Csípős-édes szósz
Hozzávalók:
- 1 kg friss paradicsom (vagy fél liter passzírozott paradicsomszósz)
- 2 nagy marék mazsola
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 cm-es friss gyömbérdarabka
- szárított erős paprika
- kis csokor petrezselyem
- olívaolaj, só, bors
A paradicsomok héját lehúzzuk, majd feldaraboljuk. Egy lábosban elkezdjük főzni, sűríteni a paradicsomot, hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt gyömbért, a mazsolát, a felaprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Sűrűre főzzük a szószt. Hozzáadjuk a paprikát és a petrezselymet. A szószt botmixerrel simára pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kitűnő mártogatós vagdalt húsokhoz, sült krumplihoz.
Sajtos bazsalikomos leves
Hozzávalók:
- 4 szelet száraz fehér kenyér
- 8 dl paradicsomlé
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, olaj
- 12 dkg (egy zacskó) mozzarella
- A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lekaparjuk, és a felét a hagymával együtt olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, ha túl sűrű, vízzel vagy húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, sok-sok bazsalikommal (hagyjunk a tálaláshoz is) és a megmaradt fokhagymával ízesítjük, 20 percen keresztül főzzük
- A kenyereket egy kevés olajon megpirítjuk, fokhagymával mindkét oldalukat enyhén megdörzsöljük.
- Tálalásnál minden tányérba teszünk egy-egy szelet kenyeret, a levest megszórjuk apróra vágott bazsalikommal, adunk hozzá mozzarellakockákat, majd rászedjük a forró levest.
Klasszikusok helyett
Lecsóban sült hekktörzs
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg friss vagy fagyasztott hekktörzs
- 10 dkg szalonna
- 80 dkg burgonya
- 50 dkg lecsópaprika
- 50 dkg paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- A hekktörzset, ha fagyasztott, kiengedjük, megmossuk, teljesen szárazra töröljük, és kívül-belül megsózzuk.
- A szalonnát apróra kockázzuk, és egy lábosban zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, dinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát.
- A fűszert egy perc alatt átfuttatjuk a zsiradékon, majd rászórjuk a meghámozott és felkarikázott burgonyát, a karikára vágott paprikát, a feldarabolt paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
- egsózzuk, és olykor megkeverve, lefedve 20 percig főzzük a burgonyás lecsót. Ha elkészült, átszedjük egy tűzálló tálba, belehelyezzük a hekktörzset, és 220 Celsius-fokra melegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a halat.
Ez is érdekelhet
Lecsókrém
Hozzávalók:
- 80 dkg kápiapaprika
- 20 dkg lecsópaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy paradicsom a héja nélkül
- 1 gerezd fokhagyma
- fél dl száraz fehérbor
- pár csepp balzsamecet
- olívaolaj, só, bors
- A kétféle paprika csumáját kiszedjük, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük őket. Ha teljesen kihűltek, óvatosan leszedjük a héjukat.
- A felaprított vöröshagymát olívaolajon, kis lángon megdinszteljük, és amikor már üveges, ráöntjük a bort. 5 percig forraljuk, majd beletesszük a megpucolt paprikákat, a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
- Forralva krémesre főzzük, majd leturmixoljuk a lecsót. Ízlés szerint sóval, borssal, olívaolajjal, kevés balzsamecettel ízesítjük.
Fotó: archív, Vrábel Kriszta