Uncategorized

Mire figyeljünk, ha füstérzékelőt szerelünk fel otthon? – 5 jó tanács a helyes elhelyezéshez és használathoz

Az idei nyár Magyarországon és Európa-szerte is bebizonyította, hogy az éghajlatváltozás, a klímaválság és a globális felmelegedés nem a jövő zenéje, hanem igen is a mindennapjaink része. Azok a változások, melyek a világban zajlanak, mindenkit egyaránt érintenek, és egyre sürgetőbb a probléma orvoslása. Mégis, fontos észben tartani, hogy magunkra is ugyanolyan fontos figyelnünk, mint a környezetünkre. A biztonság nélkülözhetetlen, épp ezért most megmutatjuk, melyek a legfontosabb dolgok, ha új füstérzékelőt szerelünk fel az otthonunkba.

A füstérzékelő ma már nem csupán plázákban, kávézókban és közintézményekben számít alaptartozéknak, hanem egyre több otthon és az ott élők biztonságáért is felel. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a lakás mely pontjára és hogyan szereljük fel a készüléket – ehhez adunk most néhány hasznos tippet!

  1. A biztonság a kiválasztásnál kezdődik: megfelelő erősségű fény- és hangjelzést szolgáltasson a készülék, hogy éjjel, álmunkból is felébresszen tűz esetén.
  2. A leggyakoribbnak számító optikai füstérzékelőket optimálisan a mennyezetre, a helyiség középpontjához közel kell felszerelni, de a hőt kibocsátó lámpától legalább fél méterre kell helyezni. Mindig kövessük a használati utasítást, amelyben leírják, mekkora a jó működéshez minimálisan szükséges felszerelési távolság a helyiség sarkaitól, illetve az oldalfalaktól mérve, hogy a szoba sarkaiban mozdulatlanul álló levegő vagy a világítótestek hője nehogy megakadályozza a tűz időben történő észlelését.
  3. Amennyiben többszintes a lakás, akkor több készüléket vagy a lépcsőnél elhelyezett kombinált hő- és füstérzékelőt érdemes használni.
  4. A konyha és a fürdőszoba nem az optikai érzékelők terepe, mert a pára és a vízgőz megakadályozhatja a hatékony működést.
  5. Olyan tűzveszélyes helyiségekben, ahol magas a szálló por koncentrációja (például műhely), inkább hőérzékelőt tegyünk.

Technológiával a Füstmentes Otthonokért

A tűzmegelőzést középpontba helyező társadalmi edukációs kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, annak káros következményeire, miközben információkkal, érzékenyítéssel és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset-megelőzésben. A hiánypótló kezdeményezést három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a fustmentes.hu hirdette meg idén májusban.

Mivel nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos a füstmentes élet, hanem a biztonságunk érdekében is, rendkívül lényeges erre a társadalmi problémára felhívni a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás pedig az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel.

Kíváncsi vagy arra, hogy mekkora a szén-dioxid-kibocsátásod?

A füstmentes kalkulátor www.fustmenteskalkulator.hu segítségével egyszerűen kiszámíthatod személyes szén-dioxid-kibocsátásod, vagyis azt a CO2-mennyiséget (kilogrammban kifejezve), amelyet a különféle tevékenységeiddel és fogyasztásoddal a városban élve egy év alatt a környezetbe bocsátasz. Mivel a globális éghajlatváltozás elsődleges oka a légkör üvegházgáz (elsősorban CO2) koncentrációjának a civilizációs hatások általi növekedése, a kalkulátor azt is megmutatja, hogy személyes károsanyag-kibocsátásoddal mennyivel járulsz hozzá egy év alatt a földi légkörben lévő üvegházhatású gázok mennyiségének növekedéséhez, illetve mekkora kibocsátáscsökkenést tudsz elérni a szokásaid megváltoztatásával a városban élve.

Válaszd városlakóként a kisebb szén-dioxid-kibocsátással járót, a kevésbé ártalmasat!

Töltsd ki a tesztet, és tudj meg többet! www.dobjle100at.hu

Az égés és a füst az élet számos területén hatalmas károkat okoz, ahogyan a dohányzás is. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már dohányzunk, akkor minél előbb szokjunk le, hiszen csak így kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta ártalmak, és a tűzesetek előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentjük. A le nem szokó dohányosok számára léteznek olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek az égés hiányában lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos dohánytermékek, ezért érdemes ezekről tájékozódni. Ilyen például többek között a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia is. Ezek használata nem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, amely az égés során keletkező káros anyagok miatt a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek fő oka. A legjobb megoldás mind az egészségünk, mind a környezetünk és biztonságunk érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete