Lélek Sztárok

Meggyengült egészsége és sebzett lelke már a sikert sem tudta feldolgozni: Cserháti Zsuzsa a mellőzöttségbe betegedett bele

Az ország valaha élt legjobb hangú énekesnőjeként tartják számon, akinek a szakmában mégis méltatlanul kevés jutott. A későn jött sikerek pedig már nem tudták Cserháti Zsuzsát megmenteni.

Mondják, a magánéletben nem volt könnyű személyiség, de a hivatását nagyon komolyan vette. Cserháti Zsuzsa minden fellépésre egy órával korábban érkezett, hogy felmérje a terepet, tisztelte a munkatársait és a közönséget. Különleges, „fekete hangjával” erőteljes érzelmeket váltott ki, színpadi jelenléte valósággal sugárzott. Akkor is, amikor 15 év teljes szakmai mellőzöttség után egy lemezcég felkarolta, és végre a legnagyobb sztárok sorába emelkedett. Túlságosan későn.

Zsuzsa 1978-ban, az első nagylemez megjelenésekor

Nagyon bántotta, hogy mellőzték

Az énekesnőt a korábbi táncdalfesztiválos és rádiós slágerek dacára a nyolcvanas években mellőzte a hanglemezgyár. Mint mondta, mindent megpróbált, de úgy érezte, zárt kapukat dönget. „Az bántott, hogy velem nem akartak lemezt csinál­ni – mesélte a Budapest TV-nek adott utolsó interjújában. – És mindig megfordult a fejemben, hogy én is tudok úgy énekelni, mint az, akit annyit sztároltak. Volt egy hanglemezgyártó, akik sokáig nem is foglalkoztak velem. Minden héten volt egy fogadóóra, amikor az ember bemegy, és minden alkalommal elfelejtették, hogy előző héten miről volt szó. Akkor egyértelmű, nem, hogy semmilyen tervük nincs veled?”

Cserháti Zsuzsa egy idő után feladta, és elment a Moulin Rouge-ba énekelni. Fiával, Krisztiánnal hajdani férje, Szirtes Károly maradt otthon, ami abban az időben példátlan volt. Az énekesnőt sokan meg is szólták érte, és később, a válóperes tárgyaláson ez szolgáltatott indokot arra, hogy a Cserháti Zsuzsát nem kedvelő bírónő a gyereket az apjának ítélte. Az énekesnő megtört, de nem adta fel, ment tovább.

„Nagyon szerettem a Moulin Rouge-t – mesélte. – Aztán oda is jött valaki, aki meg nagyon nem szerette, hogy én ott vagyok. Végül eljöttem, mert elegem volt abból, hogy minden este remegve mentem be… A hosszú-hosszú évek alatt felgyülemlett bennem sok-sok idegeskedés, úgy a magánéletemben, mint a szakmámban, aztán ez szépen hormonproblémává alakult, amitől elkezdtem keményen hízni. Akkor meg azért nem kellettem.”

Végre egy „istállóban” a nagyokkal

Cserháti Zsuzsa életét eltűnése évei­ben áthatotta a pajzsmirigy-betegségével való küzdelem. Munkája alig akadt, legkedvesebb barátai, Szécsi Pál és Máté Péter örökre eltávoztak, így nem csoda, hogy depresszió kínozta. Egyetlen öröme az volt, hogy fia, Krisztián, amikor 14 éves lett, és már dönthetett arról, kivel szeretne élni, visszaköltözött hozzá. Ettől kezdve 28 éves koráig mellette maradt, és igen szoros volt a kapcsolatuk az énekesnő életének utolsó percéig. Cserháti Zsuzsa a válása után soha nem talált új társra, örökre egyedülálló anyává vált. Sokat élt nyomorúságos körülmények között. Aztán végül 1995-ben, egy rendezvényen összehozta a sors Rózsa Istvánnal, a Rózsa Records tulajdonosával, aki akkor és ott hallotta énekelni, majd fél évvel később felkereste, hogy készítene neki egy lemezt.

„Bekerültem abba az istállóba, ahová Charlie, Demjén Rózsi is tartozott, én meg 110 kilós voltam – emlékezett nevetve. – Arról nem beszélve, hogy 15 évig nem voltam közönség előtt, és bedobtak a mélyvízbe. Kisstadion. Életemben nem léptem fel ilyen nagy helyen. Elénekeltem az első nótát, majd Charlie-val a duettet, és utána csillagszóró meg minden, el lehet képzelni! Azt mondták, köszönjük, hogy velünk vagy, hogy közöttünk lehetsz. Úgy éreztem, valóban odatartozom hozzájuk, és aztán 1996-ban kijött a Hamu és gyémánt lemez.”

Cserháti Zsuzsa és fia, Szirtes Krisztián 2002-ben

Túl az ötvenen diszkókban is fellépett

Az énekesnő élete ettől kezdve siker­történet lett. Azonban a jó dolgok saj­nos túl későn jöttek. Meggyengült egészsége és megsebzett lelkivilága sem bírta már a show-biznisz elképesztően fárasztó és érzelmileg megterhelő mindennapjait. Ennek ellené­re nem pihent, úgy hajtotta magát, mintha a mellőzés sok-sok évét akarta volna behozni. Rengeteg fellépése volt, egy időben éjszakánként még a diszkókat is járta – pedig akkor már túl volt az ötvenen.

„Otthon azért jönnek a könnyek, nem az örömkönnyek, de az embernek túl kell tennie magát ezen. Engem nagyon kárpótolt a közönség azért a kihagyott 15 évért, és azok a nagy dolgok, amikor tegnap jöttem haza taxival a filmgyárból, beugrottam valahová egy csomagért, és egyszer csak valaki megfogta a vállam. Egy idősebb hölgy volt, akinek egy pillanatra bepárásodott a szeme, és azt mondta: higgyen nekem, olyan jó, hogy most megint itt van velünk! Ezért érdemes élni” – nyilatkozta alig fél évvel a halála előtt Cserháti Zsuzsa. Egyik legnagyobb magyar énekesnőnk 55 esztendősen, gyomorvérzés következtében hunyt el a saját otthonában.

Fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor, MTI, Mohos Angéla

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete