Konyha

Mindent is cukkiniből: 7 recept képpel a hét minden napjára zsenge tökféléből

A cukkinivel kapcsolatban csak kétféle álláspont létezik: lehet imádni, vagy utálni. Mi természetesen az első csoportba tartozunk, úgyhogy megmutatjuk a 7 legjobb cukkinis receptünket.
cukkini leves recept

Cukkinitócsni tzatzikivel

cukkini tócsni recept

Hozzávalók:
30 dkg cukkini
2 tojás
liszt, só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
a tzatzikihez:
2 kígyóuborka, fél dl olívaolaj
2 dl natúr görög joghurt (vagy
1 dl tejföl, 1 dl sima natúr joghurt)
1 gerezd fokhagyma
friss kapor és menta
só, frissen őrölt bors

  1. A tzatzikihez lereszeljük az uborkákat. Enyhén sózzuk, alaposan kifacsarjuk, és elkeverjük az olívaolajjal. Hozzáadjuk a joghurtot, az aprított fokhagymát és a zöldfűszereket.
  2. Újra megsózzuk, borsozzuk, és a hűtőszekrénybe tesszük érni. A cukkinit káposztareszelőn lereszeljük, alaposan kifacsarjuk. A kissé felvert tojásokat annyi liszttel és vízzel keverjük el, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, bőven borsozzuk, beletesszük az aprított fokhagymákat és a reszelt cukkinit.
  3. Tapadásmentes serpenyőben olajat hevítünk. Kanál segítségével a tócsnikat a bő, forró olajba szaggatjuk, mindkét oldalukat készre sütjük. Köretként is, főételként is kínálhatjuk.

Langyos cukkinisaláta

cukkini saláta recept

Hozzávalók:
40 dkg cukkini
30 dkg koktélparadicsom
20 dkg feta
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
fél dl olívaolaj
1 evőkanál méz
1 ek. 6%-os borecet

  1. A megmosott cukkinit apró kockákra vágjuk, és félretesszük.
  2. A megmosott koktélparadicsomokat megfelezzük, és szintén félretesszük.
  3. A mézet alaposan elkeverjük az ecettel. A cukkinikockákat tapadásmentes serpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajon állandóan kevergetve ropogósra sütjük.
  4. A cukkinit elkeverjük a paradicsommal, a mézes-ecetes keverékkel és az aprított bazsalikommal. A fetát rámorzsoljuk, és azonnal tálaljuk.

Gazdag cukkinis pite

cukkinis pite recept

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 tojás, csipetnyi só
a töltelékbe:
30 dkg cukkini
20 dkg morzsolt, főtt kukorica
15 dkg húsos szalonna
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
10 dkg félkemény sajt
só, frissen őrölt bors
1 egész tojás

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk a felkarikázott cukkinit, az aprított fokhagymát és a kukoricát. 5 percig pároljuk.
  3. Elkeverjük a tojást a tejszínnel és a reszelt sajttal.
  4. Mikor kihűlt a cukkinis keverék, a tejszínhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk. 22-24 cm-s piteformába kinyújtjuk a tésztát, rászedjük a tölteléket, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-30 perc alatt készre sütjük.

Hideg, joghurtos cukkinileves

cukkini leves recept

Hozzávalók:
40 dkg cukkini
3 dl natúr joghurt
kis csokor friss kapor
1 gerezd fokhagyma
fél dl olívaolaj
frissen őrölt bors

  1. Inkább két kisebb, mint egy nagy cukkinit vásárolunk, mert a kisebbek zsengébbek. A cukkinikat nem hámozzuk meg, hanem héjastól káposztareszelőn lereszeljük.
  2. Sok levet ereszt, de ne facsarjuk ki! Egy lábosba öntjük az olívaolajat, beletesszük a cukkinit (a kieresztett levével együtt), és az aprított fokhagymát.
  3. Kevergetve 6-8 perc alatt teljesen puhára dinszteljük. Beleszórjuk az apróra összevágott kaprot, felöntjük 6 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, egyet forralunk rajta, majd teljesen hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Elkeverjük benne a joghurtot, és a tálalásig hűtőbe téve még hidegebbre hűtjük.

Cukkinis-joghurtos szelet

cukkini sütemény recept

Hozzávalók 10 szelethez:
• 20 dkg cukkini
• 2 db tojás
• 10 dkg cukor
• 1 db lime vagy egy kisebb citrom
• 17 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 1 dl étolaj
• 1 dl natúr görög joghurt
• egy csipet só

  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat elektromos habverővel habosra keverjük a cukorral.
  2. Hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, a lime kifacsart levét, és hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd elkeverjük benne a csipet sót is. Fakanállal összeforgatjuk.
  3. A cukkinit sajtreszelőn lereszeljük, és ezt is hozzákeverjük a tésztához. A tésztát 7 dl-es szili­konos tömb formába simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  4. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.

Rakott cukkini

Hozzávalók:
• 60 dkg cukkini (4 zsenge darab)
• 5 dkg félkemény sajt
• 5 dkg füstölt, főtt sonka
• 25 dkg koktélparadicsom
• 1 kis csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj

  1. A cukkiniket 1-1,5 cm vastagon beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk és megcsepegtetjük olívaolajjal. 220 fokosra előmelegített sütőben, alufólia alatt 20 percen keresztül elősütjük őket, hogy megpuhuljanak.
  2. A kihűlt cukkiniket a bevágások mentén megtöltjük vékonyra vágott sonkával, 1-1 szeletke sajttal.
  3. Tálba tesszük őket, köréjük helyezzük a felezett koktélparadicsomokat, majd 230 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt pirosra sütjük. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Csirkés rakott cukkini

csirkés rakott cukkini

Hozzávalók:
• 50 dkg csirkemell
• 1 fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejszín
• 25 dkg rövidcső tészta
• 2 db tojás
• 50 dkg cukkini
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál vegyes zöldfűszer-keverék (toscana, provence-i)
• olívaolaj

  1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, a zúzott fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk 1 evőkanál zöldfűszerkeverékkel.
  2. Pár percig pirítjuk a csirkét, majd fél dl vizet öntünk alá. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk a mártást. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és félretesszük.
  3. A kihűlt csirkehúsos szaftban elkeverjük az egész tojásokat.
  4. A cukkiniket megmossuk, felkarikázzuk. Egy tűzálló tál alját kikenjük olívaolajjal. Rátesszük a tészta egyharmadát, a szaftos hús felét, egy sor cukkinit, újabb sor tésztát, a maradék húst, cukkinit, végül befedjük tésztával és a maradék cukkinivel.
  5. A tetejét gazdagon meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a maradék fűszerkeverékkel, megsózzuk, és 230 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt összesütjük.

Fotó: archív, Vrábel Kriszta