Lélek Sztárok Uncategorized

Szécsi Pál alkoholizmusa indította el a lejtőn: Domján Edit öngyilkosságára a mai napig nincs magyarázat

Domján Edit élete nagy szerelme Szécsi Pál volt. Tíz hónapnyi kapcsolat után mégis szakított a híres táncdalénekessel, majd nem sokkal később önkezűleg vetett véget az életének. A színésznő tragédiája a mai napig beszédtéma.

Én csak negyvenéves koromig fogok élni – mondta el számtalanszor a korabeli interjúkban, és ez derül ki barátai, munkatársai róla szóló megemlékezéseiből is. Domján Edit emlékezetes alakításai, különlegesen érzékeny személyisége és színpadi jelenléte mellett magánélete regényes fordulataival is feledhetetlenné tette magát. A Kaló Flóriánhoz fűződő, élethosszig tartó, érdekes kapcsolata, a Szécsi Pállal megélt rövid, de annál szenvedélyesebb és viharosabb szerelme, majd az 1972 karácsonyán, éppen a 40. születésnapján elkövetett öngyilkossága máig számos kérdést vet fel.

A szenvedélybetegség ölte meg a szerelmet

Ma már senki nem lepődik meg azon, ha egy kapcsolatban több mint tíz év a korkülönbség a nő javára, de ötven évvel ezelőtt még céltáblává vált, aki felvállalta ezt az élethelyzetet. Nem történt ez másként Domján Edit és Szécsi Pál esetében sem. 1972 januárjában, egy közös fellépésen sodorta őket össze a sors – szemtanúk szerint szerelem volt ez első látásra. A legendás táncdalénekes aznap este otthagyta a női rajongók hadát, és kis bogárhátújában Editet fuvarozta haza. Már aznap este megbeszélték: mindig is tetszettek egymásnak, és követték egymás pályafutását. A fél éjszakát együtt töltötték a pici autóban, másnap reggel pedig együtt ették egy panorámás étteremben a szalonnás rántottát. Sodró, szenvedélyes szerelem volt ez első látásra. A színésznőt Szécsi Pál tekintete, érzékenysége és romantikus udvarlása ragadta magával, a táncdalénekest pedig Domján Edit kifinomult nőiessége és elragadó, drámai jelenléte, kisugárzása – hiába bomlottak érte a fia­tal lányok, számára egy sem vehette fel a versenyt vele.

A színésznő ekkor 40 éves volt, az énekes 27, ami ránézésre nem látszott rajtuk, sokan mégsem tudták kettejüknek ezt a korkülönbséget megbocsátani. Még Szécsi zenésztársai, barátai is azonnal rázendítettek a Mammy Blue-ra, amikor beléptek a mulatóba. A rosszindulat mögött meghúzódhatott az irigység is, hiszen a két művész szerelme hihetetlenül szenvedélyes és romantikus volt. Palika reggelente sárgarózsa-csokrot tett Edit ajtaja elé, és ha vidéken játszott, akár az ország másik végéből is felutazott Pestre, hogy akár csak félórára láthassa, amikor pedig nyilvánosan együtt voltak, elképesztő boldogságot és harmóniát sugároztak. Össze nem költöztek, de amikor tehették, együtt voltak. Abban, hogy a kapcsolatuk tönkrement, sokak szerint jelentős szerepet játszottak a párosukat állandóan kritizáló hangok és Szécsi Pál komoly alkoholproblémái is – ez utóbbit jó ideig próbálta Domján Edit elől eltitkolni.

A korabeli pletykák szerint a színésznő egy taxisofőrtől hallott először az alkohol­mámoros éjszakákról, és hirtelen érthetővé vált számára, mi az oka annak, hogy Pali olykor rejtélyes módon napokra eltűnik. Ivászat miatt ilyenkor nem tudott Edittel kapcsolatba lépni. Nem nehéz elképzelni, milyen csalódott volt a szerelmes nő, amikor minderre fény derült, hiszen érzelmei komolyságát az is mutatja, hogy korábban megfogalmazta: Szécsi Pál az egyetlen férfi, akinek talán még gyereket is szülne. Végül 10 hónap alatt a szerelmet legyőzte az intrika és az ital. Domján Edit szakított Szécsi Pállal, és innentől többé nem fordult jóra semmi sem.

Szécsi Pál 27 éves volt, amikor beleszeretett Domján Editbe

Volt férje újra feleségül kérte

A szakítás őszén a színésznő Kerényi Imrével dolgozott a Madách Színházban. A rendező szerint Domján Edit nagyon rossz lelkiállapotba került. „Egyre jobban magába zárkózott, a hangulata egyre labilisabb lett. Előfordult, hogy ott találtam sírva a díszletfal mögött. Aztán rám nézett, letörölte a könnyeit, bement a színpadra, és lírával, melegséggel játszotta el a finom lelkű, gyengéd asszonyhőst, Candidát” – emlékezett egy interjúban Kerényi Imre.

Domján Edit életében nagyon fontos szerepet töltött be első férje, Kaló Flórián, akivel a főiskolán szerettek egymásba, és sokáig harmóniában éltek. Barátként a válás után is Edit mellett maradt, támogatta, aggódott érte. Utolsó beszélgetésük a színésznő negyvenedik születésnapjához köthető. Volt férje felköszöntötte, majd Edit tréfálkozott, hogy akadna most egy kanadai kérője, akihez, ha hozzámenne, milliomos lenne. Flórián biztosította, ha a színésznő ötvenévesen is szabad lesz, ő újra feleségül kéri. Edit két nappal később öngyilkos lett.

Tettét nem segélykiáltásnak szánta

Mire eljött a tragikus nap, a művésznő mindent gondosan elrendezett. Elaltatta a kutyáját, megírta a búcsúleveleit, és észrevétlenül ugyan, de mindenkitől elköszönt, aki fontos volt neki. 1972. december 26-án, amikor nem jelent meg a Madách Színházban, kollégái a lakásán keresték. Nem nyitott ajtót, mire bepillantottak a levélnyíláson. Az eléjük táruló látványból kiderült, mi történt. Rögtön hívták a mentőket, de nem tudtak segíteni a színésznőn. Hosszas, részletes feljegyzések szólnak arról, mennyire biztosra ment, és hogy tettét nem segélykiáltásnak szánta. Ő valóban meg akart halni. Pontosan akkor és úgy, ahogyan gyakran mondogatta: 40 évesen. Azóta sokan, sokat beszéltek már arról, hogy vajon mi menthette volna meg Domján Editet. És vajon mi volt az oka a végső elkeseredésének? Ezt a titkot örökre magával vitte…

Van segítség!

Ha ön vagy valaki a környezetében úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot!

Fotók: Fortepan/Szalay Zoltán, Fortepan/főfotó

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete