Otthon és Kert

Kurkuma nevelése cserépben: újra és újra virágozni fog, ha így ápolja

A kurkuma rhizómáját, azaz gyöktörzsét használják őrölve a curry-ben, fűszerként, illetve étvágygerjesztő hatása és ízületi megbetegedések esetén javasolják a fogyasztását.

2013 elején vásároltam egy Curcuma alismatifolia-tövet, ami a nyáron nyolc levelet hozott. Ma már az utolsó két levele sajnos szárad, visszahúzódik. Többet szeretnék tudni erről a növényről. Ez gyógynövény? Jövőre hoz már virágot? A virágát vagy levelét használjam gyógyításra, teafőzéshez? Mit gyógyít? Tévében hallottam csak róla – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Valószínűleg egy Hollandiából származó növényről lehet szó, amely azonos a gyógy- és fűszernövényként termesztett és használt kurkumával, hiszen az a Curcuma longa. Éppen ezért, az ön növénye nem biztos, hogy kellemes élményt okozna, így mellőzze fogyasztását!

A kurkuma rhizómáját, azaz gyöktörzsét használják őrölve a curry-ben, fűszerként, illetve étvágygerjesztő hatása és ízületi megbetegedések esetén javasolják a fogyasztását. Jól gondolja, egy télire visszahúzódó növény, Ázsia, India területén honos. A félreértések elkerülése végett, az ön növényét inkább Sziámi tulipánnak nevezik. Virágzás után lassan elkezdi szárítani a leveleit, ezzel jelezve, hogy visszahúzódásra, nyugalmi állapotára készül. Ilyenkor vegyük vissza az öntözővíz mennyiségét, és ha kint volt a szabadban, vigyük be a szobába, világos helyre.

Amikor visszahúzódott, tartsuk szárazon, viszont arra ügyeljünk, hogy a föld legyen nyirkos, akár ki is vehetjük a cserépből, feldarabolhatjuk a rhizómáját, így szaporíthatjuk, majd egy-két napos szárítás után újra elültethetjük, nyirkos földbe. A növény körülbelül 3 hónapot pihen, utána hajtásnak indul. Ilyenkor a vízadagját emeljük, és tápoldatozzuk. Cserepét úgy válasszuk meg, hogy a virágszár magas, akár 70 centiméter is lehet, így könnyen felborul a kisebb edényben. Érdekessége, hogy valójában nem a virágja díszít, hanem a murvalevele, amely rózsaszínűre színesedik.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia