Több fogáshoz
Nevéhez illően sütve a legfinomabb. Édeskés íze miatt elsősorban édességek készítéséhez használták fel, pedig sós ételekben is remekül érvényesül. Főzhetünk belőle levest – gyömbérrel, szerecsendióval, csilivel, kurkumával fűszerezve –, keverhetjük rizshez, pürésíthetjük, vagy beledolgozhatjuk a krumplipürébe is. Ha kivájjuk és hússal, gombával, sonkával, sajttal, rizzsel vagy bármi egyébbel megtöltjük, tartalmas előételt vagy főételt is készíthetünk belőle. Fogyaszthatjuk nyersen is, almával, körtével összeturmixolva. De sült változatában is turmixolhatjuk tejjel, kevés mézzel és fahéjjal.
Melyiket válasszuk?
A hagyományos magyar sütőtöknek a héja szürkés, de a húsa élénksárga. A piacokon darabolva kapható, és rögtön tehetjük a sütőbe. A sonka formájú, ún. „kanadai” sütőtök szinte minden áruházban és zöldségesnél kapható. Húsa szinte mindig édes. Alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük, és kb. 45 percig süssük alacsony hőfokon. Ha túlsütjük, kiszárad.
Fiatalító magok
A tökmag fiatalító csodaszer, majdnem 50 százalékban többszörösen telített zsírsavakból áll. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a tök karotinjait, hogy a szervezetben D-vitaminná alakuljanak. Nagyon magas a nukleinsav-tartalma, és éppen ez az a sejtregeneráló fehérje, amelyet minden kutatás fiatalítónak könyvelt el.
Sütőpapírban sült zöldségköret
Hozzávalók
■ 20 dkg sütőtök
■ 1 közepes zellergumó
■ 2 cékla
■ 2 szál sárgarépa
■ 2 nagy fej lila hagyma
■ frissen őrölt bors
■ 6 evőkanál olívaolaj
■ durva tengeri só
■ 2 evőkanál szárított kakukkfű
A zöldségeket megpucoljuk, és azonos méretűre feldaraboljuk. Tálba tesszük őket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívaolajat és beleszórjuk a kakukkfüvet. Alaposan elkeverjük, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol érjék a zöldségeket. Letépünk a sütőpapírból 2 darab kb. 50 centiméteres darabot, egymásra helyezzük őket, majd beletesszük a zöldségeket, batyunak összecsomagoljuk, és 220 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Töltött sütőtök
Hozzávalók
■ 2 db kisebb sütőtök
■ 30 dkg darált sertéshús
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 1 tojás
■ 5 dkg gouda sajt
■ 2 dl tejszín
■ só, bors
■ 1 evőkanál morzsolt zsálya
■ napraforgóolaj
Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, aprított fokhagymával, és felöntjük 1 dl tejszínnel. 10 percig pároljuk a húst. A tököket megfelezzük, kivájjuk, megsózzuk. Mikor kihűlt a húsos keverék, hozzáadjuk a tojást, a maradék tejszínt és a reszelt sajtot. Összekeverjük a tölteléket, és a tökökbe töltjük. Alufóliával lefedve a tököket 220 fokos sütőben 20 percig, majd fólia nélkül 15 percig sütjük.
Almás-tökös rácsos süti
Hozzávalók
a tésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 12 dkg margarin
■ 5 dkg kristálycukor
■ 2 tojás
■ 1 csipet só
a töltelékhez:
■ 30 dkg sütőtök héjastól
■ 3 alma
■ 1 narancs
■ 2 tojás + egy sárgája a megkenéshez
■ 4 dkg kristálycukor
■ 1 csapott evőkanál fahéj
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálban összeöntjük, majd 2-3 perc alatt kézzel homogén tésztává gyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, és minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A tököt feldaraboljuk, az almát negyedeljük, kivágjuk a magházát. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a darabokat, forró sütőben 35 perc alatt krémesre sütjük.
Megvárjuk, amíg kihűlnek, leszedjük a héjakat, a gyümölcshúst pürésítjük, hozzáreszeljük a narancs héját és beleöntjük a levét, elkeverjük benne a cukrot, a fahéjat és a tojásokat. A tészta kétharmad részét kinyújtjuk egy kerek tortaformába úgy, hogy legyen pereme is, megszurkáljuk villával az alját, ráöntjük a tökkrémet. A maradék tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, ezzel díszítjük a tortát. Megkenjük az elkevert tojássárgájával, és 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
Fotó: archív