Sztárok

Rózsa György: „Én vagyok az ország udvari bolondja”

Lételeme a szórakoztatás, és hatalmas érzéke is van hozzá. Rózsa Gyuri büszke arra, hogy az ország udvari bolondja!
antonius és kleopátra csobot adél ki mit tud? döntő magyar rádió gyermekkórus magyar-orosz szakos diploma nagy duett páhy anna pogány judit rózsa györgy Tv2

A 70 éves Rózsa György ma is nagyon népszerű. Egyedül él, ám nem magányos. Gyakran találkozik a barátaival, szerdánként sportnapot tartanak, pingpongoznak. „Nem tudok nyugton ülni. Minden nap sétálok a várban, ahol a japán cseresznyefák a névnapom táján virágoznak. Általában sok dolgom van, elintézni való az autóval vagy a kerttel. Kifejezetten élvezem a napi bevásárlást. Imádom a friss kenyeret, az embereket, a beszélgetést. Az a hetem fénypontja, amikor a lányommal, Csillával ebédelhetek. Amikor ma hazaérek, megetetem a hozzám átjáró macskákat, a kertembe költözött sündisznót. A házimunkák közül a mosogatás a kedvencem, szépen, szisztematikusan mosogatok. A mosogatógépet is használom, de a kézi mosogatás Paganinije vagyok” – meséli magáról nevetve. Gyuri általában a hölgyekkel magázódik, A Nagy Duett-beli partnerével, Csobot Adéllal mégis kivételt tett volna. „Felajánlottam neki, hogy tegeződjünk, de azt válaszolta, szívesen magázódik velem. A magázódás jobban rászoktatja az embert az udvariasságra. Adélkának a minap volt a születésnapja, kapott tőlem egy nagy csokrot, de minden adás előtt hozok neki virágot. Megadom a módját a kapcsolatunknak.” A tévés egy igazi régi vágású úriember, aki megválogatja, kivel akar és tud jól együtt dolgozni. „Örülök, hogy a producerek megkérdezték tőlem, kivel énekelnék szívesen, és azonnal Adélt mondtam. Tudtam, hogy ez egy nagyon jópofa felállás lesz, a fiatal Adél és én jól összeillünk, együtt bohóckodunk. Könnyen egymásra hangolódtunk, hiszen a karakterünk is hasonló. Adélkának a nagyapja lehetnék, ennek ellenére nagyon jó barátok vagyunk.Már az X-Faktorban is Adélra szavaztam, többek között azért, mert ő is Erdélyből származik. Az én anyai ágú felmenőim erdélyiek voltak, ilyenformán is van bennünk Adéllal egy kis pajkos összetartás. Egyébként idén ősszel Erdélybe készülök, meglátogatom az őseim, az Inczédy család várának romjait.”

Sokat tanul a fiataloktól

Rózsa nem tagadja, számára nagyon fontos a közönség, és hogy lélekben fiatalos maradjon. Kész tanulni, és elfogadja, hogy a világ változik. „Adélkának köszönhetően visszafiatalodtam, ő megpróbál bevezetni az Instagram-os, Facebook-os világba, hogy kicsit otthonosabban mozogjak benne. A Nagy Duett egy korábbi adásában még Fluor Tomi egyik számát is bevállaltam. Nagyon fura feladat volt. Keményen tanulnom kellett a mai szlenget meg a rapet, és amikor Adélka megkérdezte: »Mit csinálunk Gyuri bá?«, már úgy válaszoltam neki: Zúzunk! Ha a szlenget és a rapet megtanultam, nagy gond már nem lehet, nem igaz?” – mondja nevetve. Gyurinak az éneklés nem megy nehezen, inkább a tánccal vannak gondjai. „70 évesen, túl egy gerincműtéten, a táncolás nem nagy élmény nekem. Be kell vallanom, nehezen tanulom a tánclépéseket.  Vetélkedőt vezetni az egyik legnehezebb feladat műsorvezetőként, de színpadon táncolni sem könnyű. A feleségem tornász volt, a lányom táncművész, én meg néha csetlek-botlok a színpadon. A közönség nem feszélyez, inkább inspirál, teljesen felszabadulok tőle. Feldob a tudat, hogy a műsort sokan nézik.”

Pogány Judittal is játszott

Rózsa sziporkázó szereplésé-ben az is benne van, hogy egykor színésznek készült. „Már gyerekkoromban is imádtam szerepelni, énekeltem a Magyar Rádió Gyermekkórusában. Gimnazistaként irodalmi színpados voltam. A televízió Ki Mit Tud? döntőjét is megnyertük, együtt játszottam Pogány Judittal. Az Antonius és Kleopátrában izmos (!) egyiptomi rabszolgát alakítottam. Jelentős szerep volt: három teljes szó!” – árulja el viccesen. Gyuri pedagógus-családból származik, így végül ő maga is magyar–orosz szakos tanári diplomát szerzett. „Szívesen tanítottam volna, mondjuk a Vérmezőn, 40 ezer ember előtt. Mivel ennek nem láttam reális esélyét, elmentem szórakoztató kisiparosnak. Nem szégyellem ezt a minősítést, hiszen nagy tisztesség az, ha valaki egy ország udvari bolondja lehet – s ezt a szakmát már fél évszázada űzöm!”

Van néhány különös szokása

Rózsa György vezetés közben mindig hangosan énekel, ráadásul annak az előadónak a hangját utánozva, akinek éppen a zenéje szól a rádióban. „Szerintem legjobban Presser Gábor-imitátorként jeleskedem. A mellettem megálló autósok valószínű őrültnek hisznek” – mondja nevetve. Ezen kívül van még egy szokása. „Babonából sosem lépek árnyékra. Ha a fák törzse vagy a közterületen lévő lámpák árnyékot vetnek, jobb lábbal mindig átlépem az árnyékukat. Ha nem tenném, elúszna a szerencsém, amire most A Nagy Duettben is nagy szükségem van.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete