Riportok

„A kovász családtag szeretne lenni!”

Napról napra népszerűbb videoblogjában a fél országot tanítja kovászkészítésre és kenyérsütésre Szabi! A szenvedélyes pék elárulta, maga is karanténban volt, amikor úgy döntött, átadja követőinek a kovász titkait.
élesztőhiány kenyérsütés koronavírus-járvány kovász kovászkészítés kovászolás liszt önkéntes karantén pék pékmester pékműhely só szabadfi szabolcs szabi a pék videoblogger víz

“Cimbikkel” süti a kenyeret Szabi a karanténban

Nemrégiben egy Spanyolországban rendezett mesterkurzuson vett részt Szabadfi Szabolcs, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Szabi A Pék. Akkortájt ért haza, amikor világszerte begyűrűzött a koronavírus-járvány, ezért úgy döntött, a környezete biztonsága miatt három hétre önkéntes karanténba vonul. Ez azonban csöppet sem volt könnyű neki, aki amúgy napi húsz órát kovászol-dagaszt-süt-lót-fut, ahogy fogalmaz, még a füle mögött is tészta van! A semmittevésbe két óra alatt beleunt, és megkérdezte internetes követőit, mit szólnának, ha a nagy élesztőhiányban megtanítaná őket a kovászkészítés fortélyaira? Az emberek úgy megörültek a lehetőségnek, hogy Szabi 8000-es tábora mára 70 000-re nőtt!

„Ez a küldetés feltölt szeretettel”

„Én ebben a nehéz időszakban olyan boldog vagyok, hogy madarat lehetne velem fogatni – meséli Szabi. – Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen sokakat érdekel a kovászolás, azt pedig pláne nem, hogy a videóim nyomán rögtön ilyen sok tökéletes kenyér sül. Naponta több ezer fo-tót kapok háziasszonyoktól a csodás veknikről, no és annyi szívecskét, hogy az reggeltől estig feltölt szeretettel. Szükségem is van rá, mert a kialakult helyzet nekünk sem könnyű. Az üzleteimben hatvan család sorsa múlik rajtam, és elhatároztam, senkit nem küldök el, akár az utolsó fillérem is a dolgozóim megtartására költöm.” Noha Szabi vállalkozásai számára létkérdés, hogy most mennyi kenyeret adnak el, ő mégsem tartotta titokban a kovászkészítés titkát – ajándékba osztotta meg az emberekkel. Tisztában van azzal, hogy mindenkinek nem adhat kenyeret, de így segíthet, hogy a mindennapi betevő kedvezőbb áron és egészségesebben kerüljön a családok asztalára. „A munkájukból fizetés nélkül kényszerpihenőre küldötteknek most nagyon fontos, hogy elfoglalják magukat, méghozzá olyan dolgokkal, amelyekből sikerélményük van. Mivel a kovászkészítéshez, és az abból való kenyérsütéshez csak liszt, víz, só, szeretet és türelem kell, most adottak a körülmények, hogy ezen a téren sikert érjenek el. Úgy döntöttem, ehhez minden segítséget megadok. Nagy örömömre a tanácsaim alapján sokaknak már elsőre, de legkésőbb másodjára sikerül a kovásza” – mondja boldogan Szabi.

„Van 103 éves kovászom is”

