Lélek Sztárok

Egész életében két végén égette a gyertyát Orbán Józsi, még Nagy Feró csaját is elszerette

Bohém lélek volt Orbán József, a 100 Folk Celsius legendás zenésze, aki azért nem nősült meg, mert pontosan ismerte a saját határait.

Klasszikus értelemben nem volt férfiszépség, de humorával és önmaga teljes felvállalásával levette a lábukról a nőket. Négy éve, amikor itt hagyta a földi létet, volt barátnői padsorokat töltöttek meg a templomi búcsúztatón. Orbán Józsinak sajátos hitvallása volt az életről és a párkapcsolatokról, épp ezért soha nem alapított családot.

„Imádom a nőket, és mindig vannak, voltak is körülöttem. A zenekarunk sikerei miatt van úgy 800 000 gyerekem” – hangoztatta viccesen a legenda, ha valahol szóba került a magánélete.

A 100 Folk Celsius Amerikában is turnézott

A dumájával hódított

„Általában 99 százalékos sikerem van, bírnak a csajok – mesélte egy napilapnak 68 éves korában. – Szeretek beszélgetni, érdekes embereket megismerni, jól érezni magam, és el tudom intézni, hogy a másik is jól érezze magát. Nőnek nézem a nőt, udvarias vagyok. (…) Nem szégyellem viszont bevallani, magamat szeretem a világon a legjobban. Voltak nagy szerelmeim, volt, akit már majdnem el is vettem feleségül. Egyetlen kérésem volt: ha hazamegyünk a szüleimhez, jöjjön el velem a templomba. Nemet mondott. Ha erre nem volt hajlandó, akkor mi értelme lett volna?”

Orbán Józsi soha nem ámított közös jövővel senkit. Volt nő, akit ezzel a dumával hódított meg: „Leszel a volt csajom?” Megesett, hogy elszerette egy-egy zenésztársa barátnőjét – így járt többek között Nagy Feró is –, de olyan is előfordult, hogy ő járt pórul a szerelemben. Például, amikor Gérard Depardieu Magyarországon forgatott.

„A barátnőm sminkelte a forgatásokra, aztán el is ment vele. Naponta beszéltünk telefonon, később visszajött hozzám. Nem sokáig tartott ezután a kapcsolatunk, de a barátságunk megmaradt. Gérard orra valószínűleg nagyobb volt…” – magyarázta a kialakult helyzet okát a tőle megszokott humorral Orbán Józsi, aki törekedett arra, hogy mindig mindenkitől szépen búcsúzzon el. Egy tévéinterjúban arról is vallott, miért nem házasodott meg soha: „Annak az volt az oka, hogy magam körül miket látok. Nagyon jó házasságot keveset. Azt találtam ki, hogy a hosszú, jó kapcsolat titka külön ágyon aludni, és a kettő között legyen egy óceán. Volt néhány ilyen” – fejtegette nevetve.

Nyáron csak mezítláb járt

Orbán Józsi úgy tartotta, a szabadság a legnagyobb érték. Ez már gyerekkorában kialakult benne, amikor Pinkamindszenten, a szegénylétben igen korlátozottak voltak a lehetőségei.

Józsi imádta szép nőkkel körülvenni magát. Bálint Antónia és Rába Timi is a barátai közé tartozott.

„Rengeteg megkötés volt gyerekkoromban, folyamatosan dolgozni kellett – árulta el. – Amikor a gimnáziumból hazaértem, meg kellett etetni a teheneket, a szünetben marhákat legeltetni, és májustól szeptemberig mezítláb járni, mert nem volt cipőm. Nagy szegénységben nőttem fel, ezért volt vastag a bőr a talpamon. Tarlón ugyanúgy tudtam közlekedni, mint murván. Ez lehet, hogy a további életemre is pozitívan hatott, mert sosem volt lúdtalpam.”

Nem csoda, hogy az ingerszegény gyerekkora után Józsi nagyon élvezte, amikor a 70-es években a 100 Folk Celsius megalakulása után kinyílt számára a világ. Míg a csapat itthon a Paff, a bűvös sárkánnyal robbant be a gyerekműsorok világába, addig a tengerentúlon a countryzenével hódítottak. Az akkori rendszer okozta kiutazási nehézségek ellenére is többször turnéztak Amerikában.

Nem törődött az egészségével

A zenész szerette két végén égetni a gyertyát. Rengeteget koncertezett, éjszakai életet élt, szenvedélyes pókerjátékos volt, imádta a nőket és a whiskyt. A hatvanas éveiben az egészsége megromlott, szív- és érrendszeri problémái adódtak, de a környezete hiába könyörgött neki, ő nem, vagy csak látszólag vett vissza a tempóból. Zenésztársa, Littvay Imre szerint Józsi ma is itt lenne, ha őszinte azokkal, akik közel álltak hozzá.

„Ha őszintén elmondja, hogy baj van, biztos elhajtjuk orvoshoz. Úgy négy-öt évvel azelőtt, hogy beteg lett, volt egy komoly műtétje. Merkely Béla professzor operálta, aki már akkor szólt, hogy van egy kisebb folt a tüdején. Ő azonban nem foglalkozott ezzel, csak akkor avatott be minket, amikor már késő volt” – mondta egy napilapnak Littvay. Végül a zenésznél a tüdődaganatot 2017 őszén diagnosztizálták, amit kemoterápiás kezelések sora követett. Jó ideig úgy nyilatkozott, erős a hite, fel szeretne épülni, de a betegséggel együtt járó gyengeség és kiszolgáltatottság összeférhetetlen volt az ő örömteli, az életben örökösen a jót és a szépet kereső alaptermészetével. Barátai, zenésztársai szerint egy ponton a lelke adta fel. Ha nem élhetett többé úgy, ahogyan ő szeretett, nem akart máshogyan. A 100 Folk Celsius-koncerteken azóta is mindig megemlékeznek Orbán Józsiról. A leginkább hozzá köthető daloknál bepárásodnak a tekintetek. Talán éppen Álomország tengerpartjáról figyeli elégedetten, hogy imádott szakmája és közönsége sosem feledi.

Fotó: Gálos Mihály Samu, Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete