Otthon

Rozsdásodik a fikusz levele: nem kell egyből a legrosszabbra gondolni

Ami megeshet –és főleg a kisebb levelű fajokra, fajtákra jellemző –, az a levélbarnulás, mely vagy túlöntözés, vagy fényhiány miatt következik be.

Nagyon furcsa kérdésem van, szeretnék segítséget kérni. Van nekem egy több éve megfiatalított fikuszfajtám, de sajnos a rendes botanikai nevét nem tudom. Szeretem, mert dekoratív, szép növény. Tarkalevelű példány, és az a gondom, hogy több levél idő előtt elkezd rozsdásodni. Tápoldatot szokott kapni tavasszal, aztán télig éli az életét, de nem igazán akarja azt, amit én szeretnék. Kérdésem: mit tehetnék vele, hogy ez a rozsdásodás megoldódjon? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Valóban érdekes a kérdés. A fikuszok nem fogékonyak a gombakórokozók által keltett rozsdára, így elképzelni sem tudom, milyen rozsdásodás vagy ahhoz hasonló jelenség lehet növényének a levelein. Ami megeshet –és főleg a kisebb levelű fajokra, fajtákra jellemző –, az a levélbarnulás, mely vagy túlöntözés, vagy fényhiány miatt következik be. A kettő akár együtt is jelentkezhet, hiszen télen kevésbé szárad ki a növény, és kevesebb a fény is, márpedig egy fényhiány miatt lombját eldobáló, azaz csökkenő lombfelületű növény kevesebbet párologtat, így ha emellett sok vizet kap, könnyen berohadhat. Írta, hogy télen jelentkezik a probléma, elképzelhető, hogy a radiátor által sugárzott hő tesz keresztbe a növénynek. Próbáljon meg egy világos helyet találni télire, messze a fűtőtestektől, és az esetleges huzattól, emellett mérsékelten öntözze! Ellenőrizze, hogy a cserép alján a lyukak nem tömődtek-e el, azaz ki tud e folyni a felesleges víz a cserépből.

Kiszel Péter további hasznos növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shutterstock