Sztárok

Férfiak GYES-en: Cserhátit még megalázták miatta, Erős Antóniának már természetes volt

A hírességek közül Cserháti Zsuzsa volt az első, aki úgy döntött, hogy a párja maradjon GYES-en. A ,70-es években még kapott érte hideget-meleget, ám négy évtized múltán ezen már egyre kevesebben akadnak fenn.

Cserháti Zsuzsa: Minisztériumi engedéllyel

Az énekesnő 1970-ben ment feleségül Szirtes Károly műszerészhez, és hat évvel később megszületett a kisfiuk is, Krisztián. Hogy Zsuzsa karrierje ne törjön meg, Károly ment GYES-re. Sokak szerint ő volt az első férfi Magyarországon, aki az anya helyett otthon maradt egy újszülöttel, és ez akkoriban nemcsak szenzáció, hanem botrány is volt. „A családi történetekből tudom, nem volt egyszerű elintézni, hogy édesapám mehessen GYES-re. Külön levelet kellett írni a minisztériumnak, majd elindult egy keserves, sokszor megalázó procedúra. Nagy nehezen megkapták az engedélyt” – emlékezett vissza Krisztián korábban a Storynak.

Erős Antónia: Egy idő után cseréltek

A híradós akkor ment vissza dolgozni, amikor ikergyermekei, Matyi és Szonja tíz hónaposak lettek, ezután a férje maradt otthon GYES-en. „Ő kötetlen munkában volt akkor, én nem – mondta Antónia. – Ebben segített az is, hogy az én időbeosztásom nagyon családbarát, szemben azokéval, akiknek akkor is 10–12 órát a munkahelyükön kell tölteni, ha gyerekük van. Az anyák ilyen feltételek mellett vissza sem tudnak menni dolgozni.”

Erős Antónia: Az én házasságomban is vannak gödrök, de átvészeljük

Peller Anna: A karrierje miatt döntöttek így

A kis Annabella egyéves volt, amikor Anna visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, s úgy döntöttek, férje, Miki marad tovább GYES-en a gyermekkel. „Ráadásul a munkahelyemen nem éreztem jól magam, így kézenfekvőnek tűnt, hogy én legyek GYES-en, két és fél évig maradtam otthon a gyerekkel – mondta Miki. – Voltak nehezebb és könnyebb részei, a nehezebb az volt, hogy folyamatosan le kellett kötnöm a figyelmét. Rendkívül összetett feladat, le a kalappal azok előtt a nők és férfiak előtt, akik ezt végigcsinálják. Szerintem nincs férfiasabb dolog, mint ezt bevállalni.” Miki azt is elárulta, hogy öt-hat évvel ezelőtt sokan nem akarták elhinni, amikor elárulta, hogy ő van GYES-en, először még a gyerekorvos is azt hitte, viccel.

Mérai Katalin: Férje örömmel vállalta

A Barátok közt egykori Júliája és párja már a várandósság alatt eldöntötték, hogy majd az apa marad otthon a gyermekükkel. Kata akkor azt mondta, úgy véli, színésznőként az ő szakmájába nem fér bele, hogy éveket tölt otthon, amíg a párja örömmel vállalta, hogy ő megy GYES-re. A kisfia négy hónapos volt, amikor Kata forgatni kezdett.

Vándor Éva: Akkor még ritka volt

Éva és férje, Harmath Imre színművész a lányuk, Olívia születésekor úgy döntöttek, hogy Imre marad otthon a babával, míg párja visszatért a színpadra. Ennek már több mint harminc esztendeje, és bizony akkor, a nyolcvanas évek végén ez még mindig nagyon szokatlannak és ritkának számított. Egyébként elhatározásuk oka az volt, hogy Imre kevesebbet dolgozott akkoriban, mint Éva.

Miklósa Erika: Párja otthonról is tudott dolgozni

Az énekesnő és férje minden kislányukkal kapcsolatos döntést együtt hoznak meg. Így volt ez akkor is, amikor nyíltan vállalták, hogy örökbe fogadták gyermeküket, Bíborkát, és akkor is, amikor elhatározták, nem Erika marad otthon GYES-en. „Eldöntöttük, hogy akármilyen nehéz is lesz, mi ezt ketten vállaljuk, egyikünk mindig vele lesz. A férjem tervezőmérnök, otthon is tud dolgozni, ő ment GYES-re. Én pedig azt határoztam el, hogy csak Magyarországon dolgozom” – mondta Erika egy interjúban hozzátéve, hogy kislányuk első két évében ő csak hazai, vagy a határhoz közeli külföldi fellépéseket vállalt.

Tóth Szabi: Nem lett kevésbé férfi

A Sugarloaf zenekar frontembere és újságíró felesége, Kriszta is úgy döntöttek, hogy a zenész apuka veszi igénybe a GYES-t. Mivel Szabit a fellépések inkább este szólították el otthonról, napközben ő maradt a gyermekkel, és azt mondta, a közhiedelemmel ellentétben a GYES igénybevételétől nem lett kevésbé férfi.

Kéri Kitty: Várták vissza a színpadra

Az egykori balettművész, Frank Róbert és színésznő felesége az ezredfordulókor, első gyermekük születésekor döntöttek úgy, hogy az akkor 23 éves férfi marad otthon a babával. „Inkább gazdasági, mint romantikus megfontolásból. Kittynek muszáj volt visszatérnie a színpadra. A fiunk októberben született, januárban pedig visszament, inkább én maradtam otthon” – mesélte a pszichológusként és life coachként dolgozó édesapa a Micsoda nők! című műsorban.

Kiemelt kép: Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete