Lélek

Társkeresés 50 év felett: jó tanácsok újrakezdőknek, az első a magabiztosság!

Egy válás vagy hosszú kapcsolat után nehezebb újra bizalmat szavazni egy másik embernek. De mielőtt még legyintenénk, hogy „ugyan, randevúzni az én koromban?”, szeretnénk bátorságot adni az ismerkedéshez, hiszen a szerelem nincs korhoz kötve.

Hogy máris egy biztató dologgal kezdjük: vannak előnyei is, hogy érett emberként ismerkedünk. „Az, hogy tudjuk, mire vágyunk, segít abban, hogy hosszú távú kapcsolatot alakíthassunk ki” – kezdi cikkünk szakértője, Gaál Viktor pszichológus, akit a Házasság első látásra című párkereső műsorban ismerhettünk meg. A szakember hozzáteszi, hogy több szempontból is előnyben vannak az érett társkeresők.

„Míg a fiatalokon nagy a társadalmi nyomás a családalapítás terén, itt már ezek lefutott körök, és ténylegesen önmaguk igényeire figyelhetnek. Ma már általánosságban elmondható, hogy minden kitolódik, sok olyan esetet látok, miután kirepültek a gyerekek, a szülők rájönnek, hogy rossz kapcsolatban élnek. Sokan nem mernek lépni, pedig ugyanúgy megvan az esélyük a boldogságra.”

Kezdjük magunkkal a munkát!

Az első lépés a bizalom újraépítése, ami egy sarkalatos kérdés. „A legtöbben csalódás, sérülés, netán veszteség után jutnak el odáig, hogy újra elkezdenének nyitni, azonban az első és a legfontosabb lépés, hogy önmagukon dolgozzanak, akár szakemberrel együtt. Ha ez elmarad, nemcsak a párkeresést nehezíti meg, hanem egy új kapcsolat kialakítását is. A válás picit olyan, mint egy haláleset, azt szoktam javasolni, mielőtt nyitnánk, várjunk egy évet, amíg a gyászidőszak letelik” – szögezi le Gaál Viktor pszichológus. „Ha valaki nem jut túl a múltbeli traumákon, ugyanazt a rossz mintát ismétli, hibás kötődési sémákkal megy bele a kapcsolatba, és hiába szeretne kapcsolódni, amint valakihez közel kerül, rávetíti a régi traumáját. Mintha vakon repülne a semmibe, nem nézett szembe azzal, hogy miben hibázott, hiszen ha elromlik egy kapcsolat, az két emberen múlik. Meg kell vizsgálni, miben voltunk felelősek” – mondja a szakértő, aki azt is hangsúlyozza, a bizalom legtöbb esetben önbizalomhiányból fakad. „Ilyen esetben nem egy másik emberben nem bízunk, hanem önmagunkban: vajon jól választok, jól döntök majd? A pszichológus mellett sokat segíthet, ha szakítás után bezárkózás helyett minél hamarabb nyitunk az emberek felé, és közösségbe megyünk. Azt tapasztalom, hogy sok a magányos ember, ezért mindig azt tanácsolom, hogy menjünk alkotótáborba, kézműves kurzusokra, táncklubba.”

Önbizalomnövelő tippek

A magabiztosság vonzó

Ahelyett, hogy az ismerkedés kezdeti fázisában a gondjainkkal, a fájdalmas múltunkkal traktálnánk az illetőt, először mutassuk meg az erősségeinket, a pozitív tulajdonságainkat. Hiszen mi sem panaszládát keresünk.

Taktika helyett nyitottság

Az ötvenes társkeresőknél jellemző, hogy nem szeretnék egyből kiadni magukat, ezért sokáig megközelíthetetlennek, érdektelennek tűnnek. Ne taktikázzunk, hanem legyünk hűek önmagunkhoz.

Ne támasszunk azonnal nagy elvárásokat!

Az első randevú rosszul sülhet el, ha nagy igényekkel vágunk neki. Adjuk meg az esélyt arra, hogy megismerhessük a randipartnerünket, és ahelyett, hogy annyi kérdéssel bombáznánk, mint egy rendőrnyomozó, adjunk neki teret, hogy kibontakozhasson.

