Riportok

Rendőrnyomozóból lett Tibetihangtál-terapeuta Kósa Csilla: „A jó rezgések harmóniát hoznak az életünkbe”

A hangtálfürdő segített neki abban, hogy kilábaljon a magánéleti, majd az egészségügyi, végül a karrier-krízisből. A pozitív tapasztalatai után coachként és hangtál-terapeutaként igyekszik tenni másokért.

Mosolygós, meleg tekintetű, süt róla, hogy jóban van önmagával, szereti a hivatását, az életét. Amikor ránézünk, nem gondolnánk, hogy alig néhány éve nagyon komoly egészségügyi és lelki gondjai voltak, emellett pedig iszonyú stresszes munkája. Csilla rendőrnyomozóként dolgozott, főként pénzügyi csalások kapcsán, és mint mondja, valószínűleg már jóval régebben kiégett ebben, mint azt a teste jelezte volna.

Beindítja az öngyógyulást
„Öt évvel ezelőtt lett egy nagyon súlyos tüdőgyulladásom – kezdi a történetét Csilla. – Hiába szedtem az antibiotikumot, jártam sóbarlangba és vetettem be mindent, ami tőlem tellet, a testem nem volt hajlandó meggyógyulni. Fél év küszködés után döntöttem el, ez így nem mehet tovább, felmondok. Rá egy hónapra, a következő orvosi kontrollon kiderült, hogy gyógyulni kezdett a tüdőm. Akkor határoztam úgy, hogy a coaching és a hangtálak világa felé fordulok, bár ennek van egy előzménytörténete.”

Csilla elmeséli, hogy 15 évvel ezelőtt, egy párkapcsolati probléma kapcsán találkozott először a tibeti hangtálakkal és azzal az elképesztően jótékony hatással, amit a testnek-léleknek adni képesek. Ettől kezdve éveken át járt kezelésekre, hangfürdőkre, amelyek egyrészt hozzájárultak ahhoz, hogy a mindennapi stresszes taposómalomban a felszínen tudja tartani magát, másrészt a várva várt boldog szerelem is megérkezett az életébe. Mint mondja, mindez nem véletlen. Vallja, hogy az életben minden a rezgéseinken múlik. A hangtálak zengése abban segít, hogy ezeket optimális szintre emelje.

Ahány hangtál, annyiféle hangon szólal meg

„A hangjuk mély, pihentető, meditatív állapotba juttat, vonzza a figyelmet, alvásszerű állapotba hoz. Az általuk kibocsátott rezgés a fizikai testben lévő folyadékok segítségével jut be a szervezet legmélyebb pontjaira. Hatása pedig pont olyan, mint ahogyan a tenger hullámzása van hatással az útjába kerülő sziklákra. Lassú, kitartó lágysággal szépen elsimogatja ezeket az „akadályokat”, azaz energia­blokkokat old, átmos és az energia áramlani kezd, az öngyógyító folyamatok pedig újra elindulnak. Fontos tudni, hogy minél alacsonyabban van a rezgésszintünk, annál nagyobb eséllyel betegszünk meg. A hangtál csodálatos hangja és kibocsátott rezgése azonban megemeli a saját belső rezgéseinket, hogy aztán képesek legyünk mind testben, mind lélekben regenerálódni” – magyarázza Csilla.

Megnyitja a szótlan embereket

A fiatal nő mindig is érezte, hogy dolga van a hangtálakkal, mégis sokáig elkerülte a sorsát. Miután eljött a rendőrségtől, hasznosítva az ottani tapasztalatait, kitanulta a coachingot, és elkezdett klienseket fogadni. A velük való munka során megérezte, bizony nagyon sok minden rejlik a szó előtti tartományban, az emberek nehezen nyílnak meg, pláne magánéleti problémák okán. Csilla – először csak kísérleti jelleggel – használni kezdte a  hangtálakat kiegészítő kezelésként, és észrevette, bizony nagyon sok mindenben segítségére vannak: a keze alatt fekvő kliens vagy megnyílik és beszélni kezd, vagy egyszerűen csak jobban lesz, kipihentebb, frissebb állapotban távozik tőle. Így hát összekötötte a coachingot a hangtállal, és kidolgozta az úgynevezett Slowlife konzultációs technikát.

„Kezdett körülöttem kialakulni a vendégkör, a férjemmel, aki kezdettől mindenben támogatott, nagyon örültünk – folytatja Csilla. – Úgy éreztem, megtaláltam azt a hivatást, amelyben szívből adni tudok nemcsak a környezetemnek, hanem végre önmagamnak is. Nyilvánvaló volt, hogy ez az én utam. Csakhogy nem sokkal később egyik napról a másikra bejelentették, hogy itt a pandémia, és mindenkinek be kell zárnia. Emlékszem, aznap egész éjjel forgolódtam, és azon töprengtem, mégis hogy fogok így a továbbiakban hangtálazni? Aztán reggelre megszületett bennem az ötlet, hogy online hangfürdőket fogok adni” – meséli nevetve az első hallásra furának tűnő gondolatot.

Távmunkában is teszi a dolgát

Csilla regisztrált magának egy oldalt a Facebookon, és a kijárási korlátozás ideje alatt meghirdette az első online hangfürdőt. Az ingyenes lehetőség híre futótűzként kezdett terjedni a világhálón, és amikor a terapeuta elindította az élő adást, azonnal több ezren csatlakoztak hozzá. A hatalmas érdeklődés a rendszert is lefagyasztotta.

„A történtek erején magam is nagyon meglepődtem – meséli. – Kezdetben egy pici mikrofont használtam az adásokhoz, ekkor a hang nem volt túl jó minőségű, de még így is rengetegen jöttek. Később egy kedves nézőmtől kaptam egy szuper mikrofont, így ez a probléma megoldódott, és sikerült kiküszöbölnünk az összes technikai hibát. Az online hangfürdők rendszeressé váltak, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, hogy a hangtál távmunkában is nagyon szépen teszi a dolgát” – nevet. Majd hozzáteszi, hogy a korlátozások feloldása után azonnal sokan szerettek volna jönni hozzá, hogy személyesen is megtapasztalják a hangtálak csodáját. A vendégek Csillá­nál egymás kezébe adták a kilincset, különösen azután, hogy az egyik népszerű rádió is bemutatta őt a reggeli műsorában.

„Heteken keresztül csak ültem, és ajándékutalványokat gyártottam, de fülig ért a szám – mondja mosolyogva. – Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy amivel foglalkozom, az ilyen sok embernek és ennyit ad. Azóta már rengetegszer bőröndbe csomagoltam a hangtálszettemet, mert nagy örömömre sok helyre meghívtak minket. Időközben a párom unszolására létrehoztuk Budapesten a stúdiómat, ahol ma már egy letisztult térben várom a hozzám érkezőket. A csodálatos hangok pedig velük együtt gyógyítanak, és tesznek boldoggá engem is nap mint nap.”

Mi is az a hangtál?

Egy fémtál, melynek neve szanszkrit és nepáli nyelven Dhwani Patra, azaz rezonáló tál. Megszólaltatásához fa ütőt használnak, így kel életre a hosszú, gyengéd, erős hang – utóbbi tette az eszközt világszerte népszerűvé. A hagyományos tálak kézi kovácsolással, vagy úgynevezett viaszvesztéses öntéssel készülnek, és az előállítás módja határozza meg a hangszínt, a harmóniát, a hangmagasságot és a minőséget is. Minél hosszabban zeng a tál, annál jobb az általa elérhető terápiás hatás. Mindegyiknek egyedi hangja van, amit az öntési folyamat utolsó fázisában finomhangolnak. A mesterek időnként testre szabják egy-egy hangtál tulajdonságait, hogy pontosan úgy és azt a hatást fejtse ki, amit el szeretnének érni.

Fotó: Ambrus Marcsi

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete