Lélek Sztárok

Hatalmas adag gyógyszert vett be, majd letámolygott édesanyjához Molnár Csilla, hogy szóljon: „Nem akarok meghalni”

A szépségkirálynő, akit nem tudunk feledni. Molnár Csilla Andrea csupán 17 évet élt, sorsa mégis örök tanulságul szolgál a gyorsan jött siker, fény, csillogás árnyoldaláról.

A kordokumentumok alapján kedves, szerény, visszahúzódó lány volt, aki kezdetben az egész szépségversenyt játékként fogta fel. Aztán a helyzet hirtelen komolyra fordult: az akkor éppen csak 16 éves fonyódi gimnazista sikert sikerre halmozott az elődöntőn, a középdöntőn, majd végül az ő fejére került a korona – hatalmas Fabulissimo-felirattal az elején. Ekkor rengetegen azt hitték, Molnár Csilla Andreára fényes jövő és nemzetközi modellkarrier vár. Senki nem sejtette, hogy tragédia közeleg.

A győzelemmel véget ért a gyerekkora

„Apám először nem törődött bele, hogy jelentkeztem, és azt mondta, menjek el, legalább az első kudarc fog érni az életemben” – mesélte versenytársainak Molnár Csilla a Szépleányok című dokumentumfilmben, ami az 50 év után először megrendezett, 1985-ös szépségkirálynő-választást örökítette meg, majd felgöngyölítette a szépségkirálynő tragédiájához vezető okokat is. A film jeleneteiben bepillantást nyerhetünk, hogyan alakul át egy félénk, sokat nevető, csillogó szemű középiskolás néhány hónap alatt szomorú tekintetű, komor nővé, akit valósággal gúzsba köt a megfelelési kényszer. Ott állt a verseny eredményhirdetésén, a fején a félrecsúszott koronával, és az arca nyomokban sem tükrözött boldogságot.

Nem sokkal később, amikor a verseny első tíz helyezettje Bécsbe utazott az osztrák szépségversenyre, a buszon a lányoknak így vallott: „Én úgy képzeltem el ezt az életet, hogy csupa fény és pompa, de (…) hogy most belekerültem, ez nem is olyan egyszerű, és sok dolog van, amit kívülállóként nem tudtam. Még most sem tudtam teljesen felfogni, milyen nagy teher lesz ez számomra. Amikor bementem a suliba, szabályosan a sírás kerülgetett, hogy itt kell hagynom az osztályt, hogy magántanuló leszek. Nagyon büszkék rám, nem éreztetik velem, hogy szépségkirálynő lettem, de azt hiszem, nekem ezzel a címmel véget ért a gyerekkorom, és felnőttként kell viselkednem. Nem mehetek úgy az utcán, mert mindenki engem figyel, hogy viselkedem. Nem tudok egy jóízűt nevetni a lányokkal.”

Az 1985-ös Magyarország szépe győztese Molnár Csilla, mögötte az udvarhölgyei, balra Füstös Veronika, jobbra Kruppa Judit

Nem vigyáztak a lányok lelkére

Hogy mi vezetett pontosan Molnár Csilla haláláig, azt a mai napig homály fedi. Egy biztos: a tragédiában jelentős szerepet játszott a szocialista szépségversenyt szervező cég, a Magyar Média Vállalat a versenyen induló lányokat jelentősen kizsákmányoló hozzáállása. Molnár Csillát, Kruppa Juditot, Klem Gabit és a többieket rengeteg méltánytalanság ért. „Csillogó karrierjük” előnytelen szerződésekről, filléres fellépésekről, köddé vált ígéretekről és olyan megalázó procedúrákról szóltak, mint amikor Pauer Gyula szobrászművész anyaszült meztelen – több férfi társaságában – öntötte ki őket gipszből.

Ez is az egyik „díj” volt, persze kötelező átvétellel – nyilvánvalóan tudjuk, ezt ma már nem lehetne megtenni. A nő- és gyermekvédő szervezetek teljesen jogosan koncolnának fel egy olyan céget, amelyik egy 16 éves lányt ilyesmire kényszerít a propaganda jegyében. Hogy, hogy nem, a szoborkészítés menetéről fotósorozat is készült. A képek a lányokról a LUI című német félerotikus magazinban láttak napvilágot – persze a tudtuk nélkül. Erre az egyik zsűritag, Ernyey Béla hívta fel a figyelmüket a bécsi szépségversenyen. Molnár Csillának pedig hullottak a könnyei. Ekkorra már komor, kemény tekintetű felnőtt nőnek tűnt. Ahogy ott ült a szálloda medencéjének partján, kezében a poharát forgatva, a ragyogó szemű fonyódi gimnazista örökre eltűnt. A baj csak az, hogy ebben a közegben ezt senki nem vette észre. Vagy ha mégis, nem törődtek vele. Egyre csak azt hangoztatták, hogy aki vállalta, hogy ide jelentkezett, annak számolnia kell minden következménnyel.

Anyukája támogatta az elképzeléseiben

A családban pattanásig feszült a húr

Molnár Csilla életének utolsó hónapjaiban a családjában is szaporodtak a problémák. Édesapjával elmérgesedett a viszonya. Édesanyja eleinte támogatta Csilla szépségkirálynői útját, ám egy idő után már azt kívánta, bárcsak visszaforgathatná az idő kerekét, bárcsak ő se engedte volna a válogatóra a lányt. A zajos médiafigyelem és a rosszindulatú találgatások is alaposan kikezdték a család életét.

„Megindult a pletykaáradat, a rágalmazás, a névtelen levelek, telefonok. Becsmérelték Csillát, a szülőket jelentgették, rájuk küldték a népellenőröket, az adóhivatalt, hogy honnan, miből finanszírozza ez a család ennek a kislánynak a reprezentációját. És az apja dühös volt, kezdődtek a konfliktusok a családban is” – nyilatkozta Csilla nagymamája.

A helyzetet még tetézte egy szerelmi szál: a szépségkirálynő éppen édesapja üzleti ellenlábasába, egy nála húsz évvel idősebb üzletemberbe szere­tett bele. Az érzés kölcsönös volt, ami otthon pattanásig feszítette a húrt. Ami végül elpattant. Csilla 1986. július 10-én kora délután a szülei házában hatalmas adag gyógyszert vett be, majd nem sokkal később letámolygott a földszintre, hogy szóljon az édesanyjának: „Nem akarok meghalni.

A család azonnal hívta a men­tőket, akik sokáig küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni. A királylányt Fonyódon óriási tömeg kísérte utolsó útjára, sírja valóságos zarándokhellyé vált. Molnár Csilla Andrea most is csak 53 éves lenne.

Van segítség!

Ha ön vagy valaki a környezetében úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot!

Fotó: Fortepan/Gabor Viktor, Mti, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete