Lélek

Lusta a párom! Hogyan vehetem rá veszekedés nélkül, hogy segítsen a háztartásban?

Talán mindannyian éreztük már azt, hogy egyedül vagyunk a feladatainkkal, mert életünk párja nem segít be a mindennapokban. Persze bárkinek lehetnek rosszabb napjai, nehézségei, amikor semmi másra nem vágyik otthon, mint egy kis nyugalomra, csendre, de ez nem lehet állandó kifogás. A párkapcsolati tanácsadók szerint semmiképp ne hagyjuk annyiban a dolgot.

Tavaly ősszel pillanatok alatt robbant be az a videó, amelyben egy amerikai férfi arról beszél, hogy ő bizony nem „besegít” a feleségének otthon, a háztartásban, a gyerekekkel, mert azt teszi, ami apaként, férjként az ő dolga is: vagyis, ha kell, mos, főz, takarít és gondoskodik a gyerekekről… Ez természetesen szép, követendő példa, és szerencsések vagyunk, ha a mi férjünk is magától észreveszi a napi teendőket, nem kell noszogatni, állandóan megkérni valamire, ami könnyebbé teszi a család életét. De mit tegyünk, ha nem ez a helyzet? Ha a kedvesünk nem igazán veszi ki a részét a házimunkából, arra hivatkozva, hogy ő épp eléggé leterhelt a munkahelyén, és hazaérve pihenni akar. Vagy nem is veszi észre a feladatokat, mert úgy gondolja, hogy a levetett ing és a koszos zokni jó helyen van a padlón is. Célravezető, ha mindig noszogatjuk, hogy segítsen, vagy csináljunk meg mi magunk mindent szótlanul, hogy elkerüljük a vitát? Esetleg létezik más megoldás is?

Elkényeztetve

Géza, a 45 éves mérnök sokat dolgozik. Este fáradtan megy haza: a felesége, Edina ilyenkor mindig ügyel arra, hogy a férjének már csak a pihenésre kelljen koncentrálnia, kiszolgálja mindenben. Néhány hete azonban Edina elutazott pár napra egy vidéki családtag kórházba kerülése miatt, Géza pedig teljesen elveszettnek érezte magát otthon, még a mosogatógépet sem tudta bekapcsolni…

„Az egyetem alatt kollégiumban laktam, teljesen önellátó voltam, aztán amikor megismerkedtem Edinával, aki roppant házias, nem kellett semmit csinálnom otthon. Most már tudom, hogy ez nem jó hozzáállás, és magamtól is segíthettem volna neki, hiszen rengeteg időbe, energiába telik, mire mindennel végez. Örülök, hogy még azelőtt észrevettük ezt a hibás hozzáállást, mielőtt, mondjuk, a gyerekek mellett teljesen bele­fásult volna ebbe” – meséli Géza.

Listázzuk a tennivalókat!

Akinek van gyereke, az tudja, hogy sokszor egyszerűbb megcsinálni a házimunkákat, mint kivárni, amíg a sokadik kérésünkre odafigyel. És ugyanez lehet igaz a párunkra is. De ne adjuk fel! Mint az emberi kapcsolatokban mindig, most is a kommunikáció a kulcsszó – állítja Christian Thiel párkapcsolati tanácsadó és író, az Amit a boldog párok jól csinálnak című német könyv szerzője.
A szakember egyik első számú javaslata, hogy készítsünk egy listát az elvégzendő feladatokról. Majd mutassuk meg a párunknak, hogy benne is tudatosuljon: ez túl sok egyetlen embernek. Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy ketten együtt gyorsabban végzünk, és így több szabadidőt nyerhetünk.

Ki mit szeret?

Van olyan házimunka, feladat, amit mi magunk is utálunk, és ez ugyanúgy igaz lehet a párunkra is. Ezért osszuk fel egymás között a feladatokat. A munkából rohanunk a gyerekért az edzésre, és már nincs kedvünk, erőnk megállni vásárolni? Kérjük meg a párunkat, hogy hazafelé ugorjon be a boltba. Írjunk neki listát, ha szükséges, de ne morogjunk, ha valami lemarad. Ne feledjük: gyakorlat teszi a mestert. Lehet, hogy ő meg szeret nézelődni, vásárolni, és a munka után ez hasznos levezetés a számára. De az is megeshet, hogy az ülőmunkát végző párunk kifejezetten élvezi, ha elsétálhat a gyerekért az edzésre, vagy épp a zenehallgatás melletti porszívózás a felüdülés neki. Nem tudhatjuk, amíg nem kérdezzük meg tőle.

Egyenes beszéd

Mindenki a nyílt, őszinte beszédet szereti és érti meg a legkönnyebben. A párunk is. Éppen ezért ne utalgassunk, ne beszéljünk rébuszokban, hanem egyértelműsítsük, ki milyen feladatot végezzen el. A párkapcsolati tanácsadó szerint ez mindig kifizetődőbb, mint a morgás, a veszekedés vagy épp a kiborulás, esetleg a sok stressz miatti összeomlás.

Haladjunk a tervek szerint! 

Jó a spontaneitás, ám a hétköz­napokban, a háztartással kapcsolatos feladatoknál hatékonyabbak a tervek. Így egyértelműbben átlátjuk, mivel végeztünk, mi van még hátra, és hogy mennyi időt nyerhetünk, amit aztán a gyerekekkel vagy a párunkkal tölthetünk. „A közös időtöltés a legnagyobb motivációnk lehet” – mondja Christian Thiel.

Lehet, hogy gyerekesnek hangzik, de…

Még így sem jutunk dűlőre a párunkkal? Próbáljuk kideríteni az okokat: nagyon fáradt, vagy olyan feladatot osztottunk rá, amit utál? Beszélgessünk! „Ha ez sem segít, folyamodjunk keményebb eszközökhöz” – ajánlja a népszerű párkapcsolati tanácsadó. Tegyük fel a lábunkat, és mi se csináljunk semmit: ne főzzünk vacsorát, ne mosogassunk el, ne mossunk, vasaljunk, stb. Előbb-utóbb észreveszi majd magát.
Célravezető megoldás még, ha programot szervezünk a barátnőnkkel. Szedjük össze a saját szennyesünket, és mossuk ki. Pakoljuk el a saját táskánkat, kulcsainkat stb., ám a párunk holmijához ne nyúljunk hozzá, majd menjünk el moziba, színházba, múzeumba az ismerősünkkel. Lehet, hogy gyerekesnek hangzik, de néha csak így értethetjük meg vele, hogy neki is segítenie kellene. Ha elég kitartóak és következetesek vagyunk, előbb-utóbb elérhetjük, amit akarunk.

Ha mások az elképzelések

Persze előfordul, hogy nem a neveltetés, a lustaság vagy épp a nemtörődömség miatt nem segít a párunk, hanem csak arról van szó, hogy két embernek más elképzelése van a rendről és a tisztaságról. Ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk a közös alapot, amelyben mindketten jól érezzük magukat. A hangsúly itt a kompromisszumon van: vagyis a rendmániásnak is bele kell törődnie abba, hogy néha csak reggel mosogatják el a vacsorához használt tányérokat. És persze a lazább félnek is engednie kell: este legalább a mosogatóba tegye bele a piszkos poharat, tányért, és ne hagyja őket az asztalon.

Szöveg: Kovács Vera

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete