Lélek

Nem kívánom a férjemet: kétségbeesés helyett apró lépésenként közeledjen

Akadnak olyan nők, akik az egész életüket le tudnák élni szex nélkül. De vajon mi lehet ennek a hátterében?

Beteg vagyok?

„A csökkenő vagy eltűnő vágynak számtalan oka lehet, de ritkán gondolunk arra, hogy hormonális vagy más egészségügyi problémák állnak a háttérben. Különböző pajzsmirigygondok, a stressz, a szorongás is vágygyilkos, de a fogamzásgátló tabletta vagy néhány antidepresszáns is közéjük tartozhat. Az első lépés tehát a megoldás felé mindenképpen egy szakirányú kivizsgálás legyen, ahol fény derülhet az esetleges betegségekre” – mondta Piczkó Katalin pszichiáter.

Ez nem ciki!

„Erről nagyon nehéz beszélni, de muszáj szembenézni a problémával. Elsőként
a párunkkal kell leülnünk, és őszintén elmondani, amit érzünk. A kapcsolatunk érdekében is fontos ez, nem szabad őt abban a hitben hagyni, hogy esetleg mást szeretünk, mást kívánunk. A párnak külön-külön is el kell gondolkodnia azon, mi okozhatja a problémát, és ezeket egymással is meg kell osztaniuk ahhoz, hogy olyan megoldást találjanak, mely mindkét félnek megfelel. A kényszer, a lelki zsarolás csak átmeneti álfellángolásokat eredményez, míg a hosszú távú megoldáshoz nyílt, őszinte beszélgetések szükségesek – akár szakember bevonásával.”

Mit is akartam?

„A nők 60%-a elveszti a szexuális érdeklődést egy hosszabb kapcsolatban. Dalma Heyn: A vágy csendje című könyvében éppen erről ír. Szerinte ennek az az oka, hogy a nők egyfolytában mások elvárásainak próbálnak görcsösen megfelelni. Szeretnének példás anyák lenni, tökéletes háziasszonyok, megértő feleségek, jó munkatársak. Eközben éppen csak a saját vágyaikat fojtják el. Dalma szerint, ha egy nő háttérbe szorítja a saját álmait, azzal együtt elfojtódik a szexuális vágy is. Ha ezt sikerül felismerni, akkor fel kell tárni a bennünk lévő vágyakat. Le kell ülni, és végiggondolni: kik is vagyunk valójában, mit szeretnénk, mi a kedvenc időtöltésünk, ételünk, hobbink.

Sosem volt jó

„A női vágy hiánya esetén meg kell nézni, hogy milyen volt az illető korábbi szexuális élete. Ha soha nem volt igazán jó, akkor érthető, ha a vágy is szépen, lassan megszűnik. A vágy azon is múlik, hogy mit gondol az ember magáról, a szexualitásáról, milyen neveltetést kapott. Ha valakiből teljesen hiányzik a vágy, akkor annak nagyon nehéz családot alapítani, hiszen valahol becsapja a férjét a hamis vágyakkal.”

Kék tabletta nőknek?

Létezik már a kifejezetten nők számára kifejlesztett tesztoszterontartalmú tabletta, amely segíthet a libidóproblémákkal küszködő
nőkön. A különleges pirula azon az elméleten
alapul, hogy a tesztoszteronnak nemcsak
a férfiak, de a nők vágyának kialakulásában is szerepe van. Az azonban fontos, hogy csupán egy tabletta bevételétől tartósan nem javul meg a haldokló szexuális élet.

Nem vagyok elég szép

„A tévében kizárólag gyönyörű, tökéletes alakú nőket látni, ami durván lerombolja egy átlagos nő önértékelését. Tudósok kimutatták, hogy már egy félórás tévénézés is jelentősen csökkenti egy nő önbizalmát. Márpedig ha egy nő nincs megelégedve a saját külsejével, akkor az is okozhatja a szexuális vágy hiányát. A változókorban is sokan attól félnek, hogy már nem vonzóak, és ezért utasítanak vissza minden közeledést. Emellett az is fontos, hogy szeretni tudja magát az ember. Hihetetlenül meghatározza a szexuális vágyat, hogy valakinek milyen a viszonya saját magával, mennyire tudja elfogadni önmagát, mennyire tudja átadni magát az örömöknek, képes-e ellazulni. Egy szeretettel teli párkapcsolatban a nemi vágy visszahozható, de ehhez nem szabad erőltetni semmit, hanem fel kell ébreszteni újra a tüzet.”

Perdüljünk táncra!

„Bármilyen hihetetlen, a tánc igencsak képes felkorbácsolni a szexuális vágyat. Ha valaki a nőiességét szeretné erősíteni, akkor mindenképpen érdemes a hastáncot tanulnia, de ha a párjával együtt iratkozik be egy tánciskolába, az is lehet izgató mindkét fél számára. Sokaknál pont ez hoz izgalmat a már ellaposodott szexuális életbe, és egy közös kalandként erősítheti a párkapcsolatot is.”

Rossz élmény is okozhatja

„A nemi vágyat sok minden befolyásolja: előfordulhat, hogy a partnerrel való szex nagyon rossz, és ez veszi el a nő kedvét a szextől. Ha sorozatosan azt éli meg valaki, hogy az ő vágya nélkül történik együttlét, akkor érthető, hogy egyre kevésbé érez kedvet hozzá. Ugyanez történik akkor, ha az első szexuális élmény nagyon megrázó volt. Hogy ez ne pecsételje meg egy nő szexuális életét, előfordulhat, hogy nem elég egy megértő, gyengéd partner, hanem szakember segítsége szükséges.”

fotó: shutterstock