A pék már gyerekként sokat sürgölődött a nagymamája mellett a konyhában, de azt sokáig nem hitte, hogy ez lesz a hivatása is. Szülei tanárok voltak, ő pedig állatorvosnak készült, de ehhez nem volt elég jó a tanulmányi eredménye. A kőszegi fiatalembert élelmiszeripari középiskolába vették fel Szombathelyre, ahol a tanárai megszerettették vele a szakmát. Még mielőtt végzett, elnyerte a szakma kiváló tanulója díjat, aminek köszönhetően 19 évesen már pékséget vezetett Tihanyban. „Nem sokkal később sajnos elhunyt édesapám, így hát fontossá vált, hogy jobban keressek. Egy nap átgyalogoltam Kőszegről Ausztriába, bekopogtattam egy pékműhelybe, és fel-ajánlottam a munkámat. Tetszett nekik, amit csináltam, így ott ragadtam nyolc évre. Saját pékséget már családos emberként nyitottam először, miután Budapestre kerültünk. Azóta is szenvedélyesen szeretem a szakmámat, és állandóan fejlesztem magam” – árulja el Szabi, aki tanult Ausztriában, Spanyolországban és Olaszországban is. Saját kovászos pizzatésztájával pedig számos nemzetközi és világversenyen ért el kiemelkedő eredményt. „Egyszer, amikor Olaszországban voltam, betértem egy mozzarellafarmra, ahol kiderült, hogy a tulajdonos is pék, és a családjának van egy több mint százéves kovásza, amit generációk óta etetnek. Azonnal lelkes lettem, és szó szerint könyörögtem az öreg Vannulo bácsinak, hogy adjon nekem belőle. Adott is, méghozzá azzal a feltétellel, hogy ezt a kovászt, míg élek, életben tartom. Így leheta birtokomban ez a csodás, 103 éves kovász, amellyel már országszerte dolgoznak tanítványaim és a topéttermek.”

„Adjunk neki nevet, legyünk vele kedvesek”

Szabi azt meséli, a kovász kenyér- vagy pizzasütő-versenyekre való szállítása gyakran igen kalandos. Amerikába például kiszárítva, por állagban vitte társa-ival a kovászt, szétszórva a mellényzsebekben, hiszen gyanús folyadékkal vagy fehér porral aligha engedték volna be őket az Egyesült Államokba. „Megérkeztünk, összeöntöttük a kovászport, majd vizet tettünk hozzá, és mire a bérelt autóval négy óra alatt Los Angelesből Las Vegasba értünk, már csak meg kellett etetnünk. Nagyon izgultam, hogy feléled-e a mi kis családtagunk, de nem hagyott cserben, és életre kelt! El is hoztuk vele az előkelő 22. helyezést” – meséli nevetve Szabi, majd hozzáteszi, a kovászról nem véletlenül beszél családtagként, hiszen élőlény, ráadásul meglehetősen érzékeny lélek. „A kovász úgy működik, mint egy kisgyerek, de minimum, mint egy kiskutya – mondja Szabi. – Adjunk neki nevet, beszéljünk hozzá kedvesen, etessük meg nap mint nap, figyeljük a reakcióit, és soha ne feledkezzünk meg róla. Kovászt nevelni felelősség, és fontos, hogy mindig szeretetből történjen. A kovásszal készült kenyér és más pékáru is sokkal finomabb és egészségesebb, mint az élesztős változat. Épp ezért, biztos vagyok abban, hogy az iránta való lelkesedés nemcsak a járvány idejére szól! Bízom a kovászcimbikben, és drukkolok nekik!” – búcsúzik nevetve Szabi pék, aki online már a kovásszal készült kakaós csiga titkaiba is beavatta a követőit.

Mitől mehet tönkre a kovász?

A kovászkészítés titkait, a pékmester videóit a Szabi A Pék facebook-oldalon követhetjük. Kíváncsiak voltunk: vajon mik azok a tipikus hibák, amiket elkövethetünk, amelyek miatt a kovászunk esetleg nem sikerül? „Ha nem dobjuk ki mindennap a kovász felét, akkor túlszaporodnak a gombák, és berohad az egész. Ha türelmetlenek vagyunk, mert nem jönnek a buborékok, és idő előtt enni adunk a kovásznak, szintén az elvesztéséhez vezethet. Hiba lehet még a nem állandó vagy túl alacsony hőmérséklet, hiszen a kovász a folytonos 25-28 fokot kedveli. A jó kovász érlelésének a rossz minőségű liszt is lehet a kerékkötője. Nem mondom, hogy a legegyszerűbb áruházban kapható lisztből nem lehet ütős kovászt éleszteni, de sokkal lassúbb a folyamat, és több gondoskodást igényel, mintha jó minőségű kézműves lisztből dolgoznánk” – foglalja össze a tipikus hibákat Szabi.

Szurovecz Kitti

A “Te is hős vagy!” kampány küldetése, hogy felhívjuk figyelmet, sokszor a nagyvilág számára láthatatlan emberekre, csoportokra, történetekre, akik kitartóan, az élet tiszteletével nap, mint nap küzdenek a válsághelyzet okozta kihívásokkal.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete