételfestékkel elkeverjük.
Habbá verjük a tejszínt, és a mascarponés krémbe forgatjuk. A meleg zselatinos vizet is hozzákeverjük, a kész habot a tortaformába öntjük és 4-5 órára hűtőbe tesszük.
A tetejéhez a vizet a cukorral sűrű sziruppá főzzük, a tojást félig felverjük, és fokozatosan belecsurgatjuk a szirupot. Ha már kemény, rákenjük a tortára, és kicsit rápirítjuk.
Klasszikus puncstorta
Hozzávalók
a piskótához:
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 22 dkg liszt
- fél kávéskanál sütőpor
- 0,5 dl olaj, csipetnyi só
- a sziruphoz:
- 10 dkg cukor
- kevés rumaroma
- 2 dl víz, piros ételfesték
- 20 dkg gyümölcslekvár
- 10 dkg darált dió
a mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- piros ételfesték, víz
A tojásokat a cukorral sűrű habbá verjük, majd a sütőporos sót, lisztet óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortakarikában 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A sziruphoz a cukrot a vízzel, a rumaromával, az ételfestékkel együtt átforraljuk, majd a lekvárt és darált diót belekeverjük. A piskótát 4 lapba vágjuk, a két legszebbet félretesszük.
A maradék kettőt feldaraboljuk, és a meleg szirupba keverjük. A tortaforma aljára illesztünk egy lapot, a kész tölteléket erre kanalazzuk, majd a másik lappal lezárjuk. Fóliát teszünk a tetejére, és egy pontosan ráillő nehezékkel lesúlyozzuk. 6 órára a hűtőbe tesszük.
A kész tortát kivesszük a formából, majd a mázhoz a porcukrot annyi festékkel és vízzel keverjük el, hogy sűrűn folyós legyen. Ezzel öntjük le a tortát.
Puncsos baracktorta
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 0,3 dl olaj
a krémhez:
- felezett barackbefőtt
- piros ételfesték
- 1 dl hideg víz
- 10 g zselatin
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- rumaroma
- 5 dl tejszín
Az egész tojásokat a cukorral sűrű habbá verjük, majd a cukrot és a lisztet óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítva 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A barackbefőttbe kevés festéket teszünk, hogy rózsaszínűek legyenek a barackok.
A hideg vízbe tesszük a zselatint, és pár perc múlva megmelegítjük, hogy felolvadjon. A mascarponét elkeverjük a porcukorral, a rumaromával, a tejszínt habbá verjük, és mascarponés krémbe forgatjuk. A meleg zselatinos vizet szintén hozzákeverjük.
A kész habot szilikonformákba kanalazzuk, 1-1 barackot teszünk a közepébe. A hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni. A szilikonforma aljával megegyező méretűre vágjuk a piskótát, és a kész desszertre illesztjük. A formából kifordítva tálaljuk.
Fotó: archív