Uncategorized

Édesanyjára emlékezik Pásztor Erzsi: „Ahogy múlnak az évek, egyre inkább hasonlítok rá”

A színésznő édesanyja fiatalon majdhogynem nyomorban élt, az édesanyja meghalt, árván maradt, a nagynénje nevelte fel. Erzsi igyekezett számára szép életet biztosítani, amikor már megtehette.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés Magazinban. Akkor arról kérdeztük a színésznőt, mit tesz másképp, vagy éppen ugyanúgy, mint az édesanyja, Bözsi az ő korában.

Nem használta az eredeti nevét

„Eredetileg Borbálának hívták, de nem szerette a nevét, ezért mindenki csak Bözsinek szólította. Ez a becenév annyira tetszett az édesanyámnak, hogy végül nekem is az Erzsébetet adta. Én kedvelem, de az Erzsit használom, mert az Erzsébet túl hivatalosan hangzik.”

„Két házasság neki, és nekem is”

„Két házassága volt, csakúgy, mint nekem. Én az első házasságából születtem, öcsém a másodikból. Nekem is két házasságom volt, az első mindössze 9 hónapig tartott. A második házasságomból született egy szem lányom. Henrietta Olaszországban él, és idősek otthonát vezet. ”

Mosolygott és nem panaszkodott

„Ahogy múlnak az évek, egyre inkább hasonlítok rá. Amikor 76 éves volt, mint most én, már igencsak gömböcnek számított, de fiatalon csinos nő volt. Egyébként állandóan mosolygott, derűs volt, és sosem panaszkodott. Én is épp ilyen életvidám, jó kedélyű asszony vagyok.”

Együtt laktak

„Örömmel tölt el, hogy élete utolsó harmadát sikerült széppé tennem. Akkoriban már együtt laktunk, és minden jóval elhalmoztam. Egyszer azt mondta nekem, boldogabb öregkora volt, mint az egész élete együttvéve. Fiatalon ugyanis majdhogynem nyomorban élt, az édesanyja meghalt, árván maradt, a nagynénje nevelte fel.”

Fodrásznő volt

„Fodrászata volt Újpesten. Gyerek-koromat az üzletben töltöttem, iskola után ott írtam meg a leckéimet és hallgattam a vendégek pletykálkodását. Anyukámtól ellesve megtanultam elkészíteni a frizurámat. A festésen kívül magam fésülöm, szárítom a hajam. Szerintem nagyon fontos, hogy egy nőnek rendezett legyen a feje.
Kócosan sosem mennék ki az utcára.”

„Főzni csak szeretve lehet”

„Mindig azt mondta, hogy főzni csak szeretve lehet! Ha ugyanis szeretünk valakit, akkor örömmel főzünk neki. 14 évesen megtanított a konyhai fortélyokra, mert ő ebben is remekelt! Amikor anyukám idős volt, megcserélődtek a szerepek: én készítettem az ebédjét, vacsoráját. Annyira ízlett neki, hogy azt mondogatta, Erzsike, én sosem tudtam ilyen jól főzni! Te kitől tanultál?”

„Egy színésznő veszett el benne”

„Anyukám a társaság középpontja volt, istenien tudott történeteket mesélni, előadni. Egy vérbeli színésznő veszett el benne. Amikor elmondtam neki, hogy színésznő szeretnék lenni, támogatta az elképzelésem. Szerette a színházat, az operát, az Erkelbe bérletünk is volt.”

Naponta többször fürdött

„Időskorára tisztaságmániás lett, naponta többször is fürdött, mert nem akarta, hogy »öregszaga« legyen. Ami azt illeti, én is nagyon adok a személyes higiéniámra. Ápolt vagyok és rendezett.”

Fotó: archív