Riportok

„Az egyetemi évek előtt 40 kilóval többet nyomtam”

Álmunkban sem gondolnánk az Ide süss! televíziós műsor jóképű cukrász-versenyzőjéről, hogy nem is olyan régen 40 kilóval nehezebb volt. Pelyvás Alex örömmel mesélt nekünk arról, miként szabadult meg az életét azelőtt megkeserítő túlsúlyától.
40 kiló fogyás cukrásznak készült ide süss versenyzője meglepetés mentes konyha pelyvás alex receptek szurovecz kitti viasat

Magas, sportos testalkat, átható, zöld szemek és fogpasztareklámba illő mosoly. Pelyvás Alex olyan férfi, akit egyszerűen nem lehet nem észrevenni. Nem csoda, hogy amikor belép a kis budai cukrászdába, sok-sok női szempár utánafordul. Ő azonban, mint mondja, a mai napig zavarba jön, ha a külsejét dicsérik, ami nem véletlen: Alex az elmúlt néhány évben óriási fizikai változáson ment keresztül, és a lelke még nem követte a testét. „Ha utánam fordulnak az utcán, mai napig nem arra gondolok, hogy biztos jól nézek ki, hanem hogy talán kiszakadt a nadrág a hátsómon, vagy porcukros maradt az orrom – meséli mosolyogva Alex. – Ez azért van, mert kiskamasz koromtól egészen az egyetemi éveimig negyven kilóval többet nyomtam. Én voltam a tipikus, önbizalom hiányos kövér srác, akinek nincsenek barátai, a bánatát pedig az édességekbe fojtja. Nem tudom, pontosan mi okozta nálam ezt a nagy befordulást, de azt hiszem, az is szerepet játszott a dologban, hogy ugyanabba az iskolába jártam, ahol édesanyám tanított, és emiatt kinéztek maguk közül a többiek. Évek teltek el, és aztán jóval később elegem lett önmagamból, az életemből. Én is úgy akartam élni, mint más fiatal: vágytam a társaságra, az élményekre, a szerelemre. Azonban tudtam, hogy mindehhez meg kell reformálnom önmagam!” Alex személyi edző segítségét kérte. Rengeteg kardio- és súlyzós edzéssel, kőkemény diétával érte el, hogy a súlya elinduljon lefelé. „Az edző tanácsára jó ideig csak csirkemellen, rizsen és brokkolin éltem – emlékszik a nehéz időszakra. – A megszállottjává váltam, olyannyira, hogy amikor végre lefogytam, nem voltam elégedett, hanem még többet akartam. Átestem a ló túloldalára, testképzavaros lettem és csontsovány.”

Gyerekként cukrásznak készült

„Édesanyám nagyon féltett, könyörgött, hogy egyek újra rendesen, mert ha így folytatom, kórházba fogok kerülni. Szerencsére hatott az anyai szó, és összeszedtem magam, de nem is volt olyan egyszerű újra rászoktatnom magam az evésre. Mára sikerült beállítanom az evés és mozgás egészséges arányát az életemben, és egyre elégedettebb vagyok azzal az emberrel, akit a tükörben látok.” Alex már gyerekként cukrásznak készült. Folyton az édesanyja mellett kotnyeleskedett a konyhában, és mivel a mamája imádja a gasztro-műsorokat, valamint az újításokat, náluk szinte sosem került kétszer ugyanaz a sütemény az asztalra. Családja mégis ragaszkodott hozzá, hogy mielőtt megtanulja ezt a mesterséget, diplomázzon le, így ma már ott lapul a zsebében a környezetmérnöki diploma is. Alex most egy telekommunikációs cégnél dolgozik, de máig nem tudta elengedni gyerekkori álmát, hogy a sütés a hivatásává váljon. „Hob-biszinten mindig is rengeteget sütöttem – árulja el nekünk. – Kapóra jött a Viasat3 felhívása, hogy amatőr cukrászversenyt rendeznek, és lelkes hobbicukrászokat keresnek. Félve adtam be a jelentkezésem, mert a televíziós műfajhoz vajmi kevés az önbizalmam. Mégis megérte benevezni, mert amikor a válogatások végén úgy határoztak, bekerülök a képernyős csapatba, az nagyon jót tett az önértékelésemnek, ahogy a sok pozitív visszajelzés is. Ettől függetlenül az első adás napján úgy izgultam a tv előtt, hogy szinte belázasodtam, és csak akkor nyugodtam meg, amikor láttam, hogy elfogadhatóan viselkedem a képernyőn. Ettől függetlenül nem tartom valószínűnek, hogy valaha is fesztelen videoblogger lesz belőlem” – nevet Alex.

Örül, hogy receptjeivel segíthet

Alex azt mondja, az ő területe sokkal inkább a receptek kikísérletezése és a sütemények elkészítése. Ezért is örült nagyon, amikor a Meglepetés Mentes konyha különszámától kapott felkérést. „Nem vagyok túlérzékeny alkat, de amikor kinyitottam a lapot, és megláttam, hogy tényleg benne vannak a receptjeim és a sütijeim képe, bevallom, elsírtam magam. Nekem, akinek voltak problémáim testsúllyal, életmóddal, táplálkozással, végtelenül jó érzés oda eljutni, hogy a receptjeimmel másoknak is segíthetek. Ami a legnagyobb kihívást jelenti, az a gluténmentes sütés, ugyanis a rizsliszt, a kölesliszt vagy a mandulaliszt egész másként viselkedik munka közben, mint a búzaliszt. Bizony megesik, hogy egy-egy süteményt vagy tortát négyszer-ötször is megsütök, mire elégedett vagyok, és csak akkor jöhet a fényképezőgép. A legnagyobb álmom, hogy egy nap lesz egy kis cukrász manufaktúrám, ahol mindenmentes finomságokkal várom a hozzám betérő vendégeket. Addig azonban még rengeteg tapasztalatot kell szereznem, és a legnagyobb örömmel járom végig ezt az utat” – avat be bennünket a terveibe Pelyvás Alex.

A legnagyobb meglepetés

Megkértük Alexet, idézze fel, mi okozta számára a legnagyobb meglepetést az Ide süss! forgatása során.„Akkor döbbentem meg a legjobban, amikor egyszer csak arra léptem be a konyhába, hogy ott van a pulton egy abált malacfej. Elképzelésem sem volt, mit lehetne vele a cukrászatban kezdeni, aztán hamar kiderült, hogy húsos pitét kell sütnünk. Úgy tűnik, a műsorkészítőknek a kétségbeesett arcunk látványa bármit megért. Utólag úgy gondolom, sikerült egész jól megoldanom a feladatot” – meséli nevetve a cukrászversenyző.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete