Otthon és Kert

Nem virágzik a filodendron: 5 tipp, hogy buja bimbózásra bírja a növényt

Ezek a kontyvirágfélék a trópusi esőerdők aljnövényzetei, melyek harcot folytatnak a fényért, így nagyrészt kúszó életformájúak.

Van nekem egy viaszvirágom. Már vagy 9 éves, egyszer volt átültetve. hétszer másfél méteres, üveges teraszon tartom. Már az egész plafont befutotta. Idén háromszor dobta ki a virágát. Nagyon csodálatos. Aki látta, nem tudott betelni vele. Legalább ötven darab virága volt tavasztól őszig. De akárkinek adtam belőle, senkinek sem virágzott. Azonban a filodendronom nem akar
virágzani. Azzal mihez kezdhetnék? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Nagy örömmel olvastam büszke sorait a viaszvirágáról, ám azt már kevésbé, hogy a filodendronnal gondja van. Ez a kérdés nem egyszerű, mert nem tudom, pontosan melyik fajtára gondol, így marad az általánosság. Ezek a kontyvirágfélék a trópusi esőerdők aljnövényzetei, melyek harcot folytatnak a fényért, így nagyrészt kúszó életformájúak.

1. A szobában is ezt a közeget kell modelleznünk nekik, ha azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat.

2. Nagy cserépbe ültessük őket, mert terjedelmes lombfelületük miatt könnyen felborulhatnak.

3. Futtassuk őket moha vagy kókuszkaróra, mert csak akkor növesztenek szép, nagy levelet, és virágoznak, ha kellően biztonságosan ki tudják alakítani a lombozatukat, tehát statikailag stabil koronát tudnak fejleszteni. Általában ez marad el a gondozásuk során, ezért nem nyílnak.

4. Csak akkor öntözzük őket, ha a földjük már kezd kiszáradni, és nem szeretik a pangó vizet sem, azt mindig öntsük ki a cserépalátétből.

5. Nyáron tápoldatozzuk őket, télen inkább ne! Szobában olyan helyet válasszunk számukra, ahol sok fényt kapnak, de tűző napot sosem.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia