Az elmúlt két évben a sztárkészülék a légsütő, vagyis airfryer volt, sokan éppen most karácsonyra ruháztak be egy sütőre. Az olaj nélküli főzés lehetősége nemcsak egészségesebb táplálkozási módot jelent, hanem jelentős gazdasági megtakarítást is. Ezeket a készülékeket, amelyek inkább egy légkeveréses sütőhöz hasonlítanak, könnyű kezelni, mivel különböző hőmérséklet- és időprogramokkal rendelkeznek. Belsejében egy tálca található, amelybe az ételeket helyezik.
Az alkatrészekből azonban néha nehéz eltávolítani a kiolvadt, majd odaégett zsírt. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a halas vagy más sült szagtól és íztől, a közösségi oldalak tele vannak gyors és hatékony tippekkel és trükkökkel. Maria Fernandez, aki az Instagramon posztol, azt tanácsolja, hogy tegyünk egy mosogatószer-tablettát és 3/4 liter forró vizet a serpenyőbe. Ezután állítsuk be a 200 fokos programot 20 percre. Így a zsiradék magától le fog jönni, ha egyszerűen a melegítés után leöblítjük csapvízzel. Egy másik fellelhető ajánlás, hogy a tablettát mosóporral helyettesítsük.
A magas hőmérséklet kockázata
A készülékek gyors népszerűsége miatt néhány szervezet arra figyelmeztetett, hogy a helytelen használatból fakadóan lehetséges veszélyek is fennállnak. Bár a valóságban ez a készülék inkább egy kis sütőhöz hasonlít, szükségessé teszi a fűtőelem által elért maximális hőmérséklet ellenőrzését, különösen akkor, ha burgonyát vagy gabonában gazdag ételeket, például kekszet vagy süteményt akarunk sütni.
Arra figyelmeztetnek, hogy ha a burgonyát és a keményítőben gazdag ételeket 195 °C-nál magasabb hőmérsékleten sütik, akkor az akrilamid, egy mérgező és rákkeltő anyag képződését segíti elő. Ezért ajánlatos gondoskodni arról, hogy a sütő fűtőelemének hőmérséklete az ilyen típusú élelmiszerek esetében e határérték alatt maradjon.
Ez is érdekelhet: Csak áztassa be ebbe és dobja a mosógépbe: a konyharuhái olyan tiszták lesznek, mint az újak
Csökkenthető a káros hatás
A káros vegyület mennyisége függ a sütés hőfokától és időtartamától, ezért jó, ha megtaláljuk azt a legalacsonyabb sütési hőfokot és legrövidebb időt, amelyen élvezetes lesz az ételünk.
Segíthet, ha sütőpapírt használunk, mert így az élelmiszer nem érintkezik közvetlenül a sütő forró felületével. Rendszeresen tisztítsuk a készüléket, de csakis az akrilamid miatt ne váljunk meg tőle! Az olajmentes sütés ugyanis még mindig sokkal egészségesebb, mint ha bő olajban készülne az étel.
A legjobb ötlet az, ha változatosan étkezünk, az airfryerben sütött finomságok mellett pedig sok nyers vagy párolt zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, tejterméket fogyasztunk.
Fotó: gettyimages, adobestock