Lélek Riportok

Az aszódi kettős gyerekgyilkosság drámája: mit tegyünk, ha tudjuk, hogy baj van a láthatáson?

Május végén egy aszódi férfi megölte 16 és 14 éves lányait, akik láthatáson voltak nála. Az anya négyszer jelentette fel volt férjét testi sértésért, kétszer kért távoltartást.

Ki dönt róla?

Ha válásról van szó – tehát a szülők házasságban éltek –, a szülői felügyeleti joggal kapcsolatban indítanak pert, vagy ahogyan a közbeszédben elterjedt, gyermekelhelyezési pert. Abban az esetben, ha a gyermek nem házasságba született, a gyámhatóság rendezi a láthatás kérdését.

„A gyakorlat az, hogy ha megállapodnak, azt határozatban rögzítik, ha viszont nem, akkor a bíróság „kulcsrakész” megoldást alkalmaz – magyarázza dr. Illés Blanka családjogi ügyvéd. – Idén január 1-jétől már lehetséges, hogy a szülők heti váltásban gondoskodjanak a gyermekről vagy gyermekekről, de egyre gyakoribb a bírói gyakorlatban, hogy csütörtöktől akár hétfő reggelig van a másik szülővel a gyerek. A vasárnapi apuka – vagyis aki csak kéthetente hétvégén látja a gyerme­keit –, egyre ritkább.”

A megegyezésbe mindenképpen érdemes belekalkulálni a szülők életmódját. Például, ha az egyikük a vendéglátásban dolgozik, és a hétvégéje nem szabad, de hét közben jobban ráér, vagy pedagógus, és nyáron több a szabadideje – ezeket mind belevehetik a megegyezésbe.

Ha úgy látjuk, baj van

Ha az anya vagy az apa úgy érzi, hogy a másik szülőnél veszélyben van a gyermek, azt mindenképpen jeleznie kell a gyámhivatalnak vagy akár a rendőrségnek. „A gyámhivatal minden esetben eljár, és ha úgy látja, hogy a probléma valós, ideiglenes végzést hozhat, amelyben elrendelheti, hogy egy ideig a gyermek ne menjen láthatásra – mondja dr. Illés Blanka.

– Vannak olyan esetek, amikor megtagadhatjuk, hogy a gyereket elvigye a másik szülő. Ilyen, ha az apa vagy az anya ittasan érkezik, esetleg nincs gyermekülés az autójában, ám ezt a későbbiekben bizonyítanunk kell. Ha azonban nincs látható ok, és mégis megtagadjuk a láthatást, ezért akár meg is bírságolhatják a szülőt. Először csak felszólítanak, ám a büntetés 5 ezer forinttól akár 500 ezer forintig is terjedhet.”

Börtönbe is kell vinni

Ha a gyámhatóság nem állapítja meg, hogy olyan ok áll fenn, ami miatt a gyereknek káros a láthatáson részt vennie, vagy veszélyben van, akkor oda kell őt adni a másik szülőnek.

A gyermeket nemcsak akkor érheti trauma, ha a szülő tettleg vagy szóval bántalmazza, de akár akkor is, amikor az új kapcsolatból gyermek születik, vagy a testvérét előtérbe helyezik vele szemben. „A tapasztalat az, hogy a láthatás szűkítésére is nyomós indok kell, ám ahhoz, hogy a gyermeknek egyáltalán ne kelljen láthatásra mennie, még erősebbek. A klienseim közül volt olyan, ahol az apa eltörte a gyermek kezét, mégis a börtönbe vinni kellett őt, hogy a szülő találkozhasson vele. Ahhoz, hogy a láthatást teljesen megvonják, olyan súlyos bűncselekményt kell elkövetnie az anyának vagy az apának, mint az élet elleni cselekmény.”

Amikor nem él a jogával

Előfordulhat az is, hogy a másik szülő nem él a láthatás jogával, esetleg nem viszi el a gyermeket az előre megbeszélt időpontokban. „Fontos tudni, hogy a láthatás nemcsak jog, de kötelezettség is. Abban az esetben, ha a szülő hibájából rendszeresen elmarad, a gyámhivatal bírságolhat, vagy növekedhet a gyermektartás összege.”

Néhány alapítvány, szervezet, akiktől segítséget kaphatunk:

www.hintalovon.hu

www.gyerekvedo.hu

www.ntrtea.hu

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete