Otthon

Hűvös szobák klíma nélkül: spórolós tippek a kánikulában a jó alvásért

Egyre-másra fújnak hőségriadót, nappal is melegünk van, nem beszélve az ébren töltött éjszakákról!

Szigetelő takaró

Egy jól szigetelt házban nemcsak a fűtési költségeket csökkenthetjük, de nyáron is hűvösebbek a szobák. Ha nincs lehetőségünk drágább szigetelésre, sokat segíthet – főleg, ha emeleten vagy tetőtérben lakunk, esetleg ott van a hálószobánk –, ha hőszigetelő takarót fektetünk le. Ennek költsége jóval alacsonyabb, mint egy teljes házszigetelésé, de meggyőző
eredményt lehet vele elérni.

Vizet!

A levegő nedvességtartalma segít, hogy jobb legyen a hőérzetünk a legforróbb napokon is. A kiteregetett ruha vagy egy lavórnyi víz az ágy mellett jó választás lehet, de jobban érezzük majd magunkat, ha hideg vizes textilt teszünk a csuklónkra, bokánkra.

Sötétben

Bár a szobanövényeinknek nem a legjobb, de igyekezzünk napközben elsötétíteni otthonunkat, legalábbis azokat a helyiségeket, ahol erre szükség van. Átmenetileg nyárra akár át is költöztethetjük a növényeket egy másik szobába, hogy a hálót kedvünkre sötétben hagyhassuk egész napra. Ha a sötétítőt elhúztuk, az ablak nyitva maradhat, hogy legalább egy kicsit mozogjon a levegő. Persze csak akkor, ha nem földszinten lakunk, ahol könnyedén beugorhat hozzánk egy hívatlan látogató.

TIPP

Este, hogy nyitott ablaknál tudjunk aludni, gondoskodnunk kell, hogy a bosszantó szúnyogok ne keserítsék meg az álmunkat. Néhány ötlet:

● A barkácsáruházakban kapható méretre szabható szúnyogháló, amelyhez mi magunk vághatjuk le a megfelelő hosszúságú, kétoldalú ragasztót.

● Törjünk össze szegfűszeget, és tegyük egy gézzacskóban az ablakpárkányra. Utálják az illatát a szúnyogok! Ugyanez igaz a vaníliára is.

● Legyen a konyhakertünk a hálószobaablak párkányánál. A citromfű, a rozmaring, a bazsalikom és az oregánó nemcsak a főzésnél fog jól jönni, de a bosszantó zümmögőket is távol tartja. Ha a friss növénnyel nem akarunk bajlódni, szárítva is felakaszthatjuk az ablakhoz.

Árnyékolás

Lényeges szempont, hogy ne engedjük a forró napsugarakat az otthonunkba. A spaletták és redőnyök erre a legalkalmasabbak, de az is megoldás, ha már a teraszt leárnyékoljuk, így nem tud annyira felhevülni a fal. A parasztházak tornácainak többek között ez is volt a feladata, ezeket ma kitekerhetős, textilárnyékolókkal vagy pergolára felfuttatott növényekkel válthatjuk ki.

Bevonat az ablakon

Megjelentek a piacon azok a hővédő fóliák, amelyeket az ablakra kívülről tesznek fel, és ezzel megállítják nemcsak a meleg, de az UV-sugarak útját is. Akár 5-6 fokkal is kevesebb lehet, ha ilyen fóliával huzatjuk be az ablakokat, arról nem beszélve, hogy sok esetben ezek gyakran fényvisszaverők is, így megóvnak minket a kíváncsi tekintetektől.

Fotó: shutterstock