A tapasztalatszerzés is fontos

Ha első próbálkozásaink nem úgy sültek el, ahogy terveztük, nem szabad feladni. Az ismerkedés egy érzelmi hullámvasút, ha azt látjuk, hogy ebből biztosan nem lesz semmi, köszönjünk el udvariasan, de ne vegye el a kedvünket, hogy tovább folytassuk az ideális pár megtalálását. Minden randevúból tanulhatunk, és később felhasználhatjuk a tapasztalatainkat.

Lassítsunk, de ne húzzuk be a féket!

Nemcsak az ismerkedés, hanem a kapcsolat elmélyítése is fontos kérdéseket vet fel. „Ötvenéves kor felett általában már tudatosabb az ember, megvannak a berögződéseink, ami jó hír, ugyanis tisztában vagyunk vele, mit szeretünk, és mi az, amit tolerálni tudunk. Könnyebben tudjuk megtalálni azt a valakit, aki hasonló életstílussal és háklikkal rendelkezik. Szintén jellemző, hogy ilyenkor már nem ugrunk bele felelőtlenül egy összeköltözésbe, hanem először alaposan megismerjük egymást.”

Adjunk esélyt az internetnek!

Az elmúlt években a randizási kultúra is megváltozott. Felgyorsult világunk velejárója, hogy mindent minél gyorsabban szeretnénk elérni, ami a párkeresésben sincs másként, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. A közösségi média és a társkereső applikációk átvették az uralmat, egyre többen az interneten keresztül ismerkednek egymással. „Míg régen az emberek inkább személyesen kötöttek kapcsolatokat, ma már az ismerkedés szinte teljesen átkerült a digitális térbe, ami nemcsak a huszonéves korosztályra jellemző, hanem az ötven-hatvan évesekre is” – mondja Viktor. Vagyis még ha idegenkedünk is a profilkészítéstől, attól hogy fotóval megjelenjünk a világhálón mint társkeresők – mert amikor huszonévesek voltunk, és utoljára párt kerestünk, nem így mentek a dolgok –, akkor sem érdemes kihagyni a jelenlegi számításból, hiszen mások is ezt teszik, akikkel ismerkedhetünk.

Randiszótár 2024

Felnőtt gyerekeinktől, unokáinktól hallhatunk számos új kifejezést, amelyet az ismerkedés során használnak. Nézzük, mik ezek!

Infla-randi: az ismerkedési trend az inflációról, vagyis a pénzromlásról kapta a nevét. Az alapfeltevése szerint nem kell, hogy egy kellemes randi feltétlenül drága is legyen. Közös piacozás, séta a város történelmének egyik fontos részén, kutyasétáltatás, romantikus piknik a parkban vagy egy kirándulás is remek program lehet.

Stack dating: az új trend követői nem hajlandóak vagy nem akarják vesztegetni az idejüket: a randevúkat beillesztik az irodai ebéd- vagy kávészünetbe, mert lehet, hogy este nem érnének rá. Elvált szülőként este tanulnak a gyerekkel, rohannak vele különórára, vacsorát kell készíteniük, vagy egyszerűen csak egyedülállóként nem szívesen mozdulnak ki az éjszakába.

Száraz randi: a találkán nincs alkohol, nem az itallal szeretnének oldódni, hanem egymást jobban megismerni.

Ghosting: a randipartner az ismerkedés során egyszer csak felszívódik, mintha nem is létezett volna.

Quiet dumping, vagyis csendes elhagyás: a ghosting aljasabb formája, amikor az egyik fél arra játszik, hogy ne neki kelljen kimondania a szakítást.

Dexting: a lényege, hogy a két fél bensőséges kapcsolatot alakít ki, de mindezt csakis az online térben. Hosszantartó telefonbeszélgetések és éjszakába nyúló üzenetváltások anélkül, hogy valaha találkoznának.

Fotó: adobestock