Konyha Sztár

Egyszerűből nagyszerű: Mautner Zsófi mártogatósai extra finom héjában sült krumplihoz

Mautner Zsófi mindig szemet gyönyörködtető ínyencségekkel kápráztat el bennünket, akkor is, ha a leghétköznapibb alapanyagokkal dolgozik: krumplival, rizzsel, céklával. Érdemes őket kipróbálni.

Extra finom héjában sült krumpli színes krémekkel

  1. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Kb. egyforma méretű, sütni való burgonyákat választunk, megmossuk, konyhai papírtörlővel alaposan leszárítjuk őket.
  2. Mindegyik krumpliszemet kézzel vékonyan bedörzsöljük olívaolajjal, és helyenként megszurkáljuk hústűvel: így távozik a gőz, krémesebbre sül.
  3. A krumplikat alufóliával bélelt tepsire ültetjük. Megszórjuk durva szemű tengeri sóval. Bő egy órán át sütjük, forrón tálaljuk.

Tormás makrélakrém

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 12,5 dkg füstölt makréla (lehet olajos makréla vagy szardínia is)
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1-2 evőkanál görög joghurt
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál ecetes torma
  • só, bors
  • a tetejére snidling, citromhéj

Elkészítés:

  • Egy kis aprítógépben lehet a legkényelmesebben ezt a mennyiséget elkészíteni, de a botmixer is megfelelő, ebben az esetben egy közepes keverőtálba teszünk mindent.
  • A makrélát darabokra szedjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk finomra aprított snidlinggel és reszelt citromhéjjal.

Céklás fetakrém

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg krémes fehér sajt vagy feta
  • 20 dkg sült cékla, felkockázva (vagy vákuumcsomagolt, kész főtt cékla)
  • 1 dl görög joghurt
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Ha házilag sütjük a céklát, akkor azt készítjük el először, akár pár nappal korábban – hűtőben remekül eláll, és sok minden másra is lehet használni. A céklagumókat egyenként alufóliába csomagoljuk, előtte összesen 1 evőkanál olívaolajat csepegtetünk rájuk, és megszórjuk durva szemű sóval.  200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
  2. Amikor megsültek, a héjuk gyönyörűen lejön. A felkockázott sült céklát botmixerrel (vagy robotgépben) összeturmixoljuk a fetával és a joghurttal, sózzuk, borsozzuk.

Zöldfűszeres túró tökmagolajjal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg krémes túró
  • 3 nagy csokor petrezselyem (szezonban medvehagymával vegyesen)
  • 2-3 evőkanál görög joghurt
  • fél dl tökmagolaj
  • só, bors
  • a tetejére pirított tökmag

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót krémesre turmixoljuk, tálaláskor meglocsoljuk tökmagolajjal és megszórjuk pirított tökmaggal.
  2. Utóbbihoz a tökmagot 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük, majd sóval, esetleg csilivel forgatjuk össze.

Fotók: Erdőháti Áron, Sándor Katalin/Paprika tv