Lélek Sztárok

Galambos Erzsi: Olyan szép és teljes életem van, hogy nem szeretnék meghalni

A színésznő 91 éves, de még mindig képes a feje fölé emelni a lábát.

Nemrég Galambos Erzsi és Csonka András volt a Meglepetés címlapján, és miközben barátságukról meséltek, a művésznő a koráról is ejtett néhány szót.

A piacra is csinosan, sminkelve jár

Hiába mondja a művésznő, hogy mostanra szentimentálisabb lett, az öregség Galambos Erzsire nem jellemző. Huszonöt évet letagadhatna a korából. Ízig-vérig nagybetűs nő, aki odafigyel a megjelenésére, az alakjára. Plasztika nélküli természetes szépség.

„Senki nem hiszi el, hogy nincs felvarrva a ránc az arcomon. Elárulom, csak egy férfiért tenném meg: Plácido Domingóért! Szeretem a testes pasikat, és ha a világhírű operaénekes azt mondaná nekem, »Erzsi, te kellesz!«, akkor rögvest szaladnék az orvos szikéje alá. De azt hiszem, az a veszély nem fenyeget, hogy Domingo szerelme legyek, így a ráncaim is az arcomon maradnak” – mondja nevetve.

András pedig elárulja, azt is szereti Erzsikében, hogy nagyon igényes magára és a környezetére. „Nem tagadom, hiú ember vagyok, még a szemeteszsákot is sminkben viszem le. A piacra is csinosan járok, a mai napig szívesen költök a külsőmre. Hetente megyek fodrászhoz, kéthetente manikűröshöz. Büszke vagyok arra, hogy 92 éves leszek, és még a fejem fölé emelem a lábamat! Persze nekem sincs mindig jókedvem, néha engem is kínoz a nyavalya, de igyekszem nem tudomást venni róla. Próbálom megtalálni a szépet az életben. Szeretem a tavaszt. Imádom nézni, amikor a növények virágoznak, vagy amikor a kék égen a fehér felhők megjelennek, szinte mindegyikben látni vélek egy emberi arcot.”

Örökké akar élni, fél az elmúlástól

Valahonnan váratlanul előkerül egy roller. Több sem kell a két színésznek, azonnal felpattannak rá, sztorizgatnak, viccelődnek. Később táncra is perdülnek, András felkapja a színésznőt, aki olyan lazán és kecsesen ugrik a fiatal barátja karjaiba, mintha mindennap ezt gyakorolnák. Egy rögtönzött revü nézőivé válunk. Ennyi energiával és baráti szeretettel rég találkoztunk. „Erzsike a két lábon járó történelem. 75 éve van a pályán. Imádom, hogy ő annak a generációnak a tagja, aki még a régi nagyokkal, Honthy Hannával, a Latabárokkal, Karády Katalinnal és Jávor Pállal is dolgozott” – mondja András. Erzsikének pedig rögtön van egy története Jávorral.

„Fia­tal lányként szerelmes voltam belé, elmentem a szomszédjaimhoz mosogatni, csak hogy mozijegyet tudjak venni azokra a filmekre, amikben játszott. Évtizedekkel később megadatott, hogy együtt szerepeltünk a Bartók Teremben. Akkor már idős és beteg volt, de én még mindig csodáltam, mert áradt belőle az elegancia. Mondtam is neki: tudja, mennyit kellett mosogatnom maga miatt?!” – oszt meg egy anekdotát a Kossuth-díjas díva. Ma már Galambos Erzsi az élő legenda, őt csodálja a fiatal nemzedék.

„Nem szeretem, hogy idős vagyok – árulja el. – Azt mondták, megbarátkozom majd a korommal, az öregséggel. De én szorongok, ha az elmúlásra gondolok. Olyan szép és teljes életem van, hogy nem szeretnék meghalni. A jó Istennel mindennap beszélgetek, és csak arra kérem: add meg, Uram, nekem, hogy örök életű legyek!” „Erzsike, ne aggódj, az ilyen csillagok, mint Te vagy, örökké ragyognak!” – mondja András a beszélgetésünk végén.

Fotó: Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete