Konyha

Szüreti bőségtálak: boros tyúkragut és kapros káposztát kíván most a gyomor

Ha éppen nem megyünk a szőlőbe, az ünnep hangulatát hagyományos szüreti ételekkel otthon is megteremthetjük. Hívjunk vendégeket, és zsebeljük be a dicséretet.

Boros tyúkragu

Hozzávalók:

  • 2 kg körüli tyúk
  • 4 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 25 dkg csiperke
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 75 g sűrített paradicsom
  • 3-4 babérlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 szál zeller
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál barna cukor
  • só, frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 0,75 l száraz vörösbor
  • 3 dl húsleves

Elkészítés:

  1. A tyúkot daraboljuk, a mellből, farhátból, lábakból levest főzünk. A raguhoz a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. Az alaposan megtisztított, leöblített, szárazra törölt húst nagyobb lábosban vajon körbepirítjuk. Ha nem fér el egyben, akkor részletekben.
  2. A húst félretesszük, a visszamaradt vajon körbepirítjuk a feldarabolt zöldségeket, a szeletelt gombát, a felezett vöröshagymát és fokhagymafejeket. Ezeket is kivesszük, és egy tálban félretesszük.
  3. A húslevest a lábosba öntjük, a lesült részeket felkapargatjuk, a húst visszatesszük a lábosba, és öntünk hozzá
    a borból annyit, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, sót, borsot, a cukrot és a paradicsomszószt. Lefedve, takarékon forralva puhára főzzük a tyúkot. Ez akár két óráig is eltarthat, a hústól függően.
  4. Az utolsó 30 percre hozzáadjuk az előpirított zöldségeket. Megsózzuk, megborsozzuk. Tócsnival, burgonyafánkkal vagy burgonyapürével kínáljuk.

Kapros káposzta

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéscomb
  • 3 evőkanál szárított kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg édes fehérkáposzta
  • 1 dl fehér must
  • fehérborecet
  • 1 fürt fehér csemegeszőlő
  • olaj, só, frissen őrölt bors
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát enyhén sózzuk, és a zsiradékon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a szárított kaprot, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és körbepirítjuk a húst. Hozzáadjuk a vékonyan csíkozott káposztát, és addig dinszteljük, amíg kicsit össze nem esik.
  2. Hozzáöntjük a mustot, 5-6 evőkanál fehérborecetet, és annyi vizet, hogy ellepje. Egy órán át főzzük, ha kell, pótoljunk vizet. Beletesszük a leszemezett szőlőt, további 5 percig főzzük, majd végül tejföllel tálaljuk.

Recept és képek: Vrábel Kriszta