Lélek

Dr. Balaicza Erika hasznos tanácsai

HOGYAN VÉSZELJÜK ÁT SZERENCSÉSEN A KORONAVÍRUS-KRÍZIST?
Sokan kérdeznek, hogy jól vagyok-e és mit teszek, hogy megőrizzem az egészségemet ebben a vírusfertőzés-szezonban?
Mivel nem titok, szívesen megosztom mindenkivel, mit teszek azért, hogy a krízis után is testileg és lelkileg egyaránt jól legyek…
A „maradj otthon mozgalom” nagyon fontos, mert lelassítja és tompítja a hirtelen nagyszámú megbetegedések kialakulását és az egészségügy terheltségét. DENem véd meg tartósan, és nem erősíti az immunrendszerünket. Azzal, hogy a 4 fal közt bezártan a szorongató híreket és a fenyegető intézkedéseket hallgatjuk, a friss levegőn, napon keveset lehetünk kint, alig mozgunk, és hogy a sok bizonytalanság miatt őrlődünk, a fertőzéstől, munkanélküliségtől, elnyúló gazdasági válságtól félünk, a gyerekeink iskolai gondjaival küzdünk, az idős rokonok miatt aggódunk… – az immunrendszerünk tovább gyengül, mert megugrik a stressztől és a félelemtől a kortizonszint, és az rontja az immunsejtek aktivitását. Ezért az otthon maradáson kívül a lehetőségeink szerint a szervezet önvédelmi erőt is erősíteni, támogatni és az összes gyengítő hatástól tehermentesíteni kell.
MILYEN IMMUNERŐSÍTŐKET HASZNÁLOK?
A teljesség igénye és a hatásmechanizmusok elmagyarázása nélkül ezeket szedem, javaslom most:
  1. C-vitamin 2-3×1 gr. evés elején v. előtt – legalább jún. végéig
  2. Zink 50 mg/nap evés elején v. előtt – legalább jún. végéig
  3. Selen 200 mcg /nap evés elején v. előtt – legalább jún. végéig
  4. D-vitamin 5000 E/nap evés elején v. előtt – legalább jún. végéig
  5. Multivitamin (valamilyen jobb fajta) 2×1 evés elején v. előtt – legalább jún. végéig
  6. Grépfrútmag csepp 3-4×1 kk. – legalább jún. végéig
  7. Echinacea kapsz. oldat 3×1 kapsz. v. kk. – 3 hétig, majd 1 hét szünet és ezt kell ismételgetni cilikusan legalább jún. végéig
  8. Lapachotea 1 l/nap/fő – mézzel – 2 hónapig (de jó a Tafedimtea is…)
Ha ennél többre van szükség, akkor további kiegészítési lehetőségek vagy alternatívák:
  1. Macskakarom 3×1 – evés közben v. után – legalább jún. végéig
  2. Curcumin 2-3×1 evés elején v. előtt – legalább jún. végéig
  3. Beta-glucan 3×1 – evés közben v. után – legalább jún. végéig
  4. AHCC 3×1 – evés közben v. után – legalább jún. végéig
A keletiek a Chuchuhuashi és a Kudzu gyógynövényekből készült kapszulákat használják a Koronavírus fertőzés tüneteinek csökkentésére és megelőzésére. Így én most ezt is szedem.
Figyelem! Minél magasabb hatóanyag-tartalmúakat érdemes most használni, és nem elég a dobozon található napi 1×1 kapszula adag!
Természetesen más alternatívák is léteznek, nálam ezek jól beváltak a betegeim és családtagjaim kezelésében is.
GARATFERTŐTLENÍTÉSRE
A rendelőben, kint az utcán vagy boltokban naponta több alkalommal orr-garatfertőtlenítőt is használok, pl. ezeket jó szívvel ajánlom mindenkinek:
  1. Propolisz spray-t fújni a garatba
  2. Grépfrútmag cseppet bevenni vag. befújni
  3. Teafaolajos vízzel gargalizálni
  4. Svédcseppet (akár Unicumot is) kortyolni v. azzal gargalizálni
  5. Strepsils, Naoangin v. Tantum verde cukorkát szopogatni v. spray-t fújni
Intenzívebb immunerősítésként hetente 2-3x adatok magamnak sokféle vitaminból, ásványból és immunerősítő gyógynövényből összeállított immunerősítő infúziót és sajátvér injekciót is.
Ezekkel egyelőre semmi bajom, és bízom benne, hogy ha az elkerülhetetlen el is ér, csak enyhe lefolyású náthaszerű fertőzésen esek át, azt könnyen és gyorsan kiheverem, vagy majd a háttérben szép csendben megküzd a Koronavírussal az immunrendszerem, és tünetmentes hordozóként átvészelem az egész fertőzést.
HOGYAN ÉLEK?
Bár a nagy stressz engem sem kerül el, de próbálok a nehézségekkel én is megbirkózni. Számomra legfontosabb a gondos, de nem kényszeres higiéné betartásán kívül, hogy legalább 2,5 l meleg italt (elsősorban gyömbéres gyógyteákat, zöld teát) igyak, rendszeresen egészséges ételeket, sok gyümölcsöt egyek, eleget aludjak.
Az elmúlt hetekben csak keveset tudtam mozogni, de újra visszatértem az itthoni tornára. Minden nap 1 órát szaunázom – tudom, ez csak keveseknek adatik meg. Ha nem lenne infraszaunánk, forró fürdőket vennék, mert a magasabb hőfok stimulálja az immunsejteket, serkenti a hőlabilisabb mikroorganizmusok szétesését, a fokozott keringés miatt segít tisztítani a vért ill. a nyirokrendszert, és ellazít, oldja a stresszt is.
mentahigiénia legalább olyan fontos, mint a testi, ha nem fontosabb/ Ezért kerülöm a pánikkeltő híreket, nem nézek tv-t, nem hallgatok rádiót, amit más médiákból megtudok, az is bőven sok. Inkább olvasok, néha olyan filmeket nézek, melyek valami lelki töltődést adnak, és próbálok minden kreativitásommal helyt állni, illetve a közelgő szép nyárra készülni.
Napsugaras szép tavaszt, vírusokkal megküzdeni tudó nagyon erős immunrendszert, megrendíthetetlen hitet, bizalmat és optimizmust.

Szeretettel: Dr. Balaicza Erika, belgyógyász főorvos

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete