Bolognai ragus sült polenta
Hozzávalók:
• 3 dl polenta (kukoricadara)
• 7,5 dl húsleves
A raguhoz:
• 50 dkg darált marhahús
• 3 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db sárgarépa
• 1 kisebb fehérrépa
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 gerezd fokhagyma
• tengeri só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál szárított bazsalikom
• olívaolaj
• 10 dkg félkemény sajt
1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát a tisztított, finomra reszelt répákkal együtt az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, majd felöntjük a borral. 5 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomszószt és a bazsalikomot. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk 1 dl vizet. Lefedjük, és puhára főzzük a húst.
2. A polentakorongokhoz felforraljuk a húslevest, majd folyamatos keverés közben beleszitáljuk a polentát. Takaréklángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, amíg megdagad és besűrűsödik. Egy ív sütőpapírra egyenletes, kb. 1,5 cm magas rétegben kikenjük.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni, megszilárdulni, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle. Ezeket vajjal kent tűzálló tálba helyezzük, rájuk szedjük az elkészült bolognai ragut, reszelt sajttal megszórjuk, és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összesütjük.
Tépett sertésragu karamellizált lilahagymával
Hozzávalók
6 adaghoz:
• 1 kg sertéslapocka vagy tarja
• 6 gerezd fokhagyma,
• 2 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál só
• 1 teáskanál frissen őrölt bors
• 2 evőkanál méz
• 3 evőkanál sertészsír
• 4 deciliter húslé
• 2 szem paradicsom
• 50 dkg hagyma
• 5 dkg cukor
A körethez:
• 1 kg burgonya
• 1 dl laktózmentes tej
• 1 dl laktózmentes tejföl
1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, körbesózzuk, és egy nagy vaslábasba helyezzük. A mézet elkeverjük a húslével, a sertészsírral, a borssal, és ráöntjük a húsra. Köré tesszük a felkockázott paradicsomot, a fokhagymagerezdeket, és a darabolt vöröshagymát.
2. Több réteg alufóliával lefedjük, hogy ne tudjon a gőz kijönni, majd 4-5 órára betesszük 150 Celsius-fokos sütőbe sülni. Ha átsült, az omlósan puha húst kivesszük a főzőléből, a főzőlevet átszűrjük, és félretesszük. A húst villával szálakra húzzuk szét (ettől tépett), tálba tesszük, és ráöntjük az átszűrt pecsenyelevet.
3. A szeletekre vágott lilahagymát egy nagy serpenyőben kevés olajon a cukorral megszórva karamellizáljuk, puhára dinszteljük, majd elkeverjük a szálakra tépett hússal és a pecsenyelével.
4. A körethez a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejfölt. Villával pürésítjük, közben ízlés szerint megsózzuk.
Lencsés-gombás Wellington
Hozzávalók:
• 1 tekercs kész leveles tészta
• 25 dkg csiperkegomba
• 15 dkg lencse
• 15 dkg leveles spenót
• 1 evőkanál sűrített paradicsom
• 2 db zsemle
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 tojás
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál kurkuma
• 1 teáskanál curry fűszerkeverék
• 2 evőkanál olívaolaj
1. A lencsét sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
2. A töltelékhez a finomra vágott vöröshagymát puhára dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az egészen apróra felkockázott gombát. 10 percig pároljuk, sóval, borssal, kurkumával és a curry fűszerkeverékkel ízesítjük. Hozzáadjuk a megtisztított spenótot, és fél-egy perc alatt ezt is megfonnyasztjuk. Belekeverjük a lecsöpögtetett lencsét, és 1 evőkanál sűrített paradicsomot. A keveréket hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és egy enyhén felvert tojást. Alaposan összedolgozzuk a masszát, és sóval, borssal tovább ízesítjük.
3. A leveles tésztát kitekerjük, az 1/3 részét levágjuk, és ezt a részt felcsíkozzuk. A nagyobb tésztalap közepére helyezzük a zöldséges tölteléket, majd feltekerjük. A töltött tésztát a félretett csíkokkal díszítjük, megkenjük a másik, felvert tojással, és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a tésztát és a tölteléket is.
Fotó: Vrábel Kriszta