Lélek

29 nap és 6 egyszerű lépés: legyen újra szerelmes a férjébe, apróságokon múlik a boldogság

A kapcsolat olyan, mint egy közös utazás, ami emelkedőkből és hullámvölgyekből áll. A következő egy hónapos program megmutatja azt az utat, ami újra összehozhatja a párokat!

1–7. napig: Nézzünk egymásra másként!

Az első héten a cél az lesz, hogy kitörjünk a megszokott érzelmi állapotunkból, és megpróbáljuk a párunkat, na meg a kapcsolatunkat egy kicsit más perspektívából nézni. Ez segít abban, hogy átértékeljük a viszonyunkat.

Első lépés:
Nevezzünk meg egy dolgot, amit soha nem változtatnánk meg egymásban, és egy másikat, ami zavaró. Ha úgy érezzük, a párunk nem mer őszinte lenni a zavaró dolgokkal kapcsolatban, akkor mondjuk neki a következőt: „Nem reagálok egyből arra, amit mondasz, csak átgondolom.”

A bókok a legfontosabbak
Mindenképp egy bókkal kezdjük a sort. Például így „Szeretem, hogy minden nap meg tudsz nevettetni.” Aztán folytassuk valami hasonlóval „Nem szeretem, amikor hétvégén egész nap a tv-zel, miközben én küzdök a házimunkával.” Aztán adjuk át a stafétát a párunknak. Nem baj, ha nem a legfőbb konfliktusokat boncolgatjuk, elég egy teljesen hétköznapi viselkedést felhoznunk.

Második lépés: Emlékeztessük magunkat a kezdeti érzelmekre! A párok részben azért szeretnek egymásba, mert elismerik a másik erősségeit, másrészt látják a saját maguk tükörképét a kedvesükben. Ezért kell emlékeztetnünk magunkat, hogy amikor csak randiztunk, akkor mi volt az, ami már akkor is nagyon tetszett a párunkban és mi az, amiről tudtuk, hogy nem egyezünk. Ezekről beszélgessünk egy kicsit.

8–14. napig: Fedezzük fel újra a múltat!

Az első héten sikerült egymással megosztanunk
néhány régóta eltemetett érzést és gondolatot. Éppen ezért a következő héten szinte más szemmel nézünk majd a párunkra és közelebb érezzük magunkhoz.

Harmadik lépés:
Kérdezzük ki egymást az élettörténetünkről!
Beszéljük meg a párunkkal, hogy ezen a héten minden nap 30 percet (15 perc a miénk és 15 perc a kedvesünké) kötelezően beszélgetünk az előző napokban felmerült problémákról. Időzítsük akkorra, amikor már csak egymásra figyelünk. Például, ha a probléma az, hogy a férjünk túlzottan ellenőrizni akar minket, akkor próbáljuk meg a múltjában keresni az okokat, hogy honnan eredhet ez a viselkedése. Akár a gyerekkorig is visszatérhetünk: esetleg akkor indult, amikor a szülei elváltak? A szabály az, hogy mindkét fél három-három kérdést tehet fel, amivel feltárhatja a múltat, és a másiknak kötelező őszintén válaszolni. Ezek az események segíthetnek megérteni, hogy a párunk miért viselkedik így a jelenben.

15–21. napig: Várjuk a közös utazást és a jövőbeli kanyarokat!

Túl két héten és három lépésen, esélyünk nyílt arra, hogy a legfőbb gondokra megoldást találjunk. Így ezek végre nem veszik el az energiánkat, hanem tudunk a közös út további részére koncentrálni.

Negyedik lépés: Fedjünk fel néhány titkot!
Minden feleségnek és férjnek vannak titkai. Ezek lehetnek olyanok, amik réges-rég történtek, de akár közelmúltbeli események is. Lehetnek megalázóak vagy olyan dolgok, amik megríkattak minket. Válasszunk ki egyet-egyet, és meséljük el a párunknak. Például volt egy barátnőnk, aki eltűnt az életünkből? Szeretnénk, ha más lenne a kapcsolatunk az egyik szülőnkkel? Elárultunk valakit? Próbáljuk azt felfedni, ezek miért változtatták meg az életünket.

Ötödik lépés: Essen szó az erotikáról is!
Ha az elmúlt napokban fájó múltbéli titkokat osztottunk meg egymással, akkor itt az ideje azokat az intim gondolatokat is felfedni, amikről eddig nem mertünk beszélni. Meséljük el a párunknak, mi az, amit szeretnénk megváltoztatni a szexuális együttléteinken, milyen helyzeteket szeretnénk kipróbálni. Ne sürgessük őt a megvalósítás miatt. Most lehetőségünk van arra, hogy újra feltüzeljük egymást.

22–29. napig: Töltsük újra a „tankot”!

Most hogy újra sikerült egymásra találni, megint átélhetjük azt az időszakot, amikor összejöttünk. Hiszen mit is csinálnak a párok, amikor randiznak? Álmodoznak a közös jövőről. Vagyis itt az ideje, hogy mi is tervezgetni kezdjünk, és nem baj, ha olyan dolgokra vágyunk, amik csak az álmainkban léteznek!

Hatodik lépés: Hajtsunk rá a következő utakra!
El tudjuk képzelni, hogy munkát váltunk, esetleg a férjünket támogatnánk egy másfajta karrierben? Milyen lenne még egy gyereket vállalni? Látjuk magunk előtt a helyeket, ahova közösen elutaznánk? Ha szinte előttünk van, ahogy egyre közelebb vagyunk egymáshoz, ha látjuk a kapcsolatunkban rejlő lehetőségeket, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy boldogan éljünk tovább. 29 nap, hat lépés, nehéz elhinni, de elég ahhoz, hogy újra feltámadjanak bennünk a régi érzések!

Fotó: shutterstock