Sztárok

Családi címer a templomban, francia nevelőnő, és egy miniszterelnöki leszármazott: ezeknek a sztároknak kék vér csörgedezik az ereikben

Élhetnének báróként, grófként, lakhatnának akár kastélyban is. Biztosan eljátszadoztak ezzel a gondolattal, miután már gyermekként is szembesültek vele, hogy nemesi felmenőik vannak.

Fésűs Nelly: A nagyapjának még francia nevelője volt

Nem kellett elmagyarázni a kis Nellynek, hogy grófi sarj, a családi címer ugyanis mióta az eszét tudja, kint volt a falon. „A nagyapámnak még francia nevelője volt, a nagymamámmal pedig, miután összeházasodtak, és mielőtt minden megváltozott volna, élték a huszadik század nemeseinek életét” – mesélte a színésznő, aki akár lehetne ma Gróf Alsó és Felső Kubinyi Nagyolaszi Kubinyi Fésűs Nelly is. A Kubinyiak régi nemesi család, első ismert ősük Hudkont volt, aki az 1205 és 1235 között uralkodó II. András királytól Liptó megyében hű szolgálataiért birtokot kapott, erről egy korabeli oklevél maradt fent. A Kubinyiak az évszázadok során több főnemesi és nemesi család sarjaival házasodtak, így Nelly a legtöbb híres arisztokrata famíliával – távoli – rokonságban áll. A család számos tudóst, régészt, történelemkutatót, udvari tanácsost, politikust, jogászt adott az országnak.

„Jó érzés ezt tudni, de soha nem híreszteltem. Gyermekként se tudta senki sem, hiszen a nevem se Kubinyi volt.”

Bíró Ica: Erdélyi fejedelem az őse

Az ősi főnemesi Báthory família családfáján találhatunk számos középkori főméltóságot, egy lengyel királyt, és persze a leghíresebbet, Báthory István erdélyi fejedelmet. Bíró Ica az ő leszármazottja. Az énekesnő évekkel ezelőtt egy szakértővel vizsgáltatta meg, valóban vérrokona-e a fejedelemnek. Miután erről megbizonyosodott, a metál lady felkutatta a Báthoryak leszármazottjait. A legközelebbi rokonságában egyébként csak egy ember viselte ezt a családnevet, mégpedig atyai nagyanyja, Báthory Eszter. A sztár azonban sajnos sohasem ismerhette őt, az asszony akkor hunyt el, amikor kisfia – Ica édesapja – még csak hatéves volt. Ica biztos benne, hogy telt kebleit, vékony derekát, no és a harcosságát, valamint az akaraterejét Báthory Esztertől örökölte.

Kállay-Saunders András: Az egykori miniszterelnök közeli rokona

Az énekes édesanyja, Katalin nagypapájának a testvére volt Kállay Miklós, aki a második világháború alatt Magyarország miniszterelnöke volt. Ő folytatta a híres hintapolitikát, mert szövetkezni akart az angolszász hatalmakkal. De a családban élt vatikáni nagykövet és három máltai lovag, erdélyi fejedelemnék, főispánok és Mátyás király kamarása is. „Jó kapcsolatot ápolok Kállay Miklós unokájával, Kállay Kristóffal, ő segít nekem abban, hogy közelebb kerüljek a család ezen részéhez, és megismerjem a történetünket. Már jártam a családi múzeumban is. Bízom benne, hogy megfelelően képviselem ezt a nevet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Kállay név a több mint ezeréves történelem része” – mesélte András.

Reviczky Gábor: Őse kancellár volt

A revisnyei Reviczky család Árva vármegye egyik legrégibb családja. 1272-ben IV. László királytól kapták első birtokaikat, de bárói rangra csak az 1770-es években emelte Mária Terézia. A família tagjai között a történelemkönyvek püspököt, írót, jogászt, diplomatát, tábornokot, alispánt jegyzenek, valamint politikust, Reviczky Albertet, aki az Osztrák–Magyar Monarchia egyetlen magyar származású kancellárja volt. A család leghíresebb jelenleg is élő tagja pedig egyértelműnem Reviczky Gábor színművész.

Dolly: Címerük van a Mátyás templom falán

Az énekesnőt eredetileg Penczi Mária Ilonának hívják, őseinek Nógrád megyében volt birtoka, a családot, a Penczyeket egy 1407-ben kelt oklevélben is említik. „Ritkán beszéltünk erről otthon gyermekkoromban. A szüleim mindig azt mondták, mindegy, honnan jön az ember, ne az minősítse, hogy kik voltak az ősei, hanem az, hogy ő mit tett le az asztalra, milyen ember lett belőle. Én egy szegény, de nagyon rendes családból jöttem, rendes, intelligens emberek voltak a szüleim, engem is jól neveltek. Igaz, ennek érdekében néha nagy pofonokat kaptam, nem is egyszer, de mindig megérdemeltem. Egy titkot azért elárulok: amikor felújították a Mátyás templomot, felvitt oda az édesapám, és rámutatott egy címerre. A családunké volt. A mai napig ott van” – mesélte el korábban Dolly.

Pallavicini Zita: Ezeréves családfával dicsekedhet

Az Ázsia Expresszből is ismert, hét nyelven beszélő őrgrófnő teljes neve Pallavicini Zita Borbála Konstansa Pilar Erzsébet Mária Lagyiszlava. Ennyit illett adni egy ősi nemesi család sarjának, az ősit itt pedig szó szerint kell érteni, a Pallavicini család első írásos említése ugyanis 960-ból származik. A família 1360-ban kapott őrgrófi címet, ők voltak az egyetlen főúri család, akik ezt a rangot huzamosabb ideig viselték Magyarországon. A család gazdagságát jól példázza, hogy csak Magyarországon hét kastélyt működtettek.

Összeállította: Szabó Csaba

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete