Lélek Riportok

Ételben az információ: így indítson beszélgetést egy vadidegennel

Szimpatikus az új szomszéd, az anyatárs az iskolában, vagy az orvosi váróban elegyedtünk szóba egy idegennel, akivel szívesen barátkoznánk? Akkor felejtsük el a szokásos semleges témákat az időjárásról vagy egy tévéműsorról.

Minden ismerkedés az alapoktól kezdődik, hiszen senki sem szereti, ha ajtóstul rontanak rá. Érdemes kevésbé személyes téma­körrel indítani, és figyelni a másik reakcióit, hogy ő is nyitott-e rá. Ha valóban értékes párbeszédre vágyunk, olyan kérdéseket tegyünk fel, amiket a másik kifejthet, és nem zárható le egy egyszerű igennel vagy nemmel. Az is sokat segít, hogy mielőtt feltennénk egy kérdést, magunk is megválaszoljuk, mert ez bizalmat, nyitottságot kelt még egy idegenben is. Például így: „Én nagyon szeretem Szeged nyüzsgését. Ön szeret itt élni?”

1. Ételben az információ

A főzés remek kiindulási alap, hogy felvegyük a fonalat. Kérdezzük meg, mit készített legutóbb, és azt is, hogyan csinálta pontosan. Nagyon könnyű csatlakozni ehhez a témához, hiszen egészen hosszan el lehet arról beszélgetni, ki, mivel szokta behabarni a főzeléket, vagy milyen új fűszereket próbált ki. Ez a beszélgetés sok rejtett információt is tartalmaz az illetőről, mert ha mondjuk valaki fahéjjal issza a kávét, az biztosan nyitott az egzotikus helyek irányába is.

Kérdezzünk ilyeneket:

  • Mit szokott a leggyakrabban főzni?
  • Hol vásárol be hozzá?
  • Ismer egy könnyű és gyors desszertreceptet?

2. Érdeklődés szerint

Sokan szeretnek mesélni arról, hogyan néz ki egy napjuk. Itt aztán rengeteg téma előkerülhet, mint például a zenehallgatás, tévénézés, bevásárlás, testmozgás stb. Ki mit látott legutóbb? Miért tetszett neki? Mit gondol róla? A hobbikról, a szabadidős tevékenységről órákig lehet csevegni: merre szokott sétálni, milyen könyvet hozott ki utoljára a könyvtárból, sőt akár meg is invitálhatjuk az illetőt egy rövid gyaloglásra, hogy megmutassuk neki a parkot és azt a cukrászdát, ahol a város legfinomabb francia­krémesét árulják.

Kérdezzünk ilyeneket:

  • Milyen sorozatot érdemes most nézni?
  • Hol ajánlana egy sétát a környéken?
  • Szívesen megtanulnék kötni, esetleg ön tud segíteni?

3. Családi ügyek

A magánéleti kérdéseket mindig hagyjuk a beszélgetés végére vagy egy következő alkalomra. Igaz, remek módja az ismerkedésnek, de túl tolakodó is lehet egy idegennek vagy távoli ismerősnek. Ha már úgy érezzük, nyitott rá a beszélgetőpartner, nyugodtan tegyünk fel neki a közeli, emberi kapcsolataira vonatkozó kérdéseket, mivel ezek érdekes, sokatmondó történetekhez vezethetnek, és könnyen reagálhatunk rájuk.

Kérdezzünk ilyeneket:

  • Merre nőtt fel?
  • Közelben/messze élnek a szerettei?
  • Mekkora a család?

Tiltólistás témakörök

Ezeket jobb elkerülni, ha nem szeretnénk egy esetleges konfliktust generálni:

Pénzügyi, anyagi érdeklődés

Politikai kérdések

Vallási nézetek

4. Munka van benne

Mindenki sok időt tölt a munkahelyén, és még több energiát fektet bele, tehát érdeklődjünk a (nyugdíjasok esetén az egykori) foglalkozásáról, karrierjéről. Mi a végzettsége, hol tanult? Beszéltessük bátran, hadd meséljen a hivatásáról, főleg, ha azt szereti is.

Kérdezzünk ilyeneket:

  • Mit kedvel a munkájában?
  • Milyenek a kollégák?
  • Otthonról dolgozik, vagy be kell járnia?

5. Ha hirtelen nagyon megnyílunk

Olyan is előfordul, hogy valakivel nagyon hamar megtaláljuk a közös hangot, és szívesen osztjuk meg vele életünk tapasztalatait, élményeit, boldog és szomorú pillanatait. Ilyenkor bátran sodródjunk az eseménnyel, de mindig maradjon kiegyensúlyozott arányban a diskurzus, tehát ugyanúgy kérdezzünk és válaszoljunk. Persze azt is jelezzük, ha kínos emlékekre, élethelyzetre kérdeztek rá, és mondjuk meg, hogy majd máskor szívesen mesélünk róla, de még lelkileg rá kell hangolódnunk, nem vagyunk készek rá. (Főleg, ha veszteség vagy halál a téma.) Váltsunk nyugodtan témát, majd távozáskor köszönjünk meg a társalgást, és ha van kedvünk hozzá, fixáljunk le egy következő találkozót.

Kérdezzünk ilyeneket:

  • Mit gondol a világ változásairól, jó irányba tart?
  • Melyik korban élne szívesen?
  • Mikor volt a legboldogabb az életében?

Szöveg: Sinkó Edit

Kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete