Konyha

Bőséges böjti falat: Zöldséges rétesháromszög fokhagymás tejföllel – Recept

Javában tart a nagyböjt, és előttünk van még a nagypéntek is. Készítsünk húsmentes, ám sok finom zöldséget tartalmazó réteseket, pitéket vacsorára!

Zöldséges rétesháromszög fokhagymás tejföllel

Hozzávalók 18 darabhoz:
• 1 csomag 9 lapos réteslap
• 1 db tojás a kenéshez
• 20 dkg sárgarépa
• 20 dkg fehérrépa
• 10 dkg kelkáposzta
• 10 dkg cukkini
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál currypor
• 2 evőkanál olívaolaj
• 5 dkg vaj a réteslapok kenéséhez
• A mártogatóshoz:
• 2 dl tejföl
• 1 gerezd fokhagyma
• só

1. A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, konyhai aprítóval felaprítjuk vagy sajtreszelőn lereszeljük. A finomra vágott vöröshagymát puhára dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Megpároljuk, sóval, borssal, curryvel ízesítjük.
2. A kitekert réteslapokat (egyben hagyva a 9 lapot) ollóval felvágjuk a hosszabbik oldaluknál fogva úgy, hogy 4-5 centiméteres csíkokat kapjunk. A tésztacsíkok felét megkenjük vajjal, és rájuk helyezünk egy-egy nem megkent csíkot.
3. Kiskanálnyi tölteléket teszünk a csíkok egyik felére, majd háromszög alakban a tésztát felfelé hajtjuk, egészen a tésztacsík végéig, mindig tartva a háromszög formát.
4. Az így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk lenmaggal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Zúzott fokhagymával kevert tejföllel kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta