Otthon és Kert

Sarjakat hoz, de nem virágzik az orchidea: így élessze újra az anyanövényt

Ez a jelenség a lepkeorchideákra jellemző. A virágszár alsó két-három rügye vegetatív, abból esetenként sarjnövény fejlődik.

Szeretnék tanácsot kérni, mivel nem tudok megoldást találni, hogyan tartsam meg továbbra is a gyönyörű orchideáimat. Két éve kaptam őket az unokáimtól születésnapomra. Abban az évben kétszer virágoztak, tavaly szintén kétszer hoztak nyolc virágot. Az idén nagy meglepetésemre virág helyett a szárakon megjelent három nagy levél, ami most is nő, és körülbelül négy darab három-négy centis lógó gyökérzet is kikandikált a kaspóból. Egy héten egyszer három-négy deci vízben áll pár órán át mindkettő, majd kiveszem belőle őket. Nem tudom, mit tegyek, mert a levelek súlya terheli a szárakat, nem tudom alátámasztani semmivel, és félek, hogy egyszer, ha nem leszek résen, felborul. Azt hallottam, le lehet vágni, és új cserébe átültetni, és akkor másik növény lesz belőle. Hogyan kell ezt megoldani? És az eredeti virággal mi lesz? Nagyon várom tanácsát, köszönettel, szeretem a virágokat nagyon! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ez a jelenség a lepkeorchideákra jellemző. A virágszár alsó két-három rügye vegetatív, abból esetenként sarjnövény fejlődik. Önnél is ez történt. A virágszár virágot már nem, de sarjakat még hozott. Ezeket, amikor már van legalább két-három centis gyökerük, orchideaközegbe kell ültetni. A virágszárról metszőollóval vágjuk le, úgy, hogy egy kis darabka a virágszárból maradjon rajta.
A kérges, tőzeges közegbe pedig úgy ültessük be, hogy óvatosan inkább a cserepet kocogtatva rázzuk köré a közeget, mert ha nyomkodva tömörítünk, az a gyökér sérüléséhez vezethet. Néhány év elteltével ezek a növénykék pontosan olyan virágot fognak hozni, mint az anyanövény.

Az anyanövényt érdemes volna tápoldatozni orchideatáppal. Ezt abba a vízbe kell beleönteni, amibe hetente ázik az orchidea. Így a sarjak utáni, kicsit legyengült állapotából újra erőre fog kapni, és virágozni fog. Most azért nem nyílik, mert az energiáját a gyermekei nevelésére fordítja.

fotó: pexels