Lélek Sztárok

Ötször esett teherbe, mégsem lett anya Harangozó Teri: keserű döntés árnyékolta be a karrierjét

Sikerekben gazdag volt a karrierje, de a magánélete nagyon szomorú. A színpadot helyezte előtérbe, ezért rendre zátonyra futottak a kapcsolatai.

Ő volt az ország első aranylemezének tulajdonosa, miután az 1965-ös Ki mit tud?-on berobbant a köztudatba. „Minden ember boldog akar lenni” – énekelte egyik leghíresebb dalában, és ő sem vágyott másra, mégsem tudta összeegyeztetni a karriert a magánélettel. Harangozó Teri szerelmes típus volt, de amikor döntenie kellett, hogy a család vagy a színpad, mindig az utóbbit választotta. Hajdani barátai úgy vélik, az okozta a bajt, hogy soha nem a megfelelő férfiba szeretett bele.

Inkább szakított, csak hogy ne őt hagyják el

„Szép szerelmi életem volt, pedig máig válogatós vagyok – mesélte egy interjúban. – Egész életemben a szívemre hallgattam, szenvedélyes szerelmeket éltem át, sokszor meg is szenvedtem a szakítást, de mindig én mondtam ki az utolsó szót. Ha azt éreztem, hogy vége lesz a kapcsolatnak, gyorsan leléptem, megalázó lett volna, ha engem raknak ki. Ötször estem teherbe, de mindig rossz időben, amikor egyszerűen nem törhetett ketté a karrie­rem. Én nem családanya akartam lenni, hanem énekesnő.”

Kétszer ment férjhez, de egyik házassága sem tartott tovább öt évnél. „Nem igazán vágytam arra, hogy férjhez menjek, kétszer mégis sikerült. Az első civil volt, a második terelgette a pályámat, vele négy évig éltem Los Angelesben.”

Annak idején hírértékűnek számított, hogy a népszerű énekesnő kiköltözött a tengerentúlra, és próbálta megvalósítani az amerikai karriert. A világhírnévről szőtt álom azonban a visszájára fordult. Második férje ugyanis betegesen féltékeny volt rá. Már attól is rendre bedühödött, ha a feleségét egy idegen férfi szolgálta ki a közértben. Az erősen kontrolláló, bántalmazó kapcsolat megsebezte Teri lelkét, talán ez lehetett az oka annak, hogy miután visszatért Magyarországra, többé férfit nem engedett közel magához.

Persze kivételt képeztek a kortársai: Aradszky Lászlóval, Koós Jánossal és Poór Péterrel nagyon jóban volt, olyannyira, hogy az évek során Péter felesége lett a legjobb barátnője. Ahogy mondják, Teri nagyon figyelmes barát volt. A mai napig kering a szakmában az a történet, hogy Szécsi Pált ő mentette meg az egyik öngyilkossági kísérletétől. Terike az éjszaka közepén taxiba ült, hogy segítsen a bajba jutott énekesen, aki ezt később a kifejezetten neki íródott, Egy szál harangvirág című dallal hálálta meg.

Kovács Kati adta a becenevét

A hatvanas éveiben már egyedül élt egészen a haláláig. „Nem vagyok magányos, rengeteg a barátom. Partikra nem járok, sosem szerettem a rongyrázást. Kedvelem az éjszakákat, mert akkor csend honol, nem csörög a telefon, azt csinálok, amit akarok. Éjjel kettő előtt nem tudok aludni.”

Töretlenül hitt abban, hogy a nők erősek, férfi nélkül is megállják a helyüket, sőt a szingliséget is lehet szeretni. Pályatársa, Kovács Kati egy interjúban így emlékezett meg róla: „Tündéri, végtelenül szerethető ember, akinek nem akadt ellensége. Évtizedes barátság volt a miénk, rengeteg közös élmény kötött össze. Soha nem felejtem el, amikor szinte az összes kollégát meghívta a szülőföldjére, Bátyára, hogy együnk, igyunk, mulassunk. Akkoriban neveztem el Bim-Bam Terinek, amin először nagyon meglepődött, de később megszerette ezt a becenevet, és örült annak, amikor mások is így szólították.”

Az énekesnő élete 2008-ban szomorú fordulatot vett: imádott édesanyja, aki a példaképe és legfőbb bizalmasa volt, elhunyt. „Az egyetlen örömöm, hogy álmomban velem van. Ő volt a legjobb barátnőm” – mondta szomorúan egy napilapnak Teri, akivel akkoriban más rossz dolgok is történtek. Autóbalesetet szenvedett, és egyúttal izomsérülést, majd elesett az Operaház lépcsőjén, és megzúzózódott a combja. Attól kezdte az egészsége már nem volt a régi.

Sántikálva is felment a színpadra

Rohamosan romló állapota ellenére, amikor csak tehette, fellépett. Ahogy nehéz anyagi helyzetbe került, a pályatársai támogatták, különféle szerepléseket szerveztek neki. Noha az utolsó éveiben többféle betegséggel küzdött, az éneklés még egy ideig segített neki enyhíteni a testi fájdalmakat. Sokszor sántikálva érkezett a színpadra, de amikor belekezdett a produkcióba, szem nem maradt szárazon. Kedves, csilingelő hangja eljutott az emberekhez. Aztán egyszer csak elkezdett a barátainak panaszkodni, hogy légzési nehézségekkel küzd. Mondogatta, hogy talán ideje lenne elmennie orvoshoz, mert ez a fránya tüdőgyulladás, úgy tűnik, nem múlik el magától. Mire azonban eljutott a kivizsgálásra, és megkapta a diagnózist, már késő volt. Terike megtudta, hogy tüdőrákja van, és másnap a kórházi ágyon örökre elaludt. A halála valósággal sokkolta a közvéleményt. Hihetetlennek tűnt, hogy egy élettel teli, csupa szív ember csak úgy, egyik napról a másikra elmegy. Az énekesnőt pályatársai búcsúztatták a Szent István-bazilikában, majd kérésére Bátyán, a szülei mellé helyezték végső nyugalomra.

Kiemelt kép: TV2

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete