Egészség Lélek

Nem kell, hogy fájjon az időskor: ne tartson a fájdalomtól, attól csak rosszabb lesz

Az élet természetes részének tekintjük, hogy az idő múlásával hol itt, hol ott sajog. A legújabb kutatások szerint azonban lehet, hogy egész más áll a háttérben?

„Mindannyian tudjuk és látjuk, hogy elmúlnak felettünk az évek. Érthető, hogy ezzel a ténnyel kellemetlen szembesülni, egy idő után azonban elfogadjuk, hogy ráncosodunk, őszülünk, és azt is, hogy idős korunkra gyengébbek leszünk. Attól azonban nem kell félnünk, hogy ez a természetes folyamat mindenképpen egyre rosszabbodó fájdalmakkal jár – hívja fel a figyelmet Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza, akihez sokszor fordulnak idősebb páciensek fájdalmaikkal, amelyeket az idősödés velejárójának gondolnak.

Tévhitek rabságában

Az életkor előrehaladtával kapcsolatban számos hiedelem él a köz­tudatban, melyek tudományosan megalapozatlanok, ám mégis sokszor tényként kezeljük őket. Mindenki hallotta már az olyan, megfellebbezhetetlennek hangzó állításokat, mint hogy 50 év felett a fájdalom már normális, azt meg kell szokni, és idővel úgyis rosszabbodni fog. Vagy azt, hogy az idősödéssel járó kopásoknak feltétlenül fájdalmasnak kell lenniük. Érdemes azonban tudni, hogy a modern kutatások megdöntötték ezeket a téves elképzeléseket, a kor és a fájdalom nem járnak automatikusan együtt, így éppen ideje, hogy mi is megszabaduljunk a hiedelmektől.

Tovább él, aki vidám marad

Még, ha nem is vagyunk tudatában, az öregedéssel kapcsolatos negatív hiedelmek éveket vehetnek el az életünkből. A félelem és a fájdalomérzet összefüggéseivel több kutatás is foglalkozott. Egy vizsgálat során arra jöttek rá a szakemberek, hogy azok, akik öreg korukban pozitívabban állnak az idősödés folyamatához, az örömöt keresik és találják meg a mindennapokban a kor okozta problémáktól való félelem helyett, jobb egészségi állapotban voltak, és átlagosan hét és fél évvel tovább is éltek, mint azok a velük azonos korú résztvevők, akik negatívabb önképpel rendelkeztek, és szorongtak az idő múlásával járó kellemetlenségektől.

Amitől félünk, az bekövetkezik

Szakértőnk Alan Gordon amerikai pszichoterapeuta szavait idézi: a félelem az üzemanyag, amely életben tartja a krónikus fájdalmat.

„Amikor valami pozitívban hiszünk, például a gyógyulásunkban, az agyunk fájdalomcsillapító rendszerei aktiválódnak, és dopaminfröccsöt kapunk. Ez a placebohatás pedig képes érezhetően enyhíteni a tüneteinket. Ám ennek az ellenkezője is igaz: a félelem olyan agyterületeket aktivál, amelyek fokozzák a fájdalomérzetet, ez a nocebohatás – mesél a tünetektől való szorongás és a fájdalom egymást erősítő hatásának hátteréről a gyógytornász. Azt javasolja: ne tartsunk a fájdalomtól, és ne is higgyük el, hogy mindenképpen együtt kell élnünk vele. Inkább kezeltessük a panasz kiváltó okát.

Na de miért vannak mégis panaszaink?

Ahhoz, hogy magyarázatot adjunk rá, az idősek mindezek ellenére miért tapasztalnak mégis kellemetlen tüneteket, kicsit vissza kell menni az időben. Ha a testünket az életünk során bármikor trauma éri, például megsérülünk, a szervezet elindítja a regeneráció folyamatát. Amennyiben a trauma olyan nagy, hogy a test nem tudja meggyógyítani magát, a gyógyulásnak szövődményei lehetnek, amelyek akár fájdalmas panaszokhoz is vezethetnek.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel lesz egy vagy akár több balesete, műtétje. És minél több ilyen sérülést szenvedünk el, annál nagyobb eséllyel lesz a későbbiekben kompenzációból adódó krónikus fájdalmunk. Ez tehát nem önmagában a kortól függ, hanem azzal van kapcsolatban, hogy több év alatt többször sérülhet a testünk.

A gyógytornász a való életből is jellemző példát hozott erre.

„Erzsike néni 73 évesen keresett fel az alvását és a mindennapjait megnehezítő isiászos, lumbágós fájdalommal. Próbálta elfogadni, a fogait összeszorítani, és mantrázni magának, hogy az ő korában ez normális, de már saját magát is alig tudta ellátni. Mint kiderült, Erzsike néninek még fiatal korában volt egy vakbélműtétje és egy térdsérülése. Bár a hegek látszólag nyom nélkül gyógyultak, az évek alatt mégis komoly következményeket és fájdalmat okoztak. Az érintett területek kezelésével azonban a panaszai teljesen megszűntek.”

Keressük meg az okát!

Amennyiben fájdalmat tapasztal, érdemes a dolgok mögé nézni, és megkeresni azt a korábbi traumát, ami a jelenlegi fájdalmat generálhatja. Orvos és gyógytornász segítségével azonosítható a tünetek hátterében lévő régi esemény, sérülés, ezt pedig még hosszú évek múlva is lehet, érdemes kezelni. Így időskorban is aktív életet élhet, semmiben sem gátolja majd a fájdalom.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete