Otthon

Befőtt és lekvár a sövényből: most telepítsen ehető termésű sövénynövényeket

A jó sövény díszít, ápol, eltakar. Azonban vannak olyanok, amelyek táplálnak is, mert a termésük ehető és finom. Őket vettük most górcső alá!

Mézalmácska az isteni manna!

A mézalmácska sövényként nevelhető növény, magassága elérheti akár a tíz métert is. Lombozata tavasszal lilás-barna, nyáron sötétzöld, ősszel narancs, bordó és sárga színekben pompázik. Gyönyörű csillag alakú, fürtszerűen lelógó, ötszirmú fehér virágokkal lep meg minket minden kora tavasszal.
Júniusban termést hoz, és kékeslila bogyója valódi ínyencség, amely ráadásul C-vitaminban, vasban
és rézben is gazdag. Készíthetünk belőle salátát, süteményt vagy akár befőttet is!

Így gondozzuk:
Jól viseli a legtöbb talajt, de a nedves, vízáteresztőt kedveli a legjobban, valamint a napos és félárnyékos helyet. Lombhullató, a hideget pedig -25 fokig bírja. Ültetni március végén, április elején ideális. Első tavaszán körülbelül a talaj felett 10-15 centiméterre vissza kell vágnunk! Ezt követően évente kétszer-háromszor nyírjuk addig, míg el nem érjük a kívánt magasságot. Ha húsz centinként ültetjük, gyönyörű sövényünk lesz!

Mézalmácskás kevert
Hozzávalók: 40 dkg mézalmácska, 40 dkg cukor, 40 dkg liszt, 2 tojás, 6 evőkanál étolaj, 1/2 sütőpor, 2 kiskanál fahéj

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd a tetejét bevonhatjuk csokimázzal, ha már kihűlt. Nyakon önthetjük egy kanál lekvárral.

Mogyoró az olajos vitamingolyó!

A mogyoróbokor 3–5 méteresre nőhet. Sűrű, egyenes vesszőivel ideális sövényt teremthetünk belőle. Közepes szárazságtűrő, de bármilyen talajban szépen növekszik. A mogyoróbokor vesszőin hajtó- és vegyes rügyek is fejlődnek, öt-hat év után már termést is hoz!

Így gondozzuk:
Ha sövényt szeretnénk, a töveket 60-80 centire ültessük egymástól. A szélre különösen érzékeny, ezért szélvédett részre tegyük. Ősszel a legjobb ültetni, ha mégis tavasszal ültetjük, rendszeresen öntözni kell. Az ültetés mélysége nagyon fontos: a legmagasabb oldalgyökerek 5-7 centivel kerüljenek a talaj alá! A növényeket 2-4 méterenként rakjuk le akkor, ha azt szeretnénk, hogy teremjen is. A mogyoróbokrot az első év tavaszán vissza kell vágni, különösen, ha a tő gyenge és a gyökérzet hiányos. Nagyon egészséges: olajtartalma alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat. Sok benne a növényi rost, és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.

Mogyorós aprósütemény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 púpozott ek. cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 ek. víz, 15 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 1 felvert tojás, 5 dkg étcsokoládé tortabevonó

Elkészítése: A lisztet a sütőporral elkeverjük, ebbe tesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a vizet, és az egészet összegyúrjuk. Ezután 3-4 centis hengert formálunk a tésztából, és a tojással bekenjük. A mogyoróval megszórjuk, majd hűvös helyen állni hagyjuk, hogy egy kicsit megkeményedjen. Felszeleteljük, és a szeleteket egy tepsibe tesszük, majd közepes fokozaton 10-12 percig sütjük. A tortabevonót felolvasztjuk, és a megsült süteményeket belemártjuk.

Galagonya az igénytelen finomság

A galagonya nem csupán élő kerítés, ugyanis gyümölcse és levele valódi finomság. Ez az örökzöld hatméteresre is megnő, fehér színű virága májusban nyílik, piros bogyótermése pedig szeptemberben érik.
Készíthetünk belőle zselét, lekvárt, bort, de akár nyersen is megehetjük. A gyümölcsben lévő anyagok a szív oxigénellátását javítják, ezért szívbetegeknek igen hasznos csemege. A magas flavonoid-tartalmú gyümölcsök, mint például a galagonya, a legjobb szíverősítők, és gátolják a tüdőrák kialakulását is.

Ültethetjük homokos, vályog vagy agyagos, semleges, lúgos vagy savas talajba is. Szereti a vizet, de a szárazságot is tűri, és a félárnyékos helyet kedveli igazán. Mivel szabadgyökerű növény, október végétől március végéig vagy kora tavasszal kihajtásig lehet ültetni. Sövényként 3-4 tövet ültessünk méterenként! Kiváló kerítés nevelhető belőle, sűrű, szúrós ágrendszere miatt, amelyben a madarak is szívesen fészkelnek.

Galagonyamártás, a csodaelixír!
Hozzávalók: 20 dkg friss galagonya, 1 db húsleveskocka, 1,5 dl száraz vörös bor, 3 dkg liszt, 2 szem szegfűszeg, 2 szem borókabogyó, 1 db babérlevél, 3 dkg margarin, 5 dl víz

Elkészítése: A galagonyát főzzük puhára, törjük át szitán. Öntsük föl fél liter vízzel, tegyük bele a fűszereket és a bort, majd rántsuk be. Forraljuk néhány percig, majd ízesítsük még sóval, borssal, cukorral.

Fotó: shutterstock