Lélek Otthon

Dugja a pizsamát a hűtőbe: 9 + 1 hűsítő tipp a hőségben

A krónikus betegek, idősek akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek a nagy melegben, de még az egészséges embereknél is kialakulhat napszúrás, hőguta, hősokk. Mit tehetünk, hogy a nyár kellős közepén is frissebbnek érezhessük magunkat?

1. Irány a földszint!

A legmelegebb órákat töltsük a lakásban, ne ilyenkor induljunk el vásárolni, ügyeket intézni! Aki többszintes családi házban vagy lakásban él, lehetőleg az alsó szinten tartózkodjon, hiszen ott mindig valamivel hűvösebb van, mint a tetőtérben.

2. Segít a nedves lepedő

Az éjszakai és hajnali szellőztetés kellemesen lehűtheti a házat. Az ablakokat napközben is nyitva tarthatjuk, hogy mozogjon a levegő, de a sötétítő függönyöket húzzuk be, hogy ne süssön be a nap. Ha bírja a függöny anyaga, be is permetezhetjük őket egy kevés vízzel, de az is jó megoldás, ha egy nedves lepedőt akasztunk a nyitott ablak elé.

3. Pizsama a hűtőszekrényben

Ne aludjunk meztelenül, mert így nincs, ami felszívja a verejtéket a testünkről. A pamutból készült hálóing, pizsama sokkal jobb megoldás. Azt viszont megtehetjük, hogy mielőtt felvennénk, pár percre betesszük a hűtőbe, hogy legalább az éjszaka első perceiben lehűtse a testünket. A paplant, plédet cseréljük egy vékony lepedőre, erre is permetezhetünk egy kevés vizet.

4. Hideget a pulzuspontokra

Amennyiben megtehetjük, zuhanyozzunk le napközben többször is langyos vagy hideg vízzel. De pihenés, olvasás, tévénézés közben egy lavórnyi hűvös vízben is pihentethetjük a lábunkat. A pulzuspontokat, például a csuklónkat, a térdhajlatunkat, a bokánkat, a homlokunkat, a halántékunkat vagy a nyakunk hátsó részét hideg vizes borogatással, jéggel hűthetjük le. Kézmosáskor tartsuk a csuklónkat 1‑2 percig hideg víz alá.

5. Légkondi lesz a ventilátorból

Ha nincs légkondicionálónk, de van otthon egy ventilátor, állítsunk elé egy palack jéggé fagyott vizet, vagy egy tálka jégkockát. Így a propeller által megmozgatott levegő kissé le is hűl, mire elér hozzánk.

Csapjuk be az agyunkat!

A melegben nézegessünk havas, jeges tájakról, jégcsapokról készült képeket! Furcsa módon ettől is hűsebben érezhetjük magunkat.

6. A tévé és a laptop is melegít

Az elektronikus készülékek is melegítik a lakást, így a hőség jó alkalom arra, hogy kicsit visszafogjuk ezek használatát – ha már a ventilátorral vagy a légkodicionálóval plusz áramot fogyasztunk. Oltsuk le a villanyt azokban a helyiségekben, ahonnan épp kijöttünk, a számítógép és a tévé helyett pedig keressünk árammentes szórakozást, például egy jó könyvet, magazint, kártyát, társasjátékot.

7. Fagyasszuk le a finomságokat!

Ha szívesebben ennénk-innánk valami jegeset, fagyasszuk le a gyümölcsöket. A fagyott gyümölcsszemeket elszopogathatjuk jégkrém helyett, de tehetjük őket a jeges limonádéba is.

8. Most bátran fűszerezhetünk

Órákig tartó sütés-főzés helyett váltsunk könnyű ételekre, például salátákra vagy olyan levesekre, főzelékekre, amelyeket csak rövid ideig kell főzni. A nehezen emészthető ételek egyébként is megterhelik a szervezetet ebben a forróságban. Furcsa módon viszont a fűszeres fogások nem jönnek rosszul ilyenkor annak, aki bírja őket, mivel izzadásra sarkallják a testet. Nem véletlen, hogy a forró égövi országok jellegzetes menüiben sok a fűszer – gondoljunk csak az indiai konyhára! A meleg leves és italok, például a tea is segítenek ebben az időben. A megfelelő folyadékfogyasztásra különösen ügyeljünk, de a kof­feint és az alkoholt inkább kerüljük!

9. Tusfürdőből jégkocka

A hűvös krémek finoman lehűtik a bőrünket. Az arclemosó, a tonik, a szemránckrém, a nappali és az éjszakai krém, valamint a testápoló hűvöse is jól tud esni ilyenkor, de a hűsítő arcpakolás is kellemes a nagy melegben. A gazdagabb, krémes textúrákról váltsunk könnyebb, gélesebb állagú, hamar felszívódó kozmetikumokra. Hűsítő trükk, ha a megszokott tusfürdőnket vízzel elkeverve jégkockatartóban lefagyasztjuk, majd zuhanyzáskor egy-egy kockányit elhasználunk belőle.

+1 Használjuk okosan a légkondicionálót!

Ha túlhűtjük a lakást, az az erre érzékenyeknél légúti és ízületi problémákat okozhat. A legjobb, ha a kinti hőmérsékletnél 6-7 fokkal kevesebbet állítunk be, így nem fogja megsínyleni a szervezetünk a hirtelen hőmérsékletváltást.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete