Riportok

Hüvelybaktérium, állati maradványok és vírusok DNS-e: ki nem találná, melyik hétköznapi tárgy a legpiszkosabb

Nem is gondolná, mi mindenen rejtőzhetnek az egészségünkre veszélyt jelentő kórokozók! Eszébe jutott már, hogy az étlap átböngészése vagy egy irodai toll használata után is ajánlott kezet mosni, vagy kézfertőtlenítőzni?

Négy évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kitörésekor minden arról szólt, hogyan kell helyesen kezet mosni – még most is találunk néhány nyilvános illemhelyen a falra felragasztott kézmosási útmutatót. A kézmosás korlátozza a baktériumok és vírusok elterjedését, elengedhetetlen ahhoz, hogy a különböző kórokozók ne tudjanak behatolni a szervezetünkbe. Ehhez nem kell más, mint víz és szappan, de ha erre éppen nincs lehetőségünk, tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, és azzal tisztítsuk meg a tenyerünket, a kézfejünket és az ujjainkat. Különösen, ha az alábbi dolgokkal érintkeztünk.

Készpénz

Egy amerikai kutatócsoport egy New York-i bank egydolláros bankjegyeit vizsgálta meg, és azok hemzsegtek a mikroorganizmusoktól – köztük száj- és hüvelybaktériumoktól, valamit háziállatok és vírusok DNS-eitől. Hasonló kutatások kimutatták, hogy néhány készpénz és érme még olyan kórokozókat is tartalmaz, mint az E. coli baktérium és a szalmonella. Ha pedig belegondolunk, hogy a papír- és fémpénzek milyen sokáig érvényben vannak, nem nehéz elgondolni, mi minden tapad rájuk az évek során. Pont ezért minden olyan alkalom után, amikor pénzt fogtunk a kezünkbe, használjuk a kézfertőtlenítőt!

Kapaszkodó, korlát és ajtókilincs

Dr. Katy Burris, a New York-i Columbia University Medical Center bőrgyógyásza szerint a tömegközlekedési eszközökön való utazás után is azonnal kezet kell mosni vagy fertőtleníteni. A buszon, villamoson, vonaton, metrón is több ember folyamatosan ugyanazokat a felületeket érinti, egymásnak átadva a különböző kórokozókat. Ide tartoznak a mozgólépcső gumikorlátjától kezdve a kapaszkodókon át az ablakkilincsek is, ami után az emberek 70%-a nem gondol a fertőtlenítésre – derült ki egy felmérésből.

Étlap

Étteremben nagyon jó vacsorázni, hiszen jókat ehetünk és végre nem nekünk kell a családi asztalra varázsolni a menüt. Viszont az Arizonai Egyetem kutatói szerint a falatozók pont azok közé a helyek közé tartoznak, ahol a legnagyobb valószínűséggel szedhetünk össze valamilyen kórokozót. Az imént említett szakemberek egy éttermi étlapról vett mintán 185 000 baktériumot mutattak ki. Ez a döbbenetesen nagy szám abból adódhat, hogy nagyon sok ember fogdossa a papír vagy műanyag ételkínálatot, beleértve a személyzetet, akik más vendégek szennyezett edényeivel és evőeszközeivel is érintkeznek. Mivel nehéz elkerülni, hogy hozzáérjünk az étlaphoz, rendelés után kapjuk elő a táskánkban megbúvó folyadékot vagy kendőt. Ugyanez vonatkozik a só- és borsszóróra is. Tisztának tűnik? Nem biztos, hogy valójában az is! Az ABC News által végzett kísérlet szerint nagyjából 11 600 baci várja a kezünket egy majonézes vagy ketchupos üvegen.

Érintőképernyő

Arra is figyelnünk kell, hogy képernyők megérintése után soha ne nyúljunk az arcunkhoz fertőtlenítés előtt. A legnagyobb veszélyt a repülőtereken vagy tömegközlekedési helyeken lévő érintőképernyők jelentik. A mobiltelefonokat is érdemes mindennap áttörölni fertőtlenítő kendővel, főleg, ha másnak is odaadtuk.

Konyharuha, mosogatószivacs

Nemcsak a nyilvános helyeken muszáj figyelnünk a megfelelő higiéniára, hanem az otthonunkban is – különösen a konyhában kell résen lennünk. Ebbe a helyiségbe számos kórokozót vihetünk be az élelmiszerekről és a csomagolásokról, amelyek aztán könnyedén megülnek az edényeken, textíliákon, például a konyharuhákon, szivacsokon és háztartási törlőkendőkön. Egy hivatalos tanulmány szerint legalább 326 különböző baktériumfaj található egy átlagos mosogatószivacson. Ne felejtsük el ezeket a darabokat is kifertőtleníti, ami pedig már régóta van forgalomban, azt lecserélni. Mindenképpen mossunk kezet, vagy fertőtlenítsük a nyers húsok feldolgozása után, illetve közvetlenül étkezés előtt is.

Toll

Bár sokan a telefonjukon vagy a számítógépükön jegyzetelnek, van, aki még mindig a hagyományos, tollal történő írásra esküszik. Ezzel nincs is semmi baj, viszont akkor a megfelelő kézhigiéniára is oda kell figyelnie. A Wall Street Journal azt tette közzé, hogy egy átlagos irodai toll tízszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy, az ugyanabban az egységben található WC-ülőke. Ez a tény akkor is jusson eszünkbe, ha épp a szánkhoz emelnénk a toll végét…

Szappanadagoló

Nem is jutna eszünkbe, hogy pont a folyékony kézmosót tartalmazó tárgyaktól kell óvakodnunk – pedig igen! Ezeknek az üvegeknek, műanyagoknak a pumpái a baktériumok kedvenc búvóhelyei. Az Arizonai Egyetem munkatársai egy több hónapig tartó kísérlet során bizonyították, hogy az újratölthető szappanadagolók különösen sok kórokozót rejtegetnek. Tehát, ahogy lenyomjuk a pumpát, a bacik nagyrésze az ujjainkon köt ki. Charles Gerba, a kutatás vezetője azt javasolja, hogy minden nyomás után alaposan mossuk le vízzel a kezünket, majd fújjuk le fertőtlenítő folyadékkal – ez a biztos mozdulatsor ahhoz, hogy ne betegedjünk meg.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete