Uncategorized

Jól jön komoly betegségnél: így köthet a házi kedvencekre is biztosítást

Ma Magyarországon lakásbiztosítás kiegészítőjeként több biztosítónál is lehet kutyákra, macskákra szerződni, hogy egy esetleges műtétnél kevesebb legyen a kiadásunk. A pénzügyi tanácsadót kérdeztük a miértekről és a hogyanokról.

Csak chippel ellátott állatokra

Felelős gazdiként fel kell készülni arra az esetre, ha négylábú családtagjainkat váratlan baleset vagy betegség éri. Aki már élt át ilyet, az pontosan tudja, milyen megterhelő lehet ez a család számára. Megnyugtató, ha legalább az anyagiak miatt nem kell aggódni, ezért ajánlott kiterjeszteni az állatokra a biztosításunkat.

„Mi a Generali Házőrző otthon- és életmód-biztosításunkat tudjuk általában kiterjeszteni a házi kedvencekre, azaz a kutyára, macskára. Egyéb állatok, mint a tengeri malac, nyúl, papagáj stb. nem vonható bele ebbe. Az azonban nem számít, hogy fajtatiszta, törzskönyvezett, keverék vagy épp mentett kutyáról, cicáról van-e szó. Több más kritérium mellett azt érdemes tudni, hogy chippel ellátott (ISO 11784 szabványnak megfelelő) állatokra köthető a biztosítás 4 hónapos kortól egészen 7 éves korig. Az állat 7 éves kora előtt megkötött biztosítás a 8. életév betöltésétől is érvényben marad, és egyszerre akár három házi kedvencet is biztosíthatunk – magyarázza Varga Renáta a Roar by Generali pénzügyi tanácsadója.

Érvényesség

A kisállat-biztosítás csak Magyarország területére szól, ha tehát külföldre utazunk az állattal, akkor egyéb biztosítást kell kötni.

„Amit még tudni érdemes, hogy a szolgáltatás önrészesedésének mértéke biztosítási eseményenként 10 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a 10 000 Ft-ot meghaladó károk esetén a biztosítási szolgáltatásból már nem von le önrészesedést – mondja a szakértő.

Ebtartói felelősség

A felelős állattartó tudja, hogy a kiskedvence folyamatos anyagi ráfordítást igényel egész életén át. A kutyák és macskák esetében ez akár 10-15 év is lehet. Ez idő alatt biztosan szükség lesz állatorvosra, amire érdemes felkészülni lelkileg és anyagilag is. Egy komolyabb műtét és az utógondozása akár a 3-400 ezer forintot is elérheti. „Egy átlagos állat­orvosi kivizsgálás alkalmával pár óra alatt könnyen összejöhet akár 50-60 ezer forintos számla is. Szóval, egyértelműen megéri felkészülni a nem várt betegségekre és balesetekre. A gyógykezeléssel összefüggésben felmerülő költségeket, mint például az állatorvosi munkadíjat, a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok díját, a műtéteket, illetve a kezelő állatorvos által beadott gyógyszerkészítmények költségét a biztosítási összeg erejéig megtéríti a biztosító. Ezenkívül anyagi segítséget nyújt akkor is, ha a kutyusunk, cicánk baleset miatt elpusztul. Egy másik hasznos kiegészítő biztosítás az ebtartói felelősség, amely arról szól, hogy ha a kutyánk harmadik félnek személyi sérülést vagy dologi kárt okoz – például úgy megtámad egy másik kutyát, hogy az orvosi ellátásra szorul –, akkor az ebtartói minőségben okozott kártérítési kötelezettséget megtéríti a biztosító a gazdi helyett” – mondja Varga Renáta.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete