Riportok Sztárok

Őrült módszerrel edzi magát Sebestyén Balázs: senki ne csinálja utána felkészülés és segítő nélkül

Hazánkban is hódít a Wim Hof-módszer, azaz a speciális légzéssel kombinált, jéghideg vizes, téli fürdőzés. Az egyik magyar szerelmesét, a Hidegvíz Törzs tagját kérdeztük róla.

Öltözz fel jól, mert megfázol! Ne legyél sokat a hidegben, mert megbetegszel! A hideg rossz – itt, Közép-Európában ilyen intelmek között nőttünk fel, míg eközben az északi népek fürdenek, meditálnak, jógáznak a hóban-fagyban, sőt még a babakocsit is kiteszik napi egy órára a teraszra, hogy a kicsit átjárja a hideg, és ezáltal erősödjön az immunrendszere. Erre a gondolatra alapoz a több ezer éves hagyomány és a belőle egy holland úriember, Wim Hof által továbbfejlesztett légzés-merülés-tudatos jelenlét módszer, aminek Magyarországon is egyre több lelkes híve van.

Immunlöket a szervezetnek

„A hideg vizes merülés kortól és nemtől függetlenül bárkinek, aki egészséges jót tesz és ajánlott – állítja Czettele Győző téli Balaton-átúszó, a hidegterápia szerelmese és a Hidegvíz Törzs tagja. – Amikor besétálunk a jeges tóba vagy folyóba, az elsőre rendkívül kellemetlen érzés. Akaraterőt kíván, hiszen a szervezet sokkot kap, de úgy egy perc elteltével beindulnak a testünk önmelegítő folyamatai. A hideg vagy jeges vízben a felesleges, károsodott sejtek elhalnak, megjelenik az úgynevezett autofágia, vagyis a szervezet arra készteti magát, hogy új, egészséges sejteket hozzon létre. A sejtmegújulásnak egyrészt remek belső öregedésgátló hatása van, másrészt feszesebbé teszi a bőrt is. Az esztétikától eltekintve pedig a test extrém körülményekhez való szoktatása hatalmas immunerősítő energiákat mozgósít, egy vírusos vagy bakteriális megbetegedésre gyorsabban reagálhat a szervezet, továbbá gyorsíthatja a meglévő sérüléseink gyógyulását is. Nem véletlen, hogy a sportolók egy-egy kemény edzés után néhány percre beülnek a jeges vízbe.”

Hideg zuhanyt előedzésnek

Persze ezt olvasva nem kell azonnal rohanni, hogy megmártózzunk a jeges tóban vagy folyóban. Czettele Győző szerint fontos a fokozatosság, a test hozzászoktatása a hideghez.

„Erre a legjobb módszer a váltott hideg-meleg vizes zuhanyzás, ami minden esetben hideg vízzel érjen véget, hogy utána a szervezet kénytelen legyen visszamelegíteni önmagát. Kezdetben ne csodálkozzunk, ha nagyon kellemetlennek érezzük, és csak néhány másodpercig bírjuk a hidegsokkot. A vállalható idő minden egyes nappal hosszabb lesz. Ha elértük az egyperces hideg zuhanyt, és azt rendszeresítjük az életünkben, már sokat tettünk az egészségünk megőrzéséért akkor is, ha egyébként nagyon távol áll tőlünk a gondolat, hogy természetes vízbe merüljünk” – vélekedik szakértőnk.

Fejben dől el, hogy kibírjuk-e

Ha úgy döntünk, ki szeretnénk próbálni a fagyos vízben mártózást, nagyon fontos, hogy azt biztonságos körülmények között tegyük. A Hidegvíz Törzs például minden héten szervez alkalmakat országszerte. A program közös felkészítő légzéssel, meditációval, speciális légzéstechnika elsajátításával indul – utóbbi erőteljesen segíti a hideg vízben történő ellazulást.

„A szervezetünk biológiailag bírja a hideget, tehát az, hogy el tudjuk-e viselni a vízben az első egy-két kritikus percet, voltaképpen fejben dől el. Érdemes elvonnunk a figyelmünket a jó társasággal, a mélylégzéssel, a meditációval és elengedni a kellemetlen testérzeteket. Ha ez megtörténik, megérkezik az ellazulás vágyott pillanata. A jeges vizes fürdő után a testünk extrém hőt termel, ami elképesztően jó érzés. Csupa adrenalin, endorfin, arról nem is beszélve, micsoda motivációt ad a hétköznapokban, ha megtapasztjuk, hogy erre is képesek vagyunk. Aki egyszer sikeresen merül a hideg vízbe, az általában e kihívás szerelmesévé válik” – osztja meg tapasztalatait Győző.

Csakis fokozatosan

A merülés akkor a legbiztonságosabb, ha van velünk valaki, aki már tapasztalt ebben, és az esetleges fizikai és mentális reakcióinkat figyelve átsegít a holtponton. Mindenképpen olyan vizet válasszunk, ahol leér a lábunk, soha ne ússzunk jég alá, és az első alkalmakkor néhány percnél többet ne töltsünk a vízben. Nagyon figyeljünk a fokozatosság elvére! Félóra a jeges vízben a haladóknak is bőven elég, hiszen már pár perc alatt végbemennek a szervezetben a kedvező folyamatok.

Hazai hírességek is kipróbálták

Nálunk többek között Sebestyén Balázs is a Wim Hof-módszer nagy rajongója. A műsorvezető tavaly tavasszal megmártózott az alig pár fokos Balatonban. Mint elárulta, előtte a szállodában többször is zuhanyozott hideg vízzel, miközben gyakorolta a speciális légzéstechnikát. A merülésről így számolt be:

„Nem éreztem ilyen fizikai fájdalmat sosem. Bementem, beletérdeltem, belehajoltam, lemerültem, úsztam két hosszt, feljöttem, felálltam és kisétáltam.”

Ezek után, mivel érezte az azonnali felfrissülést, úgy döntött, nem áll meg itt: legközelebb két percet szeretne a fagyos vízben tölteni. Balázshoz hasonlóan Horváth Éva, a hajdani szépség­királynő is megmártózott már a fagyos vízben.

Fotó: Adobestock, RTL, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete