Lélek Sztárok

Évekig volt Gobbi Hilda szeretője, mégis alig tudni róla valamit: Temessy Hédi diszkréten kezelte párkapcsolatát

Korszakos színésznő volt, egy nagy titokkal, ugyanis sokáig csak a színházi berkekben tudtak arról, hogy Temessy Hédi együtt élt a leszbikusságát nyíltan vállaló Gobbi Hildával.

Temessy 1925-ben született, de csak a sors akarhatta úgy, hogy Budapesten lássa meg a napvilágot. Az édesanyja ugyanis – aki egy szót sem tudott magyarul – a bécsi nagynénje elől szökött Budapestre német nyelvű nevelőnőnek, mert a nagynéni sokszor éheztette.

Már Pesten szólította le egy sváb fiú az utcán a magányosan tébláboló lányt. Ekkor még csak annyi közös volt bennük, hogy mindketten csak németül tudtak. Aztán az ismerkedésből szerelem lett és megszületett a kis Temesi Hedvig (két testvére volt).

A versek már kiskorában érdekelték, ám tanítónőnek ment, s úgy tűnt, soha nem láthatjuk a színpadon. Aztán szerencsére mégis oda keveredett. Hamar a színházban találta magát, a Színiakadémiát is úgy szerette volna elvégezni, hogy közben már játszik. Ez szúrhatta a féltékenyek szemét, ezért mondvacsinált indokkal eltanácsolták.

Orsó utca 41., Gobbi Hilda színművésznő (középen) az otthonában. Balra Balogh Erzsi, jobbra Temessy Hédi színművésznő

Hiányzott az elvtársaknak a párttagság

Volt tartása, a már-már arisztokratikus kiállása miatt – amire csak ráerősített, hogy érezni lehetett a német akcentusát – később is volt baja bőven. Megesett, hogy már a háború után azért nem játszhatott el egy szerepet, mert nem volt párttag. Aztán a szerelem is rátalált, megházasodott és megszületett az élete értelme, a kisfia. A magánéletének erről az időszakáról annyit tudni, hogy a házasság válással ért véget, Temessy a kisfiával maradt (a kisfiú ma már 65 esztendős és neves fotóművész).

Aztán az ötvenes évek végén sokakat meglepett a színházak környékén, hogy Gobbi Hilda szerelme lett. Gobbi sosem csinált titkot belőle, hogy a nők iránt vonzódik, Temessy viszont ennél sokkal diszkrétebb volt.

Éveken át Gobbi Hilda budai villájában találkoztak, abban a villában, amit Gobbi igényelt, miután Nagy Imre 1958-as kivégzése után az épületből kitelepítették a miniszterelnök lányát. Egykori pályatársak mesélték, hogy a premierek után Gobbi száz szál vörös rózsát küldetett Temessy öltözőjébe.

A kapcsolat tudott volt és csupán egy embert botránkoztatott meg. Major Tamást, aki bármelyik főelvtárshoz besétált, ha úgy volt kedve. Ő nem nézte jó szemmel a kapcsolatot, különösen azt nem, hogy Gobbi vadászterületének tartotta a színházat. Ki is rúgta a Nemzetiből, annak ellenére is, hogy sokáig szoros barátság fűzte őket össze, még a II. világháború alatt, a kommunista ellenállás idején ismerkedtek meg.

Gobbi Hilda fiatalabbra cserélte

De visszatérve Temessy Hédihez. A kapcsolat idővel véget ért, Gobbi a nála jóval fiatalabb írónővel, Galgóczi Erzsébettel kötötte össze az életét, Temessy viszont ettől kezdve csak a színházra és a filmezésre, meg a fiára koncentrált. A Jób lázadásában Zenthe Ferenc oldalán játszott zseniálisan, de sokan szerették az Abigélben is, ahol Erzsébet-testvért alakította.

Temessy Hédi – akinek kifejezetten jót tettek a ráncok a filmvásznon – 70 éves koráig még sokat játszott, utána viszont visszavonultan élt. Hosszan tartó betegség után 2001-ben, 76 évesen halt meg a múlt század egyik legjobb magyar színésznője.

Forrás: ujsagmuzeum.hu 

Fotó: Fortepan / Révész György, Fortepan / Hunyady József

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete