Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: A tánc öröme

„Ha boldog vagyok, azért, ha kevésbé, azért. Ha kipihent, azért, ha fáradt, azért. Ha feltöltődött azért, ha kimerült, azért. Nekem mindenre a salsa a megoldás.”

A minap egy fiatal barát­nőm ezt írta ki a közösségi oldalára: „Ha boldog vagyok, azért, ha kevésbé, azért. Ha kipihent, azért, ha fáradt, azért. Ha feltöltődött azért, ha kimerült, azért. Nekem mindenre a salsa a megoldás.” Szerencsé­re a tánc nem csak a fiatalok kiváltsága. És nem kell mindenkinek feltétlenül salsáznia ahhoz, hogy boldog legyen. A lényeg a tánc! Mert közben szárnyal a lélek. De ezen kívül miért jó, ha táncra perdülünk? Például közben a szervezetünkben boldogsághormon termelődik, miközben a stresszhormonok lebomlanak. Nyugtatja az idegeket, kitűnő stresszoldó. Erre pedig korunk emberének, legyen akárhány éves, óriási szüksége van. A mozgás közben hallgatott zenének szintén lazító hatása van. Akik a lágy melódiákat kedvelik, azokat a lassú mozdulatok segítenek lecsillapodni, így elcsendesednek a gondolataik, belső békére találhatnak. Mások a tüzesebb ritmusokat kedvelik – a temperamentumos zene és tánc felpörgeti a vérkeringésüket, ettől pedig hatékonyabban dolgozik és erősödik a szívük. És máris eljutottunk oda, hogy milyen sokat tettünk a szív- és érrendszerünk egészségéért. Azt is tudom, hogy a legtöbben nem azzal a szándékkal mennek el táncolni: akkor most „jót teszek” az agyféltekéim működésének. De jó, ha tudjuk, a különféle tánclépések elsajátítása mindkét agyfélteke működését ösztönzi. Fejleszti a koncentrációt, az emlékezőképességet és a vizuális memóriát, javítja a ritmus- és az egyensúlyérzéket. És ez nekünk, idősödőknek különösen hatásos.

Egy kedves barátnőm a párjával beiratkozott egy tánciskolába. Olyan lelkesek voltak, hogy még különórákat is vettek, és otthon is gyakoroltak. A szórakozáson és a tánc adta élvezeten túl volt egy határozott céljuk: az ily módon megtanult koreográfiát kapta a családjuk abban az évben karácsonyi ajándékként. Mondanom sem kell, az ő „ajándékuknak” volt a legnagyobb sikere.

Van, aki azt mondja, az igazi a közösségben eljárt tánc, hiszen így olyan energiák szabadulnak fel, melyek erősebbé és boldogabbá teszik a benne résztvevőket. De higgyék el, nyugodtan táncolhatunk otthon is, teljesen egyedül. Akár takarítás közben, legfeljebb egy kicsit hosszabb idő alatt lesz tiszta az otthonunk.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete