Lélek Sztárok

Így változtatta meg a Nobel-díj Karikó Katalin életét: „Be sem kell mutatkoznom, mert tudja, hogy ki vagyok”

A legrangosabb tudományos díjat kapta meg a szolnoki születésű tudós.

A legrangosabb tudományos díjat kapta meg a szolnoki születésű Karikó Katalin. Az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus a Pennsylva­niai Egyetemen tevékenykedik. Kutatótársával, Drew Weissmannal az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért kapták meg a Nobel-díjat. Mint ismeretes, a koronavírus felfedezését követően hónapok alatt világméretű járvány alakult ki. A betegség súlyos következményeit megelőző oltóanyag előállításával Karikó és kutatótársa emberi életek millióit mentette meg. A 68 éves Katalin 1985 óta él Amerikában. Annak idején a férjével, Francia Bélával és a lányukkal, Zsuzsával költözött ki. A világhírű biokémikus közvetlen, természetes ember, a saját sikeréről így nyilatkozott a Népszavának:

„Pár éve még senki nem gondolta, hogy mára ilyen ismert leszek, hogy ha találkozom Bill Gates­szel, be sem kell mutatkoznom, mert tudja, hogy ki vagyok. De én nem változtam meg attól, hogy mondjuk, egy királlyal vacsorázom – ők is ugyanolyan emberek, mint mi. Természetesen örömet okoz, hogy sokan felismernek, odajönnek fotózkodni, megszólítanak…”

Karikó Katalin egy szem lánya a sportban tehetséges: kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok evezős. A Nobel-díjas kutatónőnek két évvel ezelőtt fiúunokája született, szabadidejét Alexanderrel tölti.

Fotó: Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete