Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Tanuljunk nyelvet!

„Mindig örömmel hallom, amikor egy idősebb ember arról beszél, hogy most végre elkezd nyelvet tanulni, hiszen most már van rá ideje.”

Ha egy idősödő valamire azt mondja: „ezt nem tudom megtanulni”, azt ne higgyék el, mert ez egészen egyszerűen nem igaz! Hogy miért merem ezt ilyen határozottan állítani? Saját tapasztalat. Olykor valóban azt gondolhatják a fiatalabbak, hogy a legtöbb idős ember nehezen tanul meg új dolgokat, de nem azért, mert már benne van ebben a bizonyos korban. Inkább azért, mert tudat alatt elutasítja magát a tanulási folyamatot.

Mindig örömmel hallom, amikor egy idősebb ember arról beszél, hogy most végre elkezd nyelvet tanulni, hiszen most már van rá ideje. Az indokok különbözőek: van, aki egy kultúrában akar a nyelv által jobban elmerülni, más a külföldön élő unokákkal szeretne azok anyanyelvén szót érteni. Akármi is az ok, érdemes akárhány évesen is belevágni, hiszen az új nyelv egy teljesen új világot nyithat meg előttünk.

Természetes, hogy a gyermekek és a felnőttek különböző módon tanulnak nyelvet. Mindennek az alapja a megfigyelés és az asszociáció. Éppen ezért lehet – bármilyen meglepő –, hogy az idősebbeknek könnyebben és gyorsabban megy egy új nyelv elsajátítása, hiszen ők tapasztaltak, és a tapasztalataikat össze tudják vetni a tanultakkal. Ha valaki ebben a korban tanul nyelvet, biztos, hogy nem lesz olyan jó a kiejtése, mintha gyerekkorban kezd bele. De a kommunikációban nem jelent problémát, hiszen például egy angol vagy francia anyanyelvű személy így is, úgy is meg fogja érteni a mondandóját. Ugyanúgy, mint ahogy mi is megértjük azokat, akik magyarul próbálnak összerakni egy mondatot. Ezt magam is megtapasztaltam. Nem dicsekszem vele, hogy nem tudok angolul, de azt a nagyjából 100-200 szót mindig össze tudom úgy rakni, hogy eddig bárhol a világon képes voltam magam megértetni.

Természetesen az életkor mellett az is számít, fizikailag ki milyen fitt és aktív. Mert tudjuk, hogy a fizikai állapotunk jelentősen befolyásolja a szellemi teljesítményünket. Aki aktív életet él, könnyebben tanul, mint aki mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytat. Száz szónak is egy a vége, aki idősebb korban is szeretné az elméjét pallérozni, arra a nyelvtanulás az egyik legkiválóbb lehetőség.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete