Sztár

Édesanyja miatt jött haza Hollywoodból Bánfalvy Ági: „Élete során csak egyszer láttam sírni”

A színésznő édesanyja bölcs, és igen szép asszony volt. Ha akkor nem csábítja haza Ágit, meg sem ismerte volna a férjét.

A cikk eredetileg 2013-ban jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük a színésznőt, mit tesz másként, vagy éppen ugyanúgy, mint az édesanyja, Margit az ő korában.

„Tíz évig éltem Hollywoodban, és anyukám miatt jöttem haza. Ő mondogatta, hogy volna egy nekem való színházi szerep, s végül beadtam a derekam. Később itt ismerkedtem meg a férjemmel, és a fiam is Pesten született.”

Hosszú házassága volt

„A szüleim több mint 50 évig éltek házasságban, és három lányuk született. Én vagyok a legkisebb. 23 éve ismerem a férjemet, de csak tíz éve házasodtunk össze. Van egy fiunk, Horváth Olivér William. Zeneszerzőként tevékenykedik, többek között az Abigél című musical zenéjét írta.”

Filmekben statisztált

„Anya háztartásbeli volt, de közben méhészkedett is apával. Ez azt jelentette, hogy mindig oda utaztak, ahol épp nyíltak a virágok. Előfordult, hogy gyerekkoromban egy erdő közepén laktunk, összecsukható faházban. Anyukám emellett színésznő is szeretett volna lenni. Idősebb korában néhány filmben statisztált. Nagyon szerette a filmes légkört. Boldog volt, amikor belőlem színésznő lett.”

Vigyázott az alakjára

„Odafigyelt arra, hogy időskorában se hízzon el. Azt mondta: »Azért mert öreg vagyok, még
nem kell elhanyagolnom magam.« Amikor egyszer kórházba került, az ételre panaszkodott. »Ágikám, intézd el, hogy ne kelljen több rizst ennem« – mondta. Én is vigyázok arra, hogy 58 évesen formában maradjak. Egy színésznőnek a teste a munkaeszköze. Nem mindegy, hogy nézünk ki a színpadon és a filmvásznon.”

Imádott beszélgetni

„Amihez ragaszkodott, hogy vacsoraidőben együtt legyen a család, hiszen ilyenkor beszéltük meg, hogy kivel mi történt. Anyu imádott társalogni. A testvéreimmel mindig megdöbbentünk, hogy apuval miről tudnak olyan hosszasan beszélgetni. Nem egyszer előfordult, hogy éjjel mentem haza, és ők ketten az ágyban ülve még jó kedélyűen csevegtek.”

„Rengeteget olvasott, érdeklődő volt. Könnyen barátkozott, szerette az életet, és arra nevelt, hogy optimistán kell élni. Hosszú élete során csak egyszer láttam sírni.”

Otthon sem volt slampos

„Fiatalkorában bombasztikus alakja volt: hosszú comb, darázsderék és nagy keblek. A férfiak imádták. 92 éves koráig élt, de még idősen is szép bőre volt. Nem sminkelte az arcát, ám szájrúzst mindig használt. Arra tanított, hogy csinosnak kell lenni, még otthon, a négy fal között sem lehetünk slamposak.”

Fotó: archív