Otthon Riportok

Vasalási trükkök, nem csak kezdőknek: így lesz gyűrődésmentes minden ruha, fogkrém is kell hozzá

A legtöbb háztartásban az utált házimunkák közé tartozik a vasalás. Pedig nem kizárólag a gyűrődések eltüntetése miatt fontos, hanem például azért is, mert a forró gőz meghosszabbítja a ruháink élettartamát, ami a mai árak mellett igen lényeges szempont.

Természetesen senki nem szereti, ha úgy fest a ruhája, mintha a kutya szájából rángatta volna ki. De a jó megjelenésünkön kívül a vasalás másik nagy előnye, hogy a rövid „gőzkezelés” segíthet elpusztítani a ruházaton megbúvó baktériumokat és penészgombákat, valamint megszünteti a mosás után az anyagon megmaradt szagokat is. Továbbá – a közhiedelemmel ellentétben – a vasaló hőjétől nem megy össze a textil, épp ellenkezőleg: visszaállítja az eredeti állapotát.

Lássuk, mik azok a szabályok, amiket mindenképpen érdemes betartani!

A deszka csodája
Egyáltalán nem mindegy, milyen vasalódeszkát veszünk. A legjobb, ha egy jól párnázott, sima, égésálló felületűt választunk. Egyesek tapadás­mentes borítással rendelkeznek, ami azért jó, mert nem hagyják, hogy a ruhák rátapadjanak az anyagra. Sőt, már létezik fényvisszaverős felület is, amely lehetővé teszi a magasabb hő előállítását, és lényegesen megkönnyíti a munkát.
Hogy ne szakadjon le a derekunk, addig játsszunk a deszka magasságának beállításával, amíg az teljesen kényelmes nem lesz.

Mindig ellenőrizzük a ruhákat!
Jó, ha a vasalás előtt megvizsgáljuk, nem bújt-e el valahol egy foltocska az anyagon. Ez azért fontos, mert ha a pecsétre rávasalunk (a szövetek belsejébe nyomkodjuk), sokkal nehezebben jön ki utána a textilből.

Jöhet a hőfok!
A legtöbb modern vasaló többfokozatú hőfokbeállítással rendelkezik, és a ruhákon található ápolási címkéken is megtaláljuk a követendő utasításokat a vasaló megfelelő hőjének kiválasztásához. Ezt mindenképpen nézzük meg, ne kockáztassuk, hogy megolvasztjuk a kedvenc blúzunkat.

Mi van a zsebekkel?
Lehet, hogy rögtön nem tűnik fel, de ha nem fordítjuk ki a zsebeket, akkor azok körvonalát könnyedén belevasalhatjuk a ruhadarabba. Ez egy egyszerű és fontos lépés, amit sokan figyelmen kívül hagynak.

A helyes irány
Fektessük a ruhákat hosszában a deszkára, és hosszú, egyenes mozdulatokkal mozgassuk a vasalót. Ne az egyik oldalról a másikra, mert úgy új gyűrődések keletkezhetnek, amelyeket még nehezebb lesz kisimítani.

Tiszta felület
Győződjünk meg róla, hogy a vasalótalp teljesen tiszta, mielőtt nekikezdenénk a munkának. Ha bármilyen szennyeződést vagy foltot látunk, még véltelenül se használjuk, nehogy véletlenül rávigyük a szennyeződést a tiszta ruhára. Egyébként az a legjobb, ha minden használat után megtisztítjuk a felületet valamelyik módszerrel:
✔ A frissen keletkezett , kisebb foltokat könnyedén eltávolíthatjuk ecetes pamutronggyal. Ha már egy régebbi, nagyobb folttól akarunk megszabadulni, akkor egy tálcára öntsünk ki kevés 20%-os ecetet, helyezzünk rá egy puha anyagot, hagyjuk, hogy felszívja az ecetet, majd tegyük rá a vasalót. Hagyjuk rajta több órán keresztül, végül töröljük át a felületet egy tiszta vizes, alaposan kinyomkodott ronggyal.
✔ A szódabikarbóna is hatékony a foltok ellen. Egy tálban keverjünk össze szódabikarbónát és vizet, hogy nyúlós egyveleget kapjunk. Egy ruhával vigyük fel a vasaló talpára a masszát, majd hagyjuk rajta néhány percig. Végül törüljük le tiszta textíliával.
✔ Amennyiben nincs otthon sem ecet, sem pedig szódabikarbóna, akkor kapjuk elő a fogkrémet, egy keveset kenjünk fel belőle a vasalótalpra, majd szivaccsal (de nem dörzsivel!) távolítsuk el.
✔ Sőt, a finomszemcséjű só is megteszi. De ezt tilos teflonbevonatú készüléken alkalmazni, mivel a sókristályok felsérthetik a felületet.
✔ Arra mindig figyeljünk, hogy éles tárggyal soha ne próbáljuk meg kapargatni a vasaló talpát, mert azzal szinte biztos, hogy tönkretesszük a készüléket.

Végső feladat
Ha végeztünk a vasalással, mindenképpen távolítsuk el a vizet az eszközből, hogy ne vízkövesedjen, mert ha az a ruhákra kerül, nem kívánt foltokat okozhat.

Plusz tipp

A nehezen vasalható, kimondottan gyűrött anyagok esetén, például lenvászonnál tegyünk egy fóliadarabot a fényes oldalával lefelé a deszkahuzat alá. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban eltűnnek a gyűrődések, mert egyszerre két irányból érkezik a hő a ruha felé.